Kiss Judit

2019. október 02., 08:11

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Az ugyebár ismerős és megszokott, hogy a hasonszőrű beszédekben általában magasröptűnek szánt, de elcsépelt, szóvirágoktól hemzsegő banalitások, ígéretek vagy szépen hangzó üresjáratok hangzanak el, amik az égvilágon semmi lényegeset vagy használhatót nem üzennek a hallgatóságnak. A politikusi megszólalásokhoz kellő kritikai érzékkel, józanul közelítők ezt általában pontosan tudják. Mindazonáltal érdemes röpke pillantást vetni a kultuszminiszter beszédére, mert felfedezhetünk benne egy-két szokatlanul ormótlan és vaskos csúsztatást.

Először. A tárcavezető – aki egyébként a gyulafehérvári egyetem rektora volt a bársonyszékbe kerüléséig – nem átallotta azt mondani, hogy a romániai oktatás „minőségi”, sőt „egyre inkább minőségivé válik”. Nem hisszük, hogy Breaz a szívére tette volna a kezét, és őszintén beszélt, de tudjuk, ilyesmit „illik” lódítani biztatásképpen az új tanévnek nekirugaszkodó egyetemistáknak. Akiknek, tegyük hozzá halkan, jelentős hányada tanulmányai elvégzése után nagy valószínűséggel veszi a vándorbotot, és külföldön próbál szerencsét. És pont amiatt, mert a romániai viszonyok nem minőségiek. Ahogy a mostani helyzetkép fest, nagyon úgy tűnik, hogy a pár év múlva az egyetem kapuit elhagyók közül sokan éppúgy külföldön próbálnak majd szerencsét, mint azok a tömegesen külföldre irányulók, akik az elmúlt években fejezték be tanulmányaikat.

Másodszor. A miniszter épp erre, a Románia érzékeny pontját jelentő elvándorlásra is kitért. Eléggé visszásan, ugyanis arra intette a tanulóifjúságot, hogy mivel a hazai iskolarendszer minőségi oktatásban részesítette őket legalább 18 évig, tartoznak annyival országuknak, hogy megpróbálnak itthon boldogulni, itthon építenek majd karriert. Azonkívül, hogy meglehetősen arrogáns ez a fajta megközelítés, teljes egészében tartalmatlan. Hiszen jól tudjuk, ahhoz bizony nagyon sok tekintetben változtatni kellene a romániai viszonyokon, hogy a fiatalok ne a külföldi boldogulásban gondolkodjanak. És ehhez korántsem elegendő, ha szemfényvesztésképpen dicsérgetjük az amúgy számtalan sebből vérző oktatási rendszert.

A miniszter úr valószínűleg nem tud, vagy talán nem is akar tudni arról, hogy a minap az Európai Bizottság keményen bírálta a romániai tanügyet, pontosabban azt a szegmensét, amely a pedagógusképzés milyenségéért felelős. És épp itt érhető tetten az ördögi körforgás, ami miatt nem tekinthető minőséginek a hazai oktatás. Az egyetemek ugyanis nem fektetnek hangsúlyt a megfelelő pedagógusképzésre, az itthon maradó pedagógusok így nem képesek minőségi munkát végezni, a diákság felkészültsége hiányos marad, az egyetemre kerülő fiatalok nem kapnak megfelelő pedagógusi képzettséget, ennek ellenére oktatják a következő generációkat – és farkába is harap a kígyó. Többek közt ezt is fontolóra kellene vennie végre az oktatásról szónokló, de valójában kevés érdemit cselekvő döntéshozóknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Vélemény
Makkay József: Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. ...

Balogh Levente: Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, ...

Pataky István: A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman ...