Balogh Levente

Balogh Levente

Novák vagy Iohannis képvisel jobban?

2022. május 26., 10:36

2022. május 26., 10:36

A román kormány illetékeseinek a menekültek százezreit az országra zúdító ukrajnai háború, az egyre jobban pörgő infláció és az egyre elkerülhetetlenebbnek tűnő gazdasági és élelmiszerválság közepette ismét csak kérlelhetetlen precizitással sikerült eltalálniuk, mi jelenti a legnagyobb veszélyt Romániára nézve. Természetesen ezúttal is a magyarok.

Mint ismert, a román külügy hivatalosan tiltakozott, amiért Novák Katalin magyar államfő erdélyi látogatása során arról beszélt, minden magyart képviselni kíván, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán él.

A bukaresti külügyminisztérium szerint azonban ezzel nemzetközi egyezményeket sértett, a román állampolgársággal is rendelkező magyarokat ugyanis kizárólag Bukarest jogosult képviselni.

Aztán a magyarellenes hangulatkeltésre egyetlen kínálkozó alkalmat sem kihagyó G4Media portál amiatt sivalkodott egy sort, hogy a Kárpát-medencei magyar reformátusok egységét jelképező logón a történelmi Magyarországra hasonlító szimbólum is megjelent.

A bukaresti külügy akciója kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egyrészt simán kettős mércét alkalmaz, hiszen korábban Klaus Iohannis román államfő is beszélt arról, hogy Románia a határon túli románok érdekeit is képviseli.

Másrészt ha a román diplomácia nem csupán mondvacsinált, mesterségesen felfújt ügyek miatt folytatna árnyékbokszot, hanem olyan ügyekben lépett volna fel, amikor valóban visszaélés történt, és például csatlakozva a keményen fellépő magyar külügyhöz, ennyire határozott lett volna jóval a háború előtt Ukrajnával szemben, amikor a kijevi parlament szélsőséges törvényekkel korlátozta a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát, illetve egyáltalán az anyanyelvhasználatát, akkor előfordulhat, hogy hatékonyabb lett volna a Kijevre gyakorolt nyomás, puhítottak volna a kisebbségellenes törvényeken, ezzel pedig az oroszoknak eggyel kevesebb ürügyük lett volna a háború megindítására.

A hirtelen szinte nemzetbiztonsági kockázattá kikiáltott református logó kapcsán pedig egyszerű adottság, hogy azon területek, ahol a Kárpát-medencében a magyar reformátusok élnek, egybeesnek a történelmi Magyarország területével. Aminek a létezése amúgy történelmi tény, ellentétben azzal a „Nagy-Romániával”, amelyet a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő határokkal ábrázolnak a nyilvánosság előtt gyakran megjelenő térképeken.

Azért kíváncsiak lennénk, mit szólnának román barátaink, ha minden egyes alkalommal honféltő, románellenes hangvételű cikkek özöne jelenne meg a magyar sajtóban, amikor egy nyilvános kiállításon a Dnyesztertől a Tiszáig terjedő Romániát ábrázoló térképek jelennek meg.

Az egésznek van egy olyan vetülete is, mintha egyes körök elérkezettnek látnák az időt, hogy a Budapest és az EU, az Egyesült Államok, valamint a V4-ek között fennálló nézetkülönbségek farvizén evezve megpróbálják megfélemlíteni a romániai magyar közösséget, illetve a nemzeti jogkövetelések terén meghunyászkodásra kényszeríteni a kormánytag RMDSZ-t, arra számítva, hogy Budapest diplomáciai érdekérvényesítő képessége csökkent.

És mivel Bukarest viszont a retorika szintjén jóformán kritikátlanul elfogad minden Brüsszelből vagy Washingtonból érkező utasítást, elnézik majd, hogy fellép a magyar közösség ellen.

Ebben az ügyben amúgy az a paradox helyzet állt elő, hogy a szélsőséges AUR tehet jó szolgálatot a magyaroknak azzal, hogy a Novák-látogatás miatt az RMDSZ kormányból való kiakolbólítását követeli. A kormány két román pártja ugyanis azzal, ha eleget tenne a követelésnek, egy oldalra kerülne a soviniszta párttal, és igazolná, hogy Romániában kormányszintű a magyarellenesség. Végezetül a Novák Katalin látogatása kapcsán árnyékra vetődő román diplomácia lépése kapcsán mi csak néhány kérdést szeretnénk feltenni.

Ha már államfői szintnél tartunk: vajon román államfőként Klaus Iohannis mikor képviselte hatékonyabban az országban élő magyar közösség érdekeit? Amikor hírhedt „Jó napot kívánok!” kezdetű beszédében az ország első számú közméltóságának pozíciójából uszított arcátlanul a magyarok ellen, vagy mostanában, amikor a székely himnusz és a székelyföldi csapatok sportsikerei kapcsán a magát sportsajtónak nevező bulvárszennymédia kezdeményezte uszításba egyre több „haladó” és „nyugatos” bukaresti sajtóorgánum is beszáll, ő pedig bátran, teljes mellszélességgel kiállva hallgat, és a fokozódó gyűlölködés ellenére sem jut eszébe felemelni a szavát az ország egymillió polgára elleni soviniszta hisztériakeltés miatt? Illetve melyik állam áll ki jobban az erdélyi magyar közösségért: amelyik óvodák, iskolák és egyetemek működését finanszírozza, vagy az, amely egy mélyállami struktúrákkal összefonódott hatalmi ág, az igazságszolgáltatás felhasználásával magyar iskolák működését próbálja ellehetetleníteni, vagy államosítja őket?

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.