Molnár Judit

2017. október 17., 22:48

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek. Nem meglepő, jó párszor előfordult már, hogy a nagy garral felvezetett változás legföljebb olyat szólt, mint amikor egy lufit kiszúrnak.

Most a főfogás érdekességét fokozta ugyan a beígért köret elképzelt illata, miszerint a magát fővezérnek tartó kackiás hőscincért a bábszerepet első pillanattól nem nagyon kedvelő miniszterelnök lerugdossa majd a túl magas polcról, mivel bejelentette, hogy ő lévén a kormány feje, neki van egyedül joga csereberélni a minisztereket, s majd ha sikerül lezárnia az átalakítást, az államelnök szólhat csak bele a dolgok menetébe. És el is vonult, hogy az elnök társaságában útjára bocsássák a Ford legújabb sportkocsiját.

Cincér uram forrt a saját levében, különösen, mert az elnök, a maga kősziklastílusában kijelentette: vagy megemberelik magukat a szocdemek, vagy hiábavaló volt a tavaly decemberi nyereség. Hogy aztán az éj leple alatt mi történt, ki(ke)t zsarolt meg és mivel, csak ők tudják. De gondolom, nem tévedek nagyot, ha hozzáteszem: a lakosságot már nem is érdeklik a kulisszák mögötti pávatáncok, amikor az árak meredeken nekiindultak és ezzel arányosan zsugorodnak jobban és jobban a jövedelmek.

Egyszóval tény, hogy a két szocdem korifeus újfent nagy egyetértésben jelent meg a színen, és közölték a hegyek szülte három új egérnevet, mindhármat a fővezér udvartartásából halászva elő. A lecserélt három – a két főhölgy és a közlekedési miniszter – nem esett túl nagyot, sőt: a férfiút kivéve mindkét nőszemély „értékes”, valamiféle tanácsadói szerepet kapott.

A három új kormánytagról a bennfentesek tudni vélik, hogy afféle jól befészkelődött helyi kiskirályok, akiktől a saját szemétdombocskájukon nagyon sok függ. Sajnálatos viszont, hogy a szakértelmükről szó sem esett, vagyis ugyanolyan kis egerek, mint az elődeik voltak. De ez a kackiás bandavezért mit sem érdekli, számára az a fontos, hogy ismét felpattanhatott a magas lovára, és a nyeregből még azt is megengedte magának, hogy letiltsa (??!!) az állam elnökét az ország legnagyobb pártjával való foglalkozásról, illetve tanácsolja neki: ha nem bírja megállni az ő belügyeiket figyelni és kommentálni, akkor nyújtson át egy belépési kérelmet és legyen a pártjuk tagja. Vagyis az ő alattvalója, akinek – a többi pártkatonához hasonlóan – legföljebb egy néma szerep juthat.

A kőszikláknak viszont nem szokásuk kavicsdobálásba beleremegni, legföljebb egy fanyar mosolyt érdemeltek tőle ezek a kakaskodó helyi uraságok, akik a nagyszínpadon csak futkorászó egereket játszhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...