Balogh Levente

2019. december 20., 09:52

Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református lelkész védelmében magyarok és románok is utcára vonultak.

Harminc éve ezekben a napokban a bukásra ítélt fasiszta-bolsevista rezsim nemzetiségtől függetlenül, válogatás nélkül lövetett bele a szabadságra vágyó tömegbe. Az akkori rendszer az ország minden polgára számára egyre élhetetlenebbé vált, azonban a magyar közösség számára még a többiekhez képest is igyekeztek élhetetlenebbé tenni. Iskoláit bezárták, művelődési intézménye és sajtója egyre jobban fuldoklott a rendszer ideológiájának és sovinizmusának béklyójában. Még a települések nevét sem lehetett magyarul leírni.

Magyarországot – amely ugyanazon gyilkos kommunista eszme rabságában nyögött, csak 1956 után annak lájtosabb, gulyáskommunista változatáéban – pedig első számú közellenségnek, a román „belügyekbe” beavatkozó (értsd: a magyar közösség fokozatos ellehetetlenítése, megfélemlítése és elüldözése ellen, ha halkan is, de szavát felemelő), irredenta békebontónak kiáltották ki.

Harminc évvel a rémséges korszak vége után azért ennyire nem reménytelen a helyzet, nem teljesen nyílt az elnyomás. Sőt Románia – gyakorlatilag a nemzetiségeket is meglepve – kikiáltotta december 18-át a nemzeti kisebbségek napjának. Amikor a politikai elit hangzatos, de semmitmondó szólamokban fejtheti ki, mennyire elkötelezett a sokszínűség, a kisebbségi jogok elismerése mellett.
Ahogy azt most Ludovic Orban nemrég hivatalba lépett miniszterelnök is tette.

Aki nem hazudtolta meg a sokéves bukaresti hagyományt: a kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetében kommunikációs stábja ezúttal is elsütötte a magyar közösség részéről már csak gúnyos mosolyt, fáradt legyintést kiváltó kijelentést, miszerint Románia a kisebbségek jogainak védelme szempontjából az egyik legmegbecsültebb modellé vált.

Nos, számtalanszor felsoroltuk már, miért is jellemezhető arcátlan, cinikus hazugságként, provokációként ez a kijelentés, de azért nem árt nagy vonalakban elismételni. Orban miniszterelnök pártja az elmúlt néhány évben ellenzékben működve sikeresen leküzdötte magát az ország egyik legsovinisztább, legmagyargyűlölőbb pártjává, ott próbálták elkaszálni, beszántani a magyarok jogait kiterjesztő kezdeményezéseket, ahol érték. A román állami szervek magyargyűlölő álcivilek segítségével hadjáratot folytatnak a magyar feliratok, jelképek és anyanyelvhasználat ellen, a bíróságok pedig rendszerint nekik adnak igazat, amikor román bírák teljesen illetéktelenül meg akarják szabni magyar embereknek, hogy mit és hogyan mondhatnak az anyanyelvükön. A magyar orvosi felsőoktatás ellen a mindenkori román kormányok által nem csupán eltűrt, de támogatott hadjárat zajlik, a már visszaszolgáltatott magyar ingatlanok, iskolák és erdők visszaállamosítása érdekében pedig ugyancsak állami intézmények tesznek meg mindent – elvégre a demokrácia nagyobb dicsőségére a magántulajdon akkor nem annyira szent, ha az a magyaroké.

Miután az apai ágon magyar származású Ludovic Orban legalább a látszat kedvéért megíratta stábjával a nevetséges kommünikét, hosszas csend után az elvileg száz százalékban német, de magát románnak valló Klaus Johannis államfő is vette a fáradságot, hogy egy bukaresti rendezvényen felolvastasson egyik tanácsosával egy semmitmondó, közhelyektől hemzsegő nyilatkozatot.

Még ennél is elsöprőbb üzenetértékkel bírnak Johannis megnyilvánulásai a temesvári forradalmi események 30. évfordulója kapcsán. Miközben még a város polgármestere, Nicolae Robu és az USR parlamenti képviselője, Iulian Bulai is elismerte Tőkés László érdemeit a forradalom elindításában, Johannis egy szóval sem emlékezett meg róla, ehelyett katonatisztekkel és ortodox pópákkal ünnepelt – talán nem nagy demagógia, ha megemlítjük, hogy harminc éve a hadsereg volt az, amely Temesváron a tömegbe lőtt, az ortodox katedrálisban menedéket kereső tüntetők előtt pedig a pópák bezárták a kapukat.

De Johannis abban is a harminc éve megbukott rezsim átkos örökségét élteti tovább, hogy gondolkodás nélkül utasította el a magyar kormányfő közép-európai együttműködésre való ajánlatát – elvégre Bukarestben minden, a magyaroktól érkező ajánlat gyanús, mert lehet, hogy Erdély visszafoglalásának szándéka lappang a háttérben. Hát ez az a példaértékű modell, amit a magyar származását megtagadó Ludovic Orban és a német származását sutba dobó Klaus Johannis ajánl ma a kisebbségeknek Romániában. Talán nem vagyunk túl udvariatlanok, ha azt mondjuk: köszönjük, de nem kérünk belőle.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. december 19., csütörtök

A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést.

Kiss Judit 2019. december 18., szerda

Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesete, a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia miatt, nagyon jól illusztrálja, mennyire sűrűn szövi át a romániai viszonyokat a korrupció.

Balogh Levente 2019. december 17., kedd

Kétfordulós következetlenség

Mintha az országban nem lennének sokkal súlyosabb problémák, úgy erőlteti a frissen helyzetbe került kormánypárt és több szövetségese a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést.

Balogh Levente 2019. december 13., péntek

Megkésett csillaghullás

Amennyire indokolt, legalább annyira elkésett Klaus Johannis államfő döntése, amellyel visszavonta az állami kitüntetéseket mindazoktól, akiket jogerősen elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt.

Pataky István 2019. december 12., csütörtök

Nemzeti liberális pestisveszély

A kisebbségben, azaz parlamenti többség nélkül kormányzó Ludovic Orban – Klaus Johannis államfő hűséges őrmestere – úgy viselkedik, mintha pártja nemrég földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott volna.

Kiss Judit 2019. december 11., szerda

Felsorolni is fárasztó

Kutatók, koordinátorok, elnökök, védnökök, tanácsadók, szakértők dugták össze a fejüket a minap a  tanügyminisztériumban, hogy listázzák, milyen lépéseket lehetne tenni annak érdekében, hogy a következő PISA-felmérésen jobban vegye az akadályt a romániai diákság.

Makkay József 2019. december 09., hétfő

1989 decemberének történelemhamisítása

A múlt eseményei iránt érdeklődő emberként az utóbbi időszakban több olyan román nyelvű könyvet olvastam el, amelyek a rendszerváltás óta eltelt három évtized terméseként az 1989-es események történéseit veszik górcső alá. 

Balogh Levente 2019. december 06., péntek

Román Trianon-komplexus

Bár talán joggal vádolják sokan azzal a világtörténelem egyik legigazságtalanabb és legkárosabb diktátumát elszenvedő magyarokat, hogy Trianon-komplexusban szenvednek, a jelek szerint a diktátum nyertesének számító románok körében legalább olyan mértékű Trianon-komplexus tapasztalható, mint a magyarokéban.

Pataky István 2019. december 05., csütörtök

Titus és Trianon

Titus Corlățean egy igazi, tőröl metszett soviniszta. Nincs kommunista múltja, jól felkészült, külföldi tapasztalatokkal rendelkező diplomata, de az a fajta román politikus, akinek a patriotizmus, a nemzet iránti elkötelezettség egyenlő a magyarellenességgel.

Kiss Judit 2019. december 04., szerda

Piros táska a jászolban

A meghitt légkörben ünneplő Máriához és Józsefhez megérkezik a várva várt csoda, a beteljesült mirákulum, ami tulajdonképpen nem más, mint egy gyönyörű, divatos piros női táska. Amit a fiatal párhoz betoppanó pásztorok és háromkirályok is rögtön elragadtatással imádnak. És akkor József felteszi a kérdést:

Vélemény
Pataky István: A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, ...

Kiss Judit: Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének ...

Balogh Levente: Kétfordulós következetlenség

Mintha az országban nem lennének sokkal súlyosabb problémák, úgy erőlteti a frissen helyzetbe került ...