Molnár Judit

2017. július 25., 23:11

Kérdéses inasévek

Már olyan sokszor beszéltem a szülők felelősségéről az igazi színvonalas szakiskolák elsorvasztásában, hogy erre nem szeretnék több szót vesztegetni.

Csak még gyorsan helyesbítem önmagam, nehogy kiforgathatóak legyenek a szavaim. Tehát: igenis voltak szép eredményeket felmutató szakiskolák, még biztosan sokan emlékeznek is rájuk, a szülőkkel kapcsolatban pedig helyesebb ez esetben felelőtlenségről beszélni. Mi más is volna az, ha a gyermek érdeke helyett fontosabb, mit is mondanak a rokonok vagy a szomszédok?!

Téma tehát kimerítve, térjünk a valóban újdonságra. Ami viszont honi szokás szerint nemhogy nem új, hanem nagyon régi. Elejtettek ugyanis egy olyan ötletet, ha kis- vagy középiparosok vállalnák saját szakmai tudásuk átadását egy vagy több fiatalnak, akkor azért az állam havonta fizetne. Hát ez az! Biztos többen is emlékeznek még: iparos szüleik vagy nagyszüleik inasokat tartottak, akikből egy idő után segédek lettek, majd felszabadultak. ű

Mert irodalmi művekből is tudni, hogy ez volt a mesterség elsajátításának menete, illetve az úgynevezett felszabadulás után (aminek semmi köze a szabadságharchoz), amikor a mesterség ismeretének birtokában önállóan dolgozhatott, ő maga is fogadhatott fel inasokat, külföldre ment még újabb ismereteket szerezni. Amikor pedig visszajött és műhelyt vagy üzletet nyitott, a cégérre kiírhatta, hol szerezte tudását. Például: X szabómester Berlinből, Z kovácsmester Párizsból, és így tovább.

Aztán közel hetven éve mindez pillanatok alatt elszállt a semmibe, és legföljebb egy-egy idős mesternek hagyták meg a különböző cipő- és ruhajavító műhelyét, faluhelyen talán kovácsműhelyt is, illetve az egy-két személyt foglalkoztató borbély- vagy fodrászüzletet. És ezzel egy időben elkezdődött a nagyon lazán vett szakoktatás, mondván, hogy ha felveszik egy gyárba, ott úgyis megtanulja, ha meg másfelé irányul, akkor úgyis mindegy. Közben a cipő-, ruha- és nagyon sok más, ház körüli szerkentyű javításának végleg leáldozott: a fogyasztói társadalom nem javít, hanem eldob, és újat vesz.

Akkor ez a régi-új inaskodási ötlet hogyan is fog kinézni? Ha tegyük fel, lesznek jelentkezők (és miért is ne lennének most is ügyes kezű, kreatív ifjak?!), kihez fordulhatnak? Lesz-e rá biztosíték, hogy nem egy csalásmesterhez kerül, hanem valóban szakmát tanul? És volna még jó sok kérdés, amit végig kellene gondolni, ha valóban akarnák, és nem ejtenék ugyanolyan lazán a semmibe, mint annyi más, jobb sorsra érdemes ötletet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...