Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

2024. május 09., 10:292024. május 09., 12:14

2024. május 09., 10:292024. május 09., 12:14

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin immár megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Sokan találgatják, hogy milyen egyezség születhetett évekkel ezelőtt a román kormány és az Európai Bizottság között, amely lehetetlenné teszi a vadgazdálkodást a medve- és a farkasállományban. Tény, hogy az 1989. decemberi rendszerváltás után bő 25 évig a romániai vadgazdálkodás a vadászegyesületek kezében volt. A környezetvédelmi minisztérium a vadászati és az erdőgazdálkodási szakemberek javaslatai alapján döntött évi rendszerességgel a kilőhető vadak számáról. Ebben az időszakban sok száz medvére lehetett évente vadászni: a helyi vadászegyesületek a trófeát jó pénzért értékesítették hazai és külföldi vadászoknak, így jutott pénzügyi forrás a vadak etetésére is.

Ezt

a jól működő vadgazdálkodási rendszert borította fel a 2015 novemberében beiktatott, Dacian Cioloș nevével fémjelzett technokrata kormány, amelynek ultraliberális környezetvédelmi minisztere egyik napról a másikra betiltotta a medvevadászatot.

Gyanúra adott okot, hogy a kormányváltással egy időben Romániában is megjelent néhány ,,méregzöld” környezetvédő világpolgár, aki harsogva hirdette, hogy az országban halomra irtják a medvéket. Retorikájukból természetesen egy szó sem volt igaz, de a néhány hónap alatt ,,érzékenyített” román sajtó a medvék oldalára állt, és onnantól fogva nyert ügye lett a vadgazdálkodást felszámoló Cioloș-kormánynak.

Szerencsére a szélsőliberális ámokfutókat hamar kiiktatták a kormánytisztségekből, de a felszámolt vadgazdálkodás néhány védetté nyilvánított vad esetében változatlan maradt. A közel tíz éves ,,nyugalmi állapot” robbanásszerűen elindította a medvepopulációk ellenőrizetlen szaporodását. Visszafogott becslések szerint is napjainkban legalább kétszer-háromszor annyi medve él az ország erdeiben, mint amennyit környezetük elbír. Ezzel ma már a legtöbb szakember tisztában van, de a politikum nem rájuk hallgat, hanem a hisztériázó ,,méregzöldekre”, akiknek semmi sem drága, ha téveszméikhez bizonyítékot akarnak gyűjteni.

Hosszú évek óta folyik a medvék számlálása. Laikusok számára ez fontos érv lehet a megelőzési és intervenciós vadászati kvóták meghatározásához, a valóság azonban teljesen másról szól.

A vadászegyesületek minden tavasszal részletes jelentést készítenek a vadászterületükön élő becsült vadállományról. Miután a környezetvédők a vadászokat és a vadászati szakembereket ellenségnek kiáltották ki, a szaktárca nem veszi figyelembe a véleményüket, ezért különböző aktatologató és pályázati pénzeket faló szervezeteket bízott meg a tudományos felméréssel, amely évek óta készül, és talán soha nem jutnak a végére. Nincs rá politikai akarat, hogy a mindenkori kormány a kérdést megbízhatóan rendezze, innentől fogva településeinken a medvéken kívül semmi és senki nincs biztonságban.

A környezetvédelmi szaktárca bürokratikus rendszerében egyre nehezebb kilövési engedélyt kapni medvére. A beavatkozási kvóta keretében hiába van papíron meghatározva mintegy 80 kilőhető egyed, mert a kérvényező vadásztársaságok igényei visszautasítással találkoznak. A helyi polgármesteri hivatalok vállára nehezedő teher óriási.

A moldvai részeken állítólag azért ,,megnyugtatóbb” a helyzet, mert az erdőségek mérgezett állattetemekkel vannak tele.

Az emberek megunták, hogy állataik és portájuk folyamatos medvetámadásnak vannak kitéve, így mindenki úgy védekezik, ahogyan tud.

Ezzel szemben az erdélyi ember törvénytisztelőbb, és a hatóságoktól várja a megoldást. Holott a hatóságok tudják a legjobban, hogy mindenkinek meg van kötve a keze, mert bizonyos politikai körök Romániát ,,védett nemzeti parkká” akarják változtatni, ahol a vadállatokon kívül senki nem lehet biztonságban.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

Balogh Levente

Balogh Levente

Forrongó Közel-Kelet

Ha egyébre nem is, egyvalamire jó volt Irán hétvégi, Izrael elleni eszelős támadássorozata: bebizonyította, hogy Teherán és a proxyjának számító Hamász hiába próbálta több ezer palesztin feláldozásával aláásni Izrael nemzetközi támogatottságát.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

RMDSZ, EMSZ, arccal a közönynek

Egyszerre van könnyű, illetve nehéz dolga az RMDSZ-nek az idei választási szuperévben, ami számos új kihívás elé állítja az alakulatot.