Balogh Levente

2019. december 27., 10:17

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Ha valaki esetleg nem emlékezne rá: ő a marosvásárhelyi önkormányzati rendészet (amely intézményt a román megnevezés tükörfordítását használva sokan helyi rendőrségnek neveznek) korábbi vezetője, aki „áldásos” tevékenysége során elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ádáz küzdelmet folytatott a magyar közösség jogainak érvényesítése ellen.

Ráadásul mindezt úgy vitte véghez, hogy közben kimondottan vigyázott arra, nehogy ne provokáljon: a kétnyelvű utcanévtáblák és a magyar jelképek használatától is a reklámtörvény alapján kiosztott bírságokkal próbálta elriasztani a magyarokat, mintha a magyar nyelv és jelképek nyilvános használata tiltott reklámtevékenységnek minősülne, nem pedig a mindennapi normalitás részének.

Hogy mindez nem egyszerű túlbuzgóság, hanem egyértelmű magyarellenes koncepció része volt, arról akkor hullott le a lepel, amikor Bretfelean négy évvel ezelőtt szélsőséges román szervezetek egy rendezvényén azzal dicsekedett, hogy hatékonyan akadályozta a kétnyelvűséget Marosvásárhelyen – például azzal, hogy a magyar Kinizsi Pál nevének utcanévtáblán való feltüntetését büntette, mert a sajátosan torz logika szerint Erdélyben az a természetes, ha egy erdélyi magyar ember nevét kizárólag annak román formájában, Paul Chinezuként (ami Kínai Pált jelent) használják.

Aztán Bretfelean csillaga leáldozott, a számos botrányba keveredett főrendőrt tavaly visszaminősítették. Igaz, nem táplálunk olyan illúziókat, hogy ennek oka a notórius magyarellenesség volt, a normális ügymenet szerint ugyanis ezért Erdélyben – különösen pedig a még mindig frontvárosnak tekintett Marosvásárhelyen, ahol továbbra is román nemzetstratégiai cél a magyar közösség minél nagyobb mérvű háttérbe szorítása és megfélemlítése – kitüntetés jár.

A jelek szerint azonban egy ilyen értékes embert nem lehet csak úgy hagyni eltűnni a süllyesztőben, így aztán most hirtelen államtanácsossá „buktatták”, hogy a legfelsőbb szinteken osztogathassa kiváló tanácsait. A mesés karrier egyik oka az lehet, hogy a volt főrendőr a Traian Băsescu volt államfő nevéhez köthető Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben kezdett politizálni, márpedig a kisebbségi Orban-kormánynak ezen párt támogatására is szüksége van a parlamentben ahhoz, hogy hivatalban maradhasson. Ezért szükséges ilyen gesztusokkal biztosítania a PMP voksait. Azon PMP-ét, amely néhány évvel ezelőtti megalakulása óta politikájának fő csapásirányát a rossz emlékű Nagy-Románia Párt lábszagú sovinizmusának, primitív magyargyűlöletének tovább éltetésében találta meg.

Az őshonos magyar közösség elleni szélsőséges hangvételű uszítás tehát Romániában továbbra sem azt vonja maga után, hogy az ilyesmire vetemedő párt a politikai élet páriájává válik, amellyel magát civilizáltnak tartó politikus és párt nem áll szóba, hanem kiemelt állami tisztségek járnak érte.
Igaz, a lépés nem meglepő attól a Nemzeti Liberális Párttól, amelynek elnöke, Ludovic Orban már évek óta azzal próbálja bizonyítani, hogy magyar származása ellenére jó román, hogy a magyar ügyekben rendszerint a legócskább sovinizmus hangján szólalt meg.

Bretfelean karrierjének másik oka az lehet, hogy hosszú évekig volt a román hírszerzés oszlopos tagja. Már csak ilyen minőségében is fontosak lehetnek a tapasztalatai, elvégre az állampolitikává emelt magyarellenesség fő zászlóvivőjeként közismertté vált hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Szekuritáté utódszervezetének számító, az éppen egy Marosvásárhelyen megszervezett magyarellenes pogrom ürügyével létre hozott SRI tisztjeként bizonyosan értékes javaslatokkal járul majd hozzá a kormány politikájának hatékonyságához.

Egyelőre nem tudni, milyen téren számítanak a volt hírszerző-főrendőr tanácsaira, de sejtéseink azért vannak. Annyi minden esetre kijelenthető, hogy a gesztusértékű lépést – amelynek gesztusértékét tovább növeli, hogy éppen az 1989-es forradalom 30. évfordulóján került rá sor – nehéz úgy értékelni, hogy az új kormány fő célja a magyar-román viszony kulturált, civilizált párbeszéden, mindkét fél számára előnyöket hozó megegyezésen alapuló rendezése lenne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. december 23., hétfő

Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait (nem csak) gazdaságpolitikai téren.

Balogh Levente 2019. december 20., péntek

Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református lelkész védelmében magyarok és románok is utcára vonultak.

Pataky István 2019. december 19., csütörtök

A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést.

Kiss Judit 2019. december 18., szerda

Leskelődő Justitia

Az, hogy hány személynek kell börtönbüntetéssel fizetnie az ország 1989 utáni történetének legtöbb áldozatot követelő balesete, a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia miatt, nagyon jól illusztrálja, mennyire sűrűn szövi át a romániai viszonyokat a korrupció.

Balogh Levente 2019. december 17., kedd

Kétfordulós következetlenség

Mintha az országban nem lennének sokkal súlyosabb problémák, úgy erőlteti a frissen helyzetbe került kormánypárt és több szövetségese a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérést.

Balogh Levente 2019. december 13., péntek

Megkésett csillaghullás

Amennyire indokolt, legalább annyira elkésett Klaus Johannis államfő döntése, amellyel visszavonta az állami kitüntetéseket mindazoktól, akiket jogerősen elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt.

Pataky István 2019. december 12., csütörtök

Nemzeti liberális pestisveszély

A kisebbségben, azaz parlamenti többség nélkül kormányzó Ludovic Orban – Klaus Johannis államfő hűséges őrmestere – úgy viselkedik, mintha pártja nemrég földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott volna.

Kiss Judit 2019. december 11., szerda

Felsorolni is fárasztó

Kutatók, koordinátorok, elnökök, védnökök, tanácsadók, szakértők dugták össze a fejüket a minap a  tanügyminisztériumban, hogy listázzák, milyen lépéseket lehetne tenni annak érdekében, hogy a következő PISA-felmérésen jobban vegye az akadályt a romániai diákság.

Makkay József 2019. december 09., hétfő

1989 decemberének történelemhamisítása

A múlt eseményei iránt érdeklődő emberként az utóbbi időszakban több olyan román nyelvű könyvet olvastam el, amelyek a rendszerváltás óta eltelt három évtized terméseként az 1989-es események történéseit veszik górcső alá. 

Balogh Levente 2019. december 06., péntek

Román Trianon-komplexus

Bár talán joggal vádolják sokan azzal a világtörténelem egyik legigazságtalanabb és legkárosabb diktátumát elszenvedő magyarokat, hogy Trianon-komplexusban szenvednek, a jelek szerint a diktátum nyertesének számító románok körében legalább olyan mértékű Trianon-komplexus tapasztalható, mint a magyarokéban.

Vélemény
Bálint Eszter: Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait ...

Balogh Levente: Orban és Johannis modellje

Harminc évvel ezelőtt Temesváron, az elnyomó, soviniszta kommunista rendszer ellen szót emelő magyar református ...

Pataky István: A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, ...