Pataky István

2019. február 07., 09:16

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az alakulóban lévő európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetést jelent.

Az általa irányított intézmény népszerűségi rekordokat döntött, az emberek rajongtak a műsorért, a hírtelevíziók pedig nézettségi csúcsokat állítottak fel a sok bilincsbe vert politikus, polgármester elhurcolásának élő közvetítésével. A volt férje családnevét megtartó román főügyész végre megadta azt, aminek a lakosság még a fizetésemelésnél is jobban örül: rács mögött látni tolvaj elöljárókat, magas rangú korrupt politikusokat. Létezik-e ennél rátermettebb jelölt arra, hogy irányt szabjon Európa korrupcióelleneseinek?

Csakhogy elsősorban nem szakmaisága miatt kell Kövesi Brüsszelnek. Üzenni akarnak az Uniót jelenleg még maghatározó erők az idehaza megbukott DNA-vezető személyének piedesztálra emelésével. Üzenik az EU politikájának irányítóit bírálni merészelő, saját érdekeik mellett kiálló közép-kelet-európai országok kormányainak, a „megtévesztett” lakosságnak, hogy kit is kell választani, ha jót akarnak. Aki Kövesivel van, az nemcsak megvesztegethetetlen és éjt nappallá téve üldözi a korruptakat, de Európát is védi. A valóban létező korrupció üldözése ma politikai vesszőparipává is vált. Aki populista, az autoriter és természetesen Európa-ellenes is. És velejéig korrupt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a saját ülepébe rúg egy hatalmasat az európai uniós tagállamokban tevékenykedő kollégáinak küldött beszámolójával Kövesi bukásának okairól. Párizsban, Berlinben, Brüsszelben tökéletesen tisztában vannak a kezdetekkor valóban hatékonyan működő román korrupcióellenes ügyészség lassú korrumpálódásával, a balkáni politikai harc mocsarába való lesüllyedésével. Nyilván ismerik Kövesi máig tisztázatlan jelenlétét a 2009-es román elnökválasztás éjszakáján az akkori belügyminiszter, Gabriel Oprea lakásán a SRI vezetőinek társaságában. Valószínűleg az uniós döntéshozók is feltették a kérdést: mennyire lehet hiteles egy korrupcióval harcoló főügyész, ha rajtakapják, hogy másolta a doktori disszertációjának egy részét? És jól tudják a főügyészség és a hírszerző szolgálat közötti titkos megállapodás eredményét, a titkosszolgák aránytalan beavatkozását az ügyészek vizsgálataiba. De ez most másodlagos számukra. Ütni kell egyet az „Európa-elleneseken”, s jutalmazni kell a francia elnök és a német kancellár kedvenc kelet-európai bábjának számító Johannis hűséges ezredesét, a korruptak bosszújának áldozatát, a rettenthetetlen ügyésznőt.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy az Európai Unió központosítását, egységesítését támogatók készülő intézményéhez eddig csak huszonkét tagállam csatlakozott. A távolmaradók között van Magyarország és Lengyelország is. A kormány ellenében történő esetleges kinevezéssel a brüsszeli összuniós ügyészség megálmodói keblükre ölelhetik Laura Codruța Kövesit, de könnyen elveszíthetnek egy eddigi támogatót, Romániát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...