Pataky István

2019. november 07., 08:08

Mit kezd Orbán Orbannal?

A bizakodás nem kerül semmibe. Ha már új kormánya van Romániának, kapjuk elő tarsolyunk legmélyéről megkopott optimizmusunkat a magyar–román kapcsolatokat illetően.

 Orbán Viktor levélben gratulált Ludovic Orbannak, s arról biztosította bukaresti kollégáját, hogy „Magyarország Románia új kormányával is kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet érdekeit szolgáló együttműködésre készül”. Az RMDSZ szavazataival segítette hatalomra a PNL-t, és most már közös táborban van Klaus Johannis államfővel. Kétségeink ne legyenek afelől, hogy az elnökválasztás második fordulójában az RMDSZ-üzenetekben az újrázásra készülő államfő lesz a „kisebbik rossz”, bárki is legyen az ellenfél – Kelemen Hunoron kívül. Mellesleg Orbán Viktor legutóbb Tusnádfürdőn, kérdésekre válaszolva nemcsak Viorica Dănciláról szólt pozitívan, Johannist is megdicsérte.

Magyar részről tehát úgy tűnik, minden adott egy jó újraindításhoz az államközi viszonyt illetően. De mi van a román oldalon? A stratégiai partnerség, a „fontos” közös projektek, a kereskedelmi együttműködés emlegetése Bogdan Aurescu külügyminiszter részéről a parlamenti meghallgatáson, ahol azért a jövő évi Trianon-centenárium miatti aggodalom is megfogalmazódott. Ott van még Ludovic Orban széles mosolya Kelemen Hunornak a hatalomra jutása előtt és közvetlenül azt követően. Mintha utóbbival sejtelmesen jelezte volna: magyarügyekben a kormány maximális jóindulata csak annyit ér, amennyit abból a jelenlegi parlament megszavaz. A helyzet pedig az, hogy a PSD épp bosszút állna az RMDSZ-en a cserbenhagyás miatt, az USR a magyarok voksaira pályázik, tehát ellehetetlenítené az RMDSZ-t, a PMP pedig lassan az új Nagy-Románia Párttá avanzsál. Nehezen lehet elképzelni most olyan pillanatot a román törvényhozásban, amikor többség alakulhatna ki egy magyar kérdést érintő RMDSZ-javaslat esetén.

Mire számíthat a regionális együttműködésre törekvő magyar kormány a Johannis-féle román külpolitikától? Folytatódik a nagyfokú elkötelezettség Berlin irányában, ami azt is jelenti, hogy a magyar–német viszony minőségét árgus szemekkel figyelik Bukarestben, s részben annak alakulása alapján „árazzák be” a magyar–román kapcsolatot is. A visegrádi csoport államaival ellentétben a román elnök nem kívánja kiemelten kezelni a bevándorlás ügyét, és – a PSD-kormánnyal ellentétben – kerüli a nyílt közösködést a visegrádi csoport országaival. A PNL és az USR holdudvarában, elsősorban a két párthoz közel álló sajtóban megnyilvánuló fóbia Orbán Viktor politikájával kapcsolatban nehezíti az államközi kapcsolatok javulását. Az utóbbi időben felerősödött az erdélyi gazdákat, befektetőket segítő magyarországi támogatások elleni médiaoffenzíva is. Johannist ugyanakkor a PSD politikusainál kevésbé befolyásolják a különböző sajtókampányok, sokkal inkább tanácsadóira figyel. Jót tehetnek a magyar–román együttműködésnek azok a gazdasági intézkedések, amelyek várhatóan kedvezni fognak a külföldi, elsősorban amerikai projekteknek. Lendületet kaphat például a fekete-tengeri gázkitermelés, a Romániát Magyarországgal összekötő gázvezeték építése.

A két miniszterelnök majdnem tökéletes névrokonsága egy jó ideig az olcsó viccelődés legkézenfekvőbb tárgya lesz az európai médiában. Egy veszekedősre váltó Orbán–Orban-párosnál a poén nagyobbat csattanna. Csak mi, erdélyi magyarok váltanánk savanyú képűre. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. november 06., szerda

Voksgyűjtők és varázslók

Jól tudjuk, kampány idején semmi sem szent, ilyenkor az átlagosnál magasabbra csap a politikusi gátlástalanság mértéke, így értelemszerűen alacsonyabb lángon pislákol a konvencionális látszatudvariasság- és őszinteség.

Balogh Levente 2019. november 05., kedd

Orbané a pálya

A tegnapi, tragikomikus – árulások és műszaki probléma színesítette – parlamenti bizalmi szavazás kapcsán egyetlen pozitívum emelhető ki: hogy az ország végre rendelkezik teljes jogú és teljes létszámú kormánnyal.

Balogh Levente 2019. november 01., péntek

Hirtelen eltelt húsz év

A slágerlistákon 1999-ben többek között a Mambo No. 5 tarolt, a mozikban akkor jött ki a Star Wars-saga első új darabja, a Baljós árnyak, na meg a Mátrix.

Kiss Judit 2019. október 31., csütörtök

Molière e-mail-címe és a műveltség

Romániában korántsem kelendő a kultúra, és ez nem meglepő abban az országban, ahol olyan megye is létezik, ahol egyetlenegy könyvesbolt sem működik, és az ország könyvpiac tekintetében is sereghajtónak számít Európában.

Rostás Szabolcs 2019. október 30., szerda

Gondolatok krónikás születésnapra

Hát ezt is megértük: húszéves lett a Krónika! Napra pontosan két évtizeddel ezelőtt látott napvilágot először az erdélyi magyar közéleti napilap, és Ön, tisztelt Olvasó, a Krónika születésnapi különszámát, 21. évfolyamának 5344. lapszámát tartja a kezében.

2019. október 30., szerda

Húsz év múlva – villanások a Krónika korszakaiból

1. A Kolozsváron elképzelhető leglehetetlenebb helyen volt a Krónika első szerkesztősége, a Donát út fölött a dombon, a Fellegvár mögött.

Gazda Árpád 2019. október 30., szerda

Bethlen Gábor buzogánya

Valamikor a 2000-es évek elején a Krónika szerkesztőségében egy lapindító értekezleten a kultúra rovat képviselője többek közt egy olyan cikket ajánlott a másnapi lapszámba, ami Bethlen Gábor fejedelem buzogányáról szólt.

Csinta Samu 2019. október 30., szerda

Vasárnapi újság

Annyira nehéz a Krónikáról írni. És legalább annyira könnyű is. Körülbelül úgy, ahogy az ember a fiatalságát próbálja felidézni.

2019. október 30., szerda

Összetett kezdet

A Krónikát – úgy vélem – nagyon sokan kezdetként éltük meg. De ez egy összetett, sokféleképp látható kezdet volt.

2019. október 30., szerda

Kedves Krónika-olvasó!

Húsz év távlatából most már hála az égnek kijelenthető, hogy nekem csak epizódszerep jutott a Krónika életében, de nagyon köszönöm a gondviselésnek ezt az 1+2 évet.

Vélemény
Kiss Judit: Voksgyűjtők és varázslók

Jól tudjuk, kampány idején semmi sem szent, ilyenkor az átlagosnál magasabbra csap a politikusi gátlástalanság ...

Balogh Levente: Orbané a pálya

A tegnapi, tragikomikus – árulások és műszaki probléma színesítette – parlamenti bizalmi szavazás ...

Balogh Levente: Hirtelen eltelt húsz év

A slágerlistákon 1999-ben többek között a Mambo No. 5 tarolt, a mozikban akkor jött ki a Star Wars-saga első új ...