Balogh Levente

2019. április 09., 12:47

Pozsonyi himnuszfrász

Némi relatív nyugalom után egyszerre két helyszínen is terítékre került a magyarellenesség az elmúlt napokban. Az ukrán hatóságok indoklás nélkül kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, illetve kiderült: a szlovák parlament a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt értékes közreműködésével a magyar himnusz éneklését keményen büntető törvénymódosítást fogadott el.

Míg az előbbi esetben elmondható, az ukrán illetékesek láthatóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy igazolják: teljes mértékben illik országukra a „latorállam” jelző, és jelen állapotában semmi keresnivalója sincs az EU-ban vagy a NATO-ban, a pozsonyi eset még súlyosabb. Hiszen itt egy régóta európai uniós tagállam egyik kormánypártjának képviselője kezdeményezte a törvénymódosítást, amelynek értelmében a nyilvános rendezvényeken a külföldi országok himnuszát csak akkor lehet elénekelni, ha az illető ország hivatalos küldöttsége is jelen van.

Hogy a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt politikusát, aki a módosítást benyújtotta, nem csupán általában zavarják más nemzetek himnuszai, hanem kifejezetten ránk, magyarokra szabta a javaslatot, ő maga vallotta be, amikor azzal indokolta kezdeményezését, hogy számára nem jó érzés, amikor a dunaszerdahelyi labdarúgócsapat, a DAC szurkolói a magyar himnuszt éneklik. A pozsonyi parlament pedig nagy többséggel meg is szavazta a javaslatot – beleértve a szlovák–magyar Most–Hidat is, amelynek még a magyar képviselői is igennel voksoltak. Nem öngyűlöletből – hanem mert fogalmuk sem volt, miről szól a módosítás. Amivel rögtön meg is mutatták, mennyire veszik komolyan a saját munkájukat, illetve azon ígéretüket, hogy egy nem etnikai párt tagjaként is védeni kívánják a magyarok jogait.

Most persze a magyar–szlovák konfliktus mélyülését megelőzendő a pozsonyi kormányoldal megígér fűt-fát, miszerint a törvény nem lép majd hatályba, a vegyes párt pedig próbál tüzet oltani, mondván: közbenjártak az államfőnél, aki ígéretet tett, hogy visszaküldi a parlamentnek a jogszabályt. Ez azonban nem teszi meg nem történtté az esetet, ráadásul magyar ügyekben sohasem tudni, mennyit és hogyan tartanak be az ígéretekből az utódállamok politikusai.

Az ügyből mindenesetre több tanulság is levonható. Az egyik, hogy hiába a közös érdekek, a régió kisebb létszámú nemzeteinek érdekében történő közös föllépés szükségessége az EU-n belül és kívül, egyes többségi politikusokban még mindig akkora mértékű a kisebbségi komplexus, a magyarokkal szembeni frusztráció, hogy bármikor képesek a torkunknak ugrani – persze „csak” jelképesen, ilyen magyarellenes törvénymódosítások útján –, ha úgy érzik, rosszul áll a szénájuk, csökkenőben a népszerűségük. Ezt ellensúlyozandó Szlovákiában, Romániában, korábban Szerbiában és most Ukrajnában sohasem kellett érdemi reformötletekkel előállni – elég volt valamilyen magyarellenes javaslat vagy kirohanás, és máris szebben festettek a közvélemény-kutatási eredmények.

A másik tanulság, amit persze már rég tudunk, de most ismét nyilvánvalóvá vált: az Európai Unió jelenlegi berendezkedése a legkevésbé sem képes szavatolni az őshonos, saját szülőföldjükön számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek jogainak védelmét. Hiába léteznek ugyanis szépen hangzó irányelvek, ajánlások és egyéb szövegek, ha azok betartását a jelenlegi körülmények között nem lehet kikényszeríteni, a betartásuk elmulasztását pedig számonkérni, mivel az uniós intézmények mindegyike – élen az uniós szabályok betartatására létrehozott Európai Bizottsággal – hanyatt-homlok igyekeznek elhárítani minden felelősséget a kisebbségi ügyekben. Amíg tehát nem sikerül egy EU-s szintű, kötelező érvényű kisebbségvédelmi mechanizmust kidolgozni és elfogadtatni, a szabotálásuk szankcionálását lehetővé tevő eszközökkel együtt, addig az EU-ban élő őshonos kisebbségek léte továbbra is veszélyben van.

A harmadik, az erdélyi magyarok számára is fontos tanulság pedig az, hogy a tartalom nélküli, csak lózungok szintjén létező „multikulti” jegyében fogant vegyes pártok nem igazán tudnak életképes alternatívát jelenteni a kisebbségi érdekképviselet terén az etnikai pártokkal szemben. Erre vélhetően felvidéki nemzettársaink is egyre nagyobb számban döbbennek rá, és a következő választáson kellőképpen honorálják majd azt a hatékonyságot, ahogy a Most–Híd „védte” a magyar érdekeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...