Rostás Szabolcs

2019. január 29., 08:49

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

A szövetség volt és jelenlegi vezetői az elmúlt időszakban kézzel-lábbal igyekeznek bizonygatni, mennyire készek, nyitottak a politikai szövetségesek felkutatására, mennyire fontosnak tartják a politikai partnerekkel való együttműködést, hiszen egy hat-hét százalékos támogatottságnak örvendő szervezet mégis csak így, szövetségesek támogatásával valósíthatja meg célkitűzéseit. Mindezzel nem is igen lehet vitatkozni, elvégre a romániai magyar választópolgár azt várja el az RMDSZ-től, hogy adott politikai súlyához mérten a lehető legtöbb jogot csikarja ki a mindenkori bukaresti hatalomtól a magyar közösség számára.

Eddig tehát érthető az alakulat alapállása, kérdőjelek csak annak kapcsán éktelenkednek, hogy az RMDSZ miként képes olyan könnyen szövetségesekre lelni Bukarestben, és miért esik nehezére ugyanez Erdélyben. Konkrét eset az európai parlamenti választások közeledtével beindult tapogatózás, amelynek során a két kisebbik magyar politikai alakulat közül az MPP befutóhelyet kért, az EMNP pedig koalíció létrehozására tett javaslatot az RMDSZ-nek. Amely megtehette volna, hogy bár a látszat kedvéért tárgyalóasztalhoz ül a két magyar párt vezetőjével, ehelyett kapásból elvetette mindkét javaslatot, és – saját identitásának feladásától tartva – választási listájára hívta az MPP és az EMNP jelöltjét. Mintha emezek nem adnák fel ugyanúgy az identitásukat, ha amolyan politikai bokrétának szegődnének az RMDSZ kalapjára.

Miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a szavazatmaximálás, az EP-választásokon való minél jobb szereplés szempontjából a hárompárti összefogás hozná a legtöbbet a konyhára (ha már az ez évi uniós megmérettetés minden eddiginél „sorsdöntőbbnek” lett kikiáltva), jól látszik, hogy RMDSZ-nek herótja van az EMNP-vel való bármiféle együttműködéstől, másrészt az MPP-t is jobbára saját szövetségpárti elkötelezettségének bizonygatásaképpen „tartja” maga mellett. Közben nagy a gyanúnk, hogy a polgáriaknak lassan elegük lett ebből a saját politikai arculatuk feladását eredményező társbérletből, amely leginkább abban merül ki, hogy a nevüket adják az általuk amúgy egyáltalán nem szimpatizált apró lépések politikájához.

Az eddigiekből tehát azt a logikus következtetést lehetne levonni, hogy az RMDSZ kész egyedül vállalni a felelősséget az EP-választáson való szereplésért, a megmérettetésen születendő eredményért. Ámde az alakulat számtalanszor adta tanújelét az elmúlt időszakban annak, hogy csak a számára tetsző döntésekhez, következményekhez hajlandó a nevét adni. Jellemző példa a balliberális koalícióhoz, továbbá ezek kormányaihoz fűződő viszonya, amellyel összefüggésben a szövetség teljesen sajátosan értelmezi az átparafrazált közmondást, miszerint „mondd meg, kivel szövetkezel, és megmondom, ki vagy”.

A bukaresti hatalommal ápolt kapcsolatának „vívmányai” közül az RMDSZ csak a pozitívumokat hajlandó felvállalni, közben úgy tesz, mintha a kormány egyéb intézkedéseihez az égvilágon semmi köze se lenne. A szövetség a közelmúltban számtalanszor fejezte ki nemtetszését a Dăncilă-kabinet különböző döntései kapcsán – legyen szó az igazságszolgáltatást vagy az adóügyeket érintő, rendkívül ellentmondásos intézkedésekről –, ez az elhatárolódás azonban egyáltalán nem hiteles, ha tudjuk, hány és hány erősen vitatott jogszabályt vitt át a hatalom a parlamentben az RMDSZ támogatása, de legalábbis asszisztálása mellett. Ebből a pragmatizmusnak álcázott kétkulacsos állapotból adódik az a furcsa magyarázkodás, hogy az alakulatot nem érdekli szövetségese ideológiája, káderpolitikája, de még a tettei sem, ha saját céljaiból – vagy legalábbis azok töredékéből – sikerül elérni valamit.

A bökkenő ott van, hogy ezekből a célokból roppant kevés valósult meg ahhoz, hogy szentesíteni lehessen velük a jelenlegi hatalom bűnrossz kormányzati politikáját. Aminek nagy részét szövetségesként mégse képes lemosni magáról, bármennyire erőlködik az RMDSZ.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...