Páva Adorján

2019. január 30., 09:28

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Az elmúlt napokban több száz egyetemista tiltakozott az immár hivatalosan Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) néven futó felsőoktatási intézmény vezetősége ellen. A diáktüntetéseket a román egyetemisták kezdeményezték, amelyekhez természetesen a magyar hallgatók is csatlakoztak.

Az általánossá vált diákelégedetlenség a vizsgarendszer önkényes, elhamarkodott átszervezése miatt csapott át spontán demonstrációkba: a vizsgaidőszak előtt két héttel olyan szabályozást vezettek be az egyetemen, amely szerint azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. Az intézkedés a magyar tanárok és diákok újabb arculcsapása: többek között közös bibliográfia használatát írja elő, amellyel kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. Emellett másodrendű szerepbe kényszerítik az eddig önálló tételsorokat összeállító magyar oktatókat, akiknek csupán annyi szerep jutna, hogy magyarra fordítják a román kollégáik által készített vizsgatételeket. A magyar tagozat oktatói természetesen nem tettek eleget a hirtelenjében hozott szenátusi döntésnek, ám azonnal „bosszúval” szembesültek: nem tudták bevezetni a vizsga eredményeit az egyetem központi katalógusába, mert azt lezárták. Így az a vészhelyzet alakult ki, hogy több száz magyar hallgató jegy nélkül maradhat.

Hétfő este tárgyalóasztalhoz ült a magyar tagozat és az egyetem vezetősége – Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, illetve Mircea Dușa prefektussal „kiegészülve” –, és bár lényegi előrelépés nem történt, annyit talán sikerült elérni, hogy a magyar diákok jegyeit most még bevezetik a naplóba. Az önálló magyar kar kérdéséig el sem jutottak a megbeszélésen – a rektor csapatának sikerült egy olyan égető problémát kreálnia, amely ismét háttérbe szorította a magyar vonal évek óta elutasított követelését.

Azonban ezt nem lehet minduntalan félreseperni. A jelenlegi válsághelyzet pedig adja magát: az eddig magabiztosan diktáló Leonard Azamfirei teljhatalma megingott, ezért most minden erővel nyomást kell gyakorolni a szenátus vezetőségére. Arra a testületre, amely – a magyar tagozat tiltakozó képviselőinek távollétében – nemrég angol kar létrehozásáról döntött. Az intézkedés a rektor nagyravágyó terveinek része: az egyetem az őszi tanévkezdéstől kihelyezett tagozatot indít Hamburgban, ahol angol nyelven képeznek orvosokat, az új kar pedig emellett a MOGYTTE-n jelenleg is folyó angol nyelvű orvosképzést is „felkarolja”. Ilyen körülmények között jogos a kérdés: hogyan lehet szakadatlanul nemet mondani az egyetemen belül már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazott magyar igényre, miközben egy külföldi, a magyarnál jóval súlytala-
nabb vonal előtt azonnal kaput nyitnak?!

Nyilvánvaló, hogy Azamfirei elsődleges célja – a magyar tagozat kínozása mellett – a külcsín látványos cicomázása: ezt szolgálta a Petru Maior Tudományegyetem rekordidő alatt történt beolvasztása. Ezáltal kívülről nézve szép nagy lett az intézmény, amely immár külföldön is terjeszkedne. Csakhogy belül az egészet megeszi a fene – most ezt elégelték meg nemzetiségi hovatartozástól függetlenül a diákok, akik jól látják, hogy egyre romlik az oktatás minősége, egyre rosszabbak a vizsgaeredmények, egyre lehangolóbb az egyetem szakmai megítélése, a Petru Maior bekebelezésével pedig jelentősen csökkent az ösztöndíjak száma is.

Anno az egyetemi autonómiára hivatkozva nem léptették életbe a MOGYE-n az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Ám most már remélhetőleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy az egyetem berkein belül szó sincs autonómiáról: elnyomással, hamis ígérgetésekkel, megalapozatlan cselekedetekkel, elvetemülten próbálják központosítani az irányítást. A diáknép most fellázadt ez ellen, a „forradalmi” hangulat pedig az eddigi legkeményebb kiállást követeli a magyar karért harcoló oktatóktól, diákoktól, politikusoktól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...