Balogh Levente

2019. február 26., 08:46

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. És a magyarok elleni uszítással próbálják meg elejét venni annak, hogy az Erdélyben egymás mellett élő két nemzetiség között esély teremtődjék a megbékélésre.

Amikor például a Székelyföld megyéiben élő románok képviseletét kisajátítani akaró „civil” szervezet már sokadik alkalommal ad ki közleményt, amelyben azért gyalázza a magyar közösség képviselőit, mert meg mernek emlékezni a saját szülőföldjükön a saját történelmükről, saját történelmi személyiségeikről. Mint például legutóbb egyes háromszéki magyar politikusokat, akik a Magyarországra támadó megszálló román hadsereg elleni reménytelen küzdelmet felvevő Székely hadosztály parancsnoka, Kratochvil Károly emlékünnepségén vettek részt.

Hasonló a helyzet a magát bombasztikusan Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíciónak (CMNR) nevező társasággal, amelynek illetékeseit szintén súlyos frusztrációk kínozzák a magyarokkal kapcsolatosan. A szervezet elnöke, Alexandru Cumpănașu agya most éppen azért olvadt le, mert az RMDSZ hétvégi kongresszusán határozatban mondta ki az evidenciát: hogy a piros-fehér-zöld zászló nem csupán Magyarország jelképe, hanem a világban élő összes magyar nemzeti szimbóluma, mint ahogy a Himnusz sem kizárólag a magyar állam nemzeti imája. A CNMR vezetője első felindulásában baljóslatúan megjegyezte: ha a román hatóságok nem tesznek semmit, akkor majd szervezete lépni fog. Mit mondjunk, nagyon megijedtünk. Ugyanakkor némiképp más megítélés alá esik, ha jelenleg is parlamenti képviselettel rendelkező román pártok részéről hangzanak el hasonló nyilatkozatok. A Népi Mozgalom Párt (PMP) részéről a kongresszusi határozat kapcsán hőbörgő Traian Băsescu volt államfőtől persze szintúgy kevesen számíthattak másra. Hiszen az elnöki évei alatt a magyar szavazatokért magát magyarbarátnak mutató politikus mandátuma lejártával a szélsőséges Nagy-Románia Párt eltűnése keltette űr betöltésében látta meg a román politikai térben való megmaradás kulcsát. És ehhez mindvégig hűséges maradt: igyekezett egyetlen alkalmat sem elszalasztani, amikor a jogos magyar önrendelkezési törekvéseket támadhatta.

Az „újonc” Pro Románia részéről talán kissé meglepő, de mégsem teljesen váratlan a magyarellenes hangnem, hiszen a Victor Ponta vezette párt olyan politikusokat „reciklált”, mint Mihai Tudose volt miniszterelnök, aki a felelősök fellógatását vizionálta a magyar jelképek kapcsán. Most is ő volt az, aki felemelte szavát a magyar zászlóról szóló határozat ellen – bár ő legalább következetes. Hozzá viszont csatlakozott a párt EP-képviselője, Laurențiu Rebega is, aki szintén dörgedelmes nyilatkozatban kelt ki nemzeti jelképeink ellen. Vagyis ennyit az újszerűségről és az európai irányvonalról – a Ponta-párt is magyargyalázással akar megragadni a parlamenti pártok között.

Mindez persze még jól is jöhet az RMDSZ-nek, főleg annak fényében, hogy kampányév van, és jelen állás szerint nem tűnik teljesen biztosnak, hogy a szervezet bejut-e az Európai Parlamentbe a májusi választások nyomán. Az ellenséges román megnyilvánulások ugyanis összeránthatják a magyar szavazótábort, és ha folytatódnak a nemzeti szimbólumaink, illetve az azokról szóló határozatot kongresszusán most kimondó RMDSZ elleni támadások, az mandátumokra váltható hasznot hozhat. Rövid távú kampányszempontból tehát beválni látszik a szimbolikus politizálás kategóriájába tartozó határozat az RMDSZ számára. Közép- és hosszú távon viszont kérdéses, milyen hasznot hozhat az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösség egészének. Hiszen egy politikai szervezet határozata legfeljebb a saját tagjaira érvényes, még akkor is, ha magát kulturális és érdekvédelmi alakulatként is meghatározza, a román hatóságokat semmire sem kötelezi.

Az igazi kihívás a magyar közösség jelképeinek hivatalos, törvényben és alkotmányban történő elismertetése. Amíg ez nem történik meg, bármikor, bármely román politikus vagy hatóság szabadon packázhat velük. És velünk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...