Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

2024. május 24., 12:282024. május 24., 12:36

2024. május 24., 12:282024. május 24., 12:36

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Ami természetesen távol áll attól, hogy a demokratikus véleménynyilvánítás legitim eszközeként tekintsünk rá, ezért a lehető legnagyobb elrettentő erővel bíró, legsúlyosabb szankcióval sújtandó.

Mindez azonban nem teszi meg nem történtté az esetet, és azt jelzi: valami nagyon nincs rendben az európai – és általában véve a nyugati – politikában és közbeszédben.

Mert

az egy dolog, hogy nem értünk egyet egy kormány, egy politikus politikájával – ahogy a Robert Fico miniszterelnökre öt lövést leadó Juraj Cintula „magyarázta” tettét –, az azonban már nagyon nincs rendben, ha emiatt az érintett életére törünk.

Fico – ahogy a manapság divatosan semmitmondó kifejezéssel mondani szokás – „megosztó” személyiség, aki néhány éve egy újságíró és menyasszonya meggyilkolása nyomán kényszerült lemondani, bár az nem bizonyosodott be, hogy köze lett volna a halálukhoz.

Most viszont választást nyerve térhetett vissza a kormányfői székbe.

Beiktatása óta a pozsonyi kormány is a magyar állásponthoz hasonlóan viszonyul az ukrajnai háborúhoz, vagyis a fegyverszállítások helyett mihamarabbi békét szorgalmaz, amivel a polgárok egy része – vélhetően többsége – egyetért, és van, aki nem – például korábbi megnyilvánulásai alapján maga a merénylő sem.

Arról nem is beszélve, hogy Ficoval nekünk, magyaroknak is van még elszámolni valónk a kettős állampolgárság betiltása és kriminalizálása miatt – még akkor is, ha ez a téma most, az ukrajnai háború árnyékában háttérbe szorult.

Azonban még emiatt sem elfogadható, hogy az ez által kiváltott ellenszenvvel próbálja valaki legitimálni azt, hogy a szlovák kormányfő életére tör.

Hogy ez ma már mennyire nem evidencia, az is jelzi, hogy

a Fico elleni merénylet hírére sokan, még erdélyi, partiumi „progresszív” körökben is többen egyetértésüket fejezték ki a gyilkossági kísérlet elkövetőjével, sőt ötletelés is kezdődött, hogy ki lehetne a következő.

Persze tudjuk, hogy Szlovákiában az erőszak és a terror megszokottabb volt, mint a térség más országaiban, a hivatalban levő államfő fiának elrablásától a maffialeszámolásokon keresztül az újságírógyilkosságig véres események sorozata kísérte végig azt az alig több mint három évtizedet, amióta az ország önállóan létezik. A miniszterelnök meggyilkolására tett kísérlet így nem teljesen előzménytelen, még ha döbbenetes is.

A szlovák nyomozó szervek dolga ezért sem könnyű, és azért sem, mert

egy világ kíváncsi arra: valóban „magányos farkas” volt a merénylő, vagy az ügy többről szól annál, hogy egy egzaltált költőnek egyszerűen elborult az agya?

Ha pedig a második verzió a valószínűbb, akkor ismét csak újabb dilemma előtt állunk: belföldi maffiakörök állhatnak a merénylet mögött, vagy esetleg a Fico-kormány politikájával elégedetlen külső erők?

Bárhogy is van,

a merényletkísérletnek nem csupán Szlovákiában lehetnek veszélyes következményei, hiszen az elmúlt évek járvány és háború miatt amúgy is feszült közhangulatában igencsak magas az erőszak átgyűrűzésének veszélye a térség többi országára is.

Már csak azért is, mert – amint fentebb is említettük – a közbeszéd igencsak elfajult az utóbbi időben, a különböző politikai oldalak képviselői és szimpatizánsai retorikájukban már nem csupán ellenfélként, hanem ellenségként emlegetik egymást – gondoljunk csak arra, hogy a magukat toleránsnak és befogadónak hirdetők csak azt tolerálják és fogadják be, aki egyetért velük, mindenki mást kirekesztenek és démonizálnak.

Igaz, azért a másik oldal sem teljesen vétlen a közbeszéd és a közhangulat elfajulásában.

Ráadásul megtapasztalhattuk, hogy az erőszak már nem csupán a retorika szintjén jelenik meg.

Romániában is láthattunk már példát erre, amikor a szélsőséges AUR híveivel megostromoltatta a parlamentet, és honatyákat vegzáltatott, mindezt pedig a pártvezér lelkesen „élőzte” a közösségi oldalán.

Vagy itt van a legfrissebb botrány, amikor két volt miniszter, ráadásul korábbi párttárs, Florin Roman és Dan Vîlceanu szóváltása a parlament folyosóin torkollt véres dulakodásba.

Megjegyzendő amúgy, hogy előfordulhat olyan eset, amikor legitim lehet az erőszak alkalmazása az ország vezetői, illetve hatóságai ellen: diktatúrában, vagy ha valamely csoportot – például egy őshonos nemzeti közösséget – durván elnyomnak, és megtagadják tőlük az alapvető jogokat.

Demokráciában viszont, ahol a vezetők legkésőbb a következő választáson leválthatók, ha a polgárok többsége elégedetlen velük, nem.

Ha naivak[B1] lennénk, azt modanánk: közmegegyezésre lenne szükség arról, hogy az erőszak – pláne a fegyveres erőszak – nem lehet legitim eszköz egy demokráciában. Hogy a „pisztolydemokrácia” nem lehet soha elfogadható politikai rendszer.

A jelenlegi helyzet alapján azonban nagyon nem ebbe az irányba tartunk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis NATO-kalandja

Aki csak egy kicsit is tisztában van az erőviszonyokkal, az mindvégig tudhatta, hogy Klaus Iohannis román elnöknek természetesen fikarcnyi esélye sincs arra, hogy megszerezze a NATO főtitkári tisztségét.

Balogh Levente

Balogh Levente

Ha foci Eb, akkor magyarok

Ha már annyira divatos manapság, akkor én is coming outolok egyet annak apropóján, hogy Németországban zajlik a most kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság: az 1990-es labdarúgó-világbajnokság óta hosszú évtizedekig a németeknek szurkoltam.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Méltóságot a győzőknek!

Természetesen el lehet vitatkozni azon, illik-e a történelmi jelző az RMDSZ által a vasárnap rendezett európai parlamenti, valamint helyhatósági választáson elért eredményére.

Makkay József

Makkay József

Magyarok román pártszínekben

Nehéz választási kampányon és szavazáson vagyunk túl. Nem csak azért, mert félő volt, hogy az RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, hanem a román pártok keresztül-kasul Erdélyben magyar jelölteket is indítottak.

Balogh Levente

Balogh Levente

Választások közel és távol

Sajátos együttállás: vasárnap egyszerre szavazhatunk arról, hogy kik képviseljék az erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösséget a legalacsonyabb – azaz önkormányzati – és a legmagasabb – vagyis európai parlamenti – szinten.

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.