Pataky István

2018. október 03., 19:56

Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista tábor volt tagjai, akik megsínylették a rájuk erőltetett szovjet kommunista rendszert, s még nem gyógyultak teljesen ki a Moszkvából behurcolt kórból.

Az Európai Unió viszonylag új szereplői, akik piacnak jók, de akik a döntő politikai kérdések megválaszolásához még zöldfülűek. Kelet-európaiak. Másodrangúak. Felügyeletre szorulnak. Nem mindig, csak amikor figyelmetlenek, nem követik elég pontosan az irányvonalat, netán rossz irányvonalat követnek. Ha tisztelegve követik az uniós intézményekben összetákolt útmutatókat, akkor példamutatóan fejlődnek. De ha szem elől tévesztik a szamárvezetőt, akkor visszafelé lépnek. Akkor korrupció van, és jogállamiság nincs.

A saját s nem elsősorban az országa szabadságáért küzdő Liviu Dragnea és kormányzó csapata azért került közvetlenül a Brüsszelt nyíltan bíráló magyar–lengyel páros mellé, mert félénk utalásokat tett a multik – egyébként közismert – törvényen felüliségére, de főleg azért, mert megzavarta picit Klaus Johannisékat. Fő hibájuk, hogy nem hagyják hatalomra kerülni azt a csapatot, amelyik a legmélyebben hajt fejet bármiféle nyugatról érkező ukáz előtt. Lásd Dacian Cioloșt, aki – egyetlen kelet-európaiként – az első csettintésre ugrott, s aláírt valami kiáltványszerűséget Európa megreformálásáért, de főleg a populista „Orbánok, Le Penek és Salvinik” ellen, ahogy a francia elnök követői által diktált szövegben fogalmaznak.

Lehetne itt persze joggal beszélni Dragneáék bűneiről, a magyar vagy a lengyel jogállami gondokról, de csak akkor, ha az Európai Parlamentben ugyanolyan dörgedelmes megfogalmazásokkal vonják kérdőre például Párizst a sok zsidót menekülésre kényszerítő, egyre erősödő franciaországi antiszemitizmus miatt, Berlint a tüntetők elleni rendszeresen „brutális” rendőrségi fellépés okán, Madridot a katalán függetlenségi törekvések jogi és erőszakos eszközökkel való eltiprásáért vagy Rómát az évtizedek óta megfékezhetetlen korrupció eltűréséért. Amíg ezek nem történnek meg, addig bizony kettős mérce van, s hiteltelen minden strasbourgi szócséplés, fenyegetés.

Európa a gazdasági válság óta bajban van. A betegség leglátványosabban az Unió vezetésében mutatkozik, mivel a különböző politikai kompromisszumok révén magas pozícióba került figuráknak erejük, de elképzelésük sincs arról, hogyan lehet radikális válságkezelő lépéseket tenni, miként szerezhető vissza az EU hitele a bürokrata elit által mélységesen lenézett átlagember szemében.

Ebből az alapállásból lendül neki az EU a jövő tavaszi európai parlamenti választásoknak. A kampány már elkezdődött. Az „Unió-ellenes” Kelet-Európa bűnbak lett, mert egy politikai csatározásban mindig kell az ellenségkép, épkézláb megoldási javaslatok hiányában pedig csak ez marad a nyerőnek tűnő kártya. Az uniós válság mélységét jelzi, hogy a dühös fejű brüsszelieknek, strasbourgiaknak már az is elégtételt jelent, ha egy Viorica Dăncilă nevű, miniszterelnöknek látszó szőke nőt állítanak a sarokba.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...