Pataky István

2019. április 02., 09:23

Johannis játszik

Fikusznak hívják a háta mögött Klaus Johannist. Keveset beszél, ellenben sokat hallgat. Az utóbbi napokban kétszer is kivonult a jól előkészített mikrofonállvány és az elnöki hivatal kamerája elé. Bejelentéseit tanácsadói mindkét esetben drámainak szánták, de – ahogyan mindig – az előadás unalmasra sikerült. Persze úgy tényleg nem egyszerű izgalmasnak lenni, hogy nincs lényegi közölnivaló.

Mert mit is tudtunk meg a sílécek szász királyától? Hogy lesz egy népszavazás azért, mert a PSD gonosz, buta és lop. De leginkább bántja az igazságszolgáltatást. A kérdésen Johannis még gondolkozik. Azt pedig négy éven át már megtapasztalhattuk: ha egyszer gondolkodásba kezd, nehezen ér a végére. Addig, amíg eldől, mi is kerül a kérdőjel elé, reménykedhetünk: hátha az ingyenes sör iránti igényt firtatja majd Nagyszeben szülöttje. Mert abban ne legyenek kétségeink, hogy a lehető legklasszikusabb populista formulát fogják választani a Cotroceni-palotában. Ha egyáltalán ott s nem Brüsszelben dől el a nagy kérdés tartalma.

Az ellenzék képtelen egyről kettőre jutni. Viorica Dăncilă kabinetje nem tud olyan mélységekbe süllyedni, hogy a többség a másik oldalban lássa az igazi kormányváltó alternatívát. Marad hát az egyetlen, elnyűhetetlen téma: a korrupcióellenes harc és a jogállam féltése. Nem kell a politika Maradonájának lenni ahhoz, hogy megsaccoljuk, az országot megváltó kérdés valahogy így hangzik majd: a korruptakat nem szeretjük, ugye? Neeem! – válaszolja a nép, s ha már ott téblábol az urnáknál, gyorsan leszavaz a PNL-re, az USR és Cioloș szövetségére vagy mondjuk a vörös pestist kézrátéttel gyógyítók pártjára. Röviden ez Johannisék nyerőnek vélt stratégiája. Számukra az Európai Parlament az öreg kontinens legfontosabb és legobjektívebb ítélőszéke, amikor Orbán Viktor kormányát, Varsót vagy éppen a PSD-kabinetet veszi össztűz alá, de annyira azért mégsem elég vonzó intézmény, hogy az összetételét meghatározó választáson nagy létszámba megmozgassa a szavazókat.

Az most már világos, hogy az államfő és az ellenzék az egész kampányát a referendumra építi fel, ezzel próbálja uralni a közbeszédet. De könnyen elszámíthatja magát. A kizárólag a népszavazás kedvéért voksolók többsége nem a tévés bohóc által vezetett PNL-listát fogja választani, hanem a szélsőséges radikalizmussal kacérkodó USR-féle szövetséget. Márpedig ha a Cioloșsal induló „megmentők” beelőzik a liberálisokat, a PNL elindulhat a másik, történelmi múlttal büszkélkedő formáció, a parasztpárt szomorú sorsa felé vezető úton. S míg a most összefogást vizionáló ellenzék átrendeződése balkáni krimibe torkollik, addig a PSD – amelynek polgármesterei mindenféle belső pártvitáktól függetlenül kézen fogva viszik el az ajándékcsomagoktól felderült arcú örökös voksolóikat az urnákhoz – győzelmi pozícióból fordulhat rá a nagy téli csatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...