Pataky István

2019. április 08., 07:36

Kelemen Hunortól fél Ukrajna

Sokat elárul a negyvenkét millió lakosú Ukrajna jelen állapotáról, hogy Kelemen Hunortól retteg. 

Mennyire egyszerű lett volna a Krímet is megtartani, ha időben eszmélnek Ukrajna határőrei. Határozott kézmozdulattal megálljt intenek az útra kelt orosz katonáknak, akik aztán a száz évre szóló kitiltással az útlevelükben megszégyenülten kénytelenek hazaosonni. Erről az akcióról több okból kifolyólag lemaradtak Ukrajna hatóságai, így maradt nekik Kelemen Hunor.

Nem véletlen, hogy egy Volodimir Zelinszkij nevű komikus közel áll az államfői pozíció megszerzéséhez a posztszovjet köztársaságban. Már az ukránok többségének is fejlett humorérzék kell országuk állapotának elviseléséhez. A történet tragikus része az, hogy míg az RMDSZ elnöke csalódottan hazament, addig a százötven ezer lelket számláló kárpátaljai magyarság a szülőföldjén kénytelen elviselni az ukrán nacionalizmus tombolását. Igen, tudjuk, nem volt kegyes Ukrajnához az utóbbi évtized. Pillanatok alatt került a geopolitikai küzdelem kellős közepébe, Putyin úgy érezte, az ukránok megleckéztetésével tudja a leghatékonyabban megvillantani izmait. Nem egyszerű Kijevnek a fiatal állam megszilárdítása Moszkva gátlástalan beavatkozásai mellett. A baj csak az, hogy az okkal frusztrált Ukrajna a többi nemzeti kisebbségen igyekszik leverni azt, amit az oroszokon nem tud. Egymást követik a nacionalista lépések az anyanyelvű oktatás felszámolásától egészen a fizikai megsemmisítéssel való fenyegetésekig.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség sokat megélt elnöke szerint az RMDSZ vezetőjének kitiltása összefüggésben van azzal, hogy Kelemen Hunor is szerepel a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges ukrán szervezet honlapjának „halállistáján”. A hírhedt listára a kelet-ukrajnai válság kitörésekor, illetve a Krím félsziget annektálása után azokat az oroszokat és szeparatistákat, az őket támogatókat, szimpatizánsaikat, vállalkozókat, újságírókat, közéleti szereplőket tették fel, akik a nacionalisták megítélése szerint Kijev ellen tevékenykedtek. A „béketeremtőknél” az is bűn, ha valakinek kettős állampolgársága van, mivel azt az ukrajnai jogszabályok nem teszik lehetővé. A kezdetekkor a listának még semmi köze nem volt a magyarokhoz. Később öt kárpátaljai magyar neve került a névsorba, ez a szám nőtt mára több mint ötszázra. Egy, a listán szereplő újságírót, valamint egy szintén listázott parlamenti képviselőt megöltek. Mindketten ukránok voltak.

Függetlenül attól, hogy a fenyegető listának köze van-e Kelemen kitiltásához, vagy nincs, az ukrán lépés diplomáciai szempontból rendkívül súlyos. A magyar külügyi tárca a történtek miatt mára berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét. Eközben a bukaresti ukrán külképviselet vezetője Facebook-oldalán közzétett – az RMDSZ elnöke szerint hazugságokat is tartalmazó – reagálásában természetesnek tartja az indok nélküli kitiltást. Minimális elvárás ezek után, hogy az utóbbi időben a Románia iránti tiszteletet hangsúlyosan követelő bukaresti kormány diplomáciájának vezetője magyarázatot kérjen az ukrán nagykövettől egy romániai parlamenti képviselő kitiltása ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...