Kiss Judit

2017. augusztus 30., 09:06

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet, ugyanakkor az országról a híradásokban kialakuló negatív összkép is az oka, hogy a külföldön szerencsét próbáló fiatalok közül egyre kevesebben akarnak hazajönni – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

A miniszter asszony azt mondta, több derűlátásra okot adó tájékoztatást szeretne hallani a tévéből, hiszen meglátása szerint a rossz hír rossz irányba befolyásolja az embereket.

Arról, hogy a média miként manipulálja fogyasztóit, hogy a hírfolyamok formálta valóságképnek és a mindennapi tapasztalatnak mekkora a közös halmaza, hogy a tévécsatornákból ömlő információk merre gyűrűznek tovább, és miként csapódnak le a társadalomban, illetve hogy a társadalom mozgásai hogyan befolyásolják a médiát, könyvtárak születnek.

Lehet némi részigazság abban, hogy a mindenkori média saját jól felfogott érdekében igencsak hajlamos előnyben részesíteni a rémhíreket a pozitív üzenetűekkel szemben, és hogy a borúlátó híradások negatívan hatnak a pszichére. A miniszteri nyilatkozatban azonban a látszólagos jó szándékon túl a valóság elkendőzésének szándéka is felsejlik. (Talán nem tűnik túl erőltetettnek, hogy a PSD-s tárcavezető elképzelése óhatatlanul eszünkbe juttatja a rossz emlékű Ceaușescu-időket, amikor a fekete-fehér képernyő a mindössze napi kétórás adás idején valószínűtlenül rózsaszín képet próbált hazudni a világ folyásáról.)

Doina Pană pozitív gondolatait aláhúzandó jó példával is előrukkolt: ő maga több hetet töltött Kanadában, és azt tapasztalta, az ottani társadalom – a romániaival ellentétben – derűlátó, a médiában pedig nyoma sincsen a negatív töltetű hírek túlsúlyának. Nem kis adag politikusi álnaivitás és igazi manipulációs szándék kell ahhoz, hogy egy miniszter azt mondja, azért nem akarnak hazajönni a külföldön szerencsét próbáló fiatalok, mert úgy látják a híradásokban, hogy negatív és kilátástalan a társadalomban tapasztalható légkör, és ha pozitívabban tájékoztatnának a tévéadók, jobb lenne az emberek közérzete.

Nem kell politikusi csavaros ész azonban ahhoz, hogy a józan paraszti gondolkodás is belássa: a kanadaiak valószínűleg nem azért derűsek, és maradnak hazájukban, mert ezt sugározza a tévé, hanem mert összehasonlíthatatlanul elégedettebbek megélhetés, infrastruktúra, egészségügy, oktatás, turizmus, igazságügy, korrupció, környezetvédelem stb. tekintetében, mint a romániaiak. Ez azonban korántsem jó hír, úgyhogy ne is beszéljünk róla...

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...