Pataky István

Pataky István

Román térnyerés Moldovában

2021. március 25., 09:58

2021. március 25., 09:58

A politikai harcokban, s különösen a geopolitikai küzdelmekben nincs szünet. A szereplők alkalmazkodnak a helyzetekhez, esetleg újraterveznek, aztán folytatják a pozíciószerzésért zajló játszmákat. A járványhelyzet globális mérete előbb sokkolta az országok vezetőit, de nem kellett hosszú időnek eltelnie ahhoz, hogy a lehetőségeket is megtalálják a kialakult vészhelyzetben.

A koronavírus elleni vakcinák várva várt megjelenése egy új szintre emelte pandémia kapcsán indított offenzívákat. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca szembeállítása a Szputnyikkal és a Sinopharmmal tökéletes leképezése a Nyugat és Kelet között újult erővel dübörgő hidegháborúnak. Az oltóanyagot gyártó vagy azt nagy számban beszerző államok saját polgáraik mentésén kívül – vezetőik tehetsége, kezdeményezőkészsége függvényében – a határaikon kívüli befolyásszerzésre is bevetik a Covid ellen védelmet biztosító szereket.

Románia nyilvánvalóan segít a Moldovai Köztársaság polgárain, amikor jótékonysági alapon ingyenesen szállít kétszázezer adag oltást a pénzhiánnyal küszködő, ráadásul a nagy gyártók szemében túl kicsi, épp ezért hanyagolható piacnak minősített „testvéri” országnak. A lépés mögött van ugyanakkor egy jól beárazott politikai érdek. Az Európa legszegényebb államaként számontartott Moldovában, ahol elérhetetlen csodaként követik a Nyugat-Európában, Romániában vagy Oroszországban tömegesen zajló oltásokat, felbecsülhetetlen gesztusnak számít a vakcinaadomány. Bukarest az első, huszonegyezres AstraZeneca oltóanyag ajándékcsomaggal kevéssel ugyan, de megelőzte az Európai Uniót is, amely mintegy tizenötezer vakcinát küldött a COVAX néven ismert globális oltási terv részeként.

Moldova a román, illetve orosz ajkúak, azaz a Bukarestben és a Nyugatban, valamint a Moszkvában bízók közötti mély törésvonal mentén közel harminc éve a politikai színtéren is megosztott. Románia a mostani gyors „oltásdiplomáciával” – amely még a szakadár Transznisztriát is érintette – a mindenkit érintő járványhelyzetben bizalmi lépéselőnyt szerzett Oroszországgal szemben. Ráadásul Moszkva számára Moldova geopolitikai értéke most nem annyira fontos, hogy az otthoni oltottsági igényeket is nehezen kielégítő Szputnyik oltószert pozícióerősítésre „pazarolja”. Eközben Románia chișinăui nagykövete arra hívta fel a moldovai kettős állampolgárok figyelmét, hogy a Pruttól nyugatra is jogosultak az oltásra. Jelenleg egymillióra tehető a román útlevéllel is rendelkezők létszáma a Moldovai Köztársaságban.

A Moszkva felé kacsingató Igor Dodon volt államfő bukása, a Romániával szoros együttműködést sürgető Maia Sandu tavaly novemberi elnökválasztási győzelme után a mostani vakcinaakció az utóbbi időszak második olyan jelentős eseménye, amely Bukarest erőteljes térnyerését segíti Moldovában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.