Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

2024. május 22., 18:05

2024. május 22., 18:05

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

A június 9-én rendezendő kettős – helyhatósági és európai parlamenti – megmérettetés esetében természetesen az bír fő relevanciával, hogy miként ítélik meg a választópolgárok az Európai Unió, valamint az önkormányzatok teljesítményét. És itt máris azt látjuk, hogy a mondhatni az államigazgatási piramis alján elhelyezkedő önkormányzatok stabil alapot jelképeznek az emberek szemében, a politikai intézményekbe vetett bizalom terén a polgármesteri hivatalok előkelő helyen szerepelnek, a magyarok körében különösen.

Ugyanakkor miközben tíz évvel ezelőtt a romániai lakosság 35 százaléka vélte kifejezetten előnyösnek az ország számára az uniós csatlakozást, ez az arány napjainkra közel 50 százalékra emelkedett. A megkérdezettek mintegy 30 százaléka azonban még mindig úgy látja, hogy semmilyen előnnyel nem járt Románia 17 évvel ezelőtti integrációja, 24 százalék pedig kiléptetné az országot az EU-ból.

Ez az attitűd mindenekelőtt a többségi lakosságra jellemző, ettől a romániai magyarok viszonyulása némileg eltér.

A kisebbségben élő közösségre sokkal erősebb euroszkepticizmus jellemző: miközben 2007-ben, az uniós csatlakozás idején még a túlnyomó többség (78 százalék) bízott az Európai Unió intézményében, azóta ez a pozitív megítélés meredeken csökkent, és ma az erdélyi magyarok mindössze 26 százalékának a bizalmát élvezi az európai gazdasági és politikai közösség.

Nem árt kihangsúlyozni: a romániai magyarok jelentős része nem azokban a célokban és értékekben csalódott, amelyeket a Unió alapítása óta felvállal, sőt még csak nem is az EU-ban mint politikai intézményben, hanem sokkal inkább annak működésében, döntési mechanizmusában, teljesítményében.

Eme célok és értékek közé sorolhatjuk többek között a béke és biztonság előmozdítását, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását, a kulturális és nyelvi sokszínűség óvását, általában a polgárok jólétét. Azért is fontos tisztázni ennek a viszonyulásnak az alapját és természetét, mivel gyakran elhangzik ezekkel a felmérésekkel összefüggésben, hogy az erdélyi magyarok erőteljesen Nyugat- és EU-ellenesek volnának. Ami természetesen ugyanúgy nem igaz, mint azt állítani valakiről, hogy utálja az indiai menüt egy olyan étteremben tett látogatást követően, ahol a szakács kontár, az étel pedig odakozmált.

Rengeteg összetevője van, miért ábrándult ki az EU-ból a romániai magyarok számottevő része. Benne van ebben az is, hogy a kommunizmus sötét évtizedeit lezáró rendszerváltás után Romániában roppant hosszúra sikeredett az átmenet, a hőn áhított uniós csatlakozást megelőzte egy kártékony, a demokratikus berendezkedéstől igencsak távol lévő vadkapitalizmus, és mindez sokak számára nem hozta el a jólétet. Sokat rontott az Unió megítélésén az anyaország kormányával folytatott, hosszú évekig visszanyúló hadakozás, az Orbán-kormányok részéről Brüsszellel szemben megfogalmazott kritikus álláspont is. De említhetnénk a koronavírus-járvány idején született, megnyugtató módon a mai napig nem tisztázott megannyi vitatott brüsszeli döntést is, élen az Európai Bizottság elnökének az egyik gyógyszeripari óriás vezetőjével a vakcinabeszerzést nyélbe ütő üzenetváltással, amelynek kapcsán nyomozást folytat a kontinentális ügyészség. Az ország schengeni előszobáztatásáról, a határellenőrzés nélküli övezetbe történő csatlakozásának megtagadásáról ne is beszéljünk...

A legtöbben azonban kétségtelenül azért fordultak el az EU-tól, mivel intézményei közömbösnek mutatkoztak a romániai magyarok sajátos problémái, a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, érvényesítése iránt.

Rengetegszer szembesültünk ugyanis azzal, hogy miközben az Európai Unió az élet megannyi területén – legyen az politikai, gazdasági, igazságügyi, energetikai, mezőgazdasági vagy élelmiszeripari – beleszólást követel magának, más esetben a tagállamokra bízza, azok belügyének tekinti a döntést – és ilyen a kisebbségvédelem. A Minority SafePack kisebbségvédelmi „mentőcsomag” sorsa is ékes bizonyítéka ennek az elutasító álláspontnak, az uniós kormány ugyanis keresztbe feküdt annak, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek.

Mindezek ellenére az erdélyi magyarok teljesen tisztában vannak vele, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája sem a közösség, sem Románia számára. Józan ésszel ez nem látható másképp. Mégpedig mindenekelőtt a közösség fundamentumát jelentő európai értékek miatt, amelyekért többen már akkor is kiálltak, amikor ezért minimum börtön járt. De persze az EU nem csak eszméket, szabadságot hozott el számunkra: aszfaltkilométerekben, épületfelújításokban, életminőségben mérhető, hogy mivel járult hozzá valamennyiünk sorsának jobbra fordulásához az Unió.

A csatlakozás évétől, 2007-től egészen napjainkig megnégyszereződött Románia összterméke (GDP), továbbá közel 65 milliárd euróra rúgó uniós forrás folyt be az országba, aminek felhasználása az élet valamennyi szegmensében érezhető – igen, még a korrupcióban is.

Víz-, csatorna- és földgázhálózat, út-, óvoda- és kórházépítés, autóbusz-pályaudvar felújítása, tömbházszigetelés terén sokkal szegényebb lenne Románia az uniós források nélkül, sőt ha őszinték akarunk lenni, ezek nélkül ott állnánk, ahol a part szakad. Vitán felül áll tehát, hogy az ország számára nincs alternatívája az Uniónak, ez azonban még nem jelenti, hogy az uniós intézményekben teljesen tisztában vannak a tagállamok, az ottani lakosság igényeivel, vagy hogy kritikátlanul el kell fogadni mindent, ami Brüsszelből, az eurobürokratáktól érkezik.

Akárcsak a nemzeti kormányoknak vagy a lakosság érdekeit szolgáló nemzeti intézményeknek, úgyanúgy az EU végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak, továbbá a többi uniós intézményeknek is igazodniuk kell az emberek elvárásaihoz, és időnként meg kell újulniuk. A június 6–9. között a 27 uniós tagállamban egyszerre megrendezendő európai parlamenti választások – amikor mintegy 400 millió európai polgár járulhat az urnák elé – kiváló alkalom lehet arra, hogy új, fiatalos lendületet kapjon az örökzöld magyar slágerben nőként megszemélyesített vén Európa.

Mi pedig Romániában, Erdélyben nem mellesleg olyan település- és megyei vezetőket, önkormányzati képviselőket is választhatunk, akik képesek szűkebb közösségük érdekeire felhasználni az uniós tagságban rejlő lehetőségeket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.