Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

2024. május 03., 18:162024. május 03., 18:19

2024. május 03., 18:162024. május 03., 18:19

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja, de azért a meccs még mindig nem teljesen lefutott.

Némiképp furcsa ugyanakkor, hogy Iohannis ügyében nem hogy nincs román nemzeti egység, de a „haladó”, áramvonalasan nyugatos román körök egyenesen ellene szurkolnak. Recep Tayyip Erdogan török elnök a svéd NATO-tagság jóváhagyásához hasonlóan ebben az ügyben is szinte a végsőkig kivárt, és minden bizonnyal további jó katonai és egyéb üzleteket csikart ki Washingtontól annak fejében, hogy az amerikaiak által preferált, leköszönő holland miniszterelnököt támogassa a főtitkári tisztség elnyerésében.

A török támogatás nem elhanyagolandó, hiszen a NATO második legnagyobb haderejéről beszélünk, és bár Erdogan az elmúlt években tett nyilatkozatai és meghozott döntései alapján némileg különutas politikát folytat, amely célja az, hogy ismét regionális hatalommá tegye Törökországot,

az ország gazdasági helyzete és a kilátásban levő katonai beszerzések is indokolják, hogy most a washingtoni álláspontot támogassa.

Ebben a helyzetben már csak három tagállam maradt „állva”, vagyis nem jelentette be, hogy felsorakozik az amerikaiak és a többi nagy mellé: Magyarország, Szlovákia és természetesen Románia, amely államfője személyében kihívót állított Ruttéval szemben – bár Iohannis ezirányú döntése talán még a kormányapparátusban is sokakat meglepett.

Az azért nagyjából egyértelmű, hogy egyhangú döntési rendszer ide vagy oda, Iohannisnak ekkora ellenszélben valóban nincs sok esélye a tisztség elnyerésére – bár arra talán igen, hogy a közép-európai országok egy része által elfogadhatatlannak tekintett Rutte helyett inkább egy harmadik, kompromisszumos jelöltet állítsanak sorompóba, aki már tényleg mindenki számára vállalható. Persze a fő célja minden bizonnyal nem ez. Hanem az, hogy ha a NATO főtitkári tisztségét nem is tudja megcsípni Románia – illetve persze saját maga – számára, legalább egy másik befolyásos pozíciót rá bízzanak.

Hogy erre mekkora esélye van, az jó kérdés, de azért próbálkozni nem árt. Igaz, a kiszivárgott hírek szerint számos nyugati kancellária illetékeseit felháborította, hogy egy közép-európai jelölt szembe merészelt szállni a főbb hatalmakkal, és homokszemet juttatott a gépezetbe, ennek nyomán fennáll az esélye, hogy büntetésből csak azért sem ajánlanak fel neki más pozíciót sem.

Furcsa módon azonban Iohannisnak nem csupán a nyugati, hanem a belföldi ellenszéllel is meg kell birkóznia.

Nem az ellenzékről van szó – az többé-kevéssé természetes, hogy a nem kormányoldalhoz tartozó politikusok (és persze a kormányon levő, de Iohannisszal hűvös viszonyt ápoló szociáldemokraták némelyike) kétségeiket hangoztatják az államfő alkalmasságát illetően. Hanem a „progresszív”, mindenben a fősodratú EU-s és atlantista szólamokat szajkózó sajtóról, amely olyan intenzitású és hangnemű támadássorozatot indított ellene, amiért szembe mert szállni a nyugati hatalmakkal, mintha a liberálisokkal való összebútorozásig keresetlenül csupán „vörös pestisnek” becézett PSD, vagy a szélsőséges AUR soraiból került volna ki.

Félreértés ne essék: a magyarok elleni uszításon kívül más „érdemet” felmutatni nemigen tudó román elnökre amúgy egy félvak macskát sem bíznánk rá, nemhogy a világ legerősebb katonai szövetségének főtitkári posztját (vezetésről szó sincs, azt a mindenkori amerikai kormány és a Pentagon magának tartja fenn).

Azonban itt elvi kérdésről van szó, arról, hogy jelenleg mégiscsak ő van olyan pozícióban, illetve rendelkezik olyan nemzetközi ismertséggel, hogy esélye legyen megszerezni valamilyen közepesen fontos nemzetközi pozíciót Románia számára.

Ennek ellenére a magát haladónak és européernek hirdető média folyamatosan pellengérre állítja – nem annyira a viselt dolgai miatt, hanem olyan alapon, hogy miként is képzeli, hogy ellenáll a fényességes Nyugat, illetve a még fényességesebb Washington akaratának?

A G4Media legutóbbi, lejárató célzatú írásában annak apropóján állította szembe Ruttét és Iohannist, hogy előbbi saját zsebből fizetett jeggyel, menetrend szerinti járattal utazott Isztambulba Erdogan támogatását kérni, míg Iohannis ismét luxusrepülővel utazott külföldi útra. Holott mindamellett, hogy még a hivatalos kormánygép hiányában is kérdéses, indokolt-e méregdrága repülőket bérelni az államfői stáb számára, mégiscsak más, ha valaki a saját megválasztása mellett kampányolni utazik valahova, mintha országát képviselve hivatalos látogatáson vesz részt.

Az egész olyan, mintha a saját pecsenyéjüket sütögető, befolyásos globalista körök kiadták volna a fatvát az önjáróvá vált Iohannisra, a romániai telephelyüknek minősülő sajtóorgánumok pedig – a magyar érdekek ellen lobbizó párt mintájára – Momentum-díjra méltóan, lelkesen végzik is a dolgukat.

Persze a helyzet akkor sem jobb román szempontból, ha maguktól töltik be ekkora elánnal a hasznos idióta szerepét.

Külön pikáns, hogy a Iohannis „bűneit” soroló „érvek” egyik legfőbbike az, hogy mindezzel Orbán Viktor magyar kormányfővel került egy oldalra. Holott Budapest támogatásáról egyelőre nincs is szó, csupán arról beszéltek, hogy Rutte a magyarok térdre kényszerítésére vonatkozó minősíthetetlen kijelentése miatt elfogadhatatlan, és jó, hogy van egy közép-európai jelölt is. Minden esetre eddig nem nagyon volt arra példa, hogy – ahogy azt már Magyarország kapcsán megszoktuk – a magukat a nyugatias attitűd letéteményesének hirdető körök ilyen mértékben ágáljanak a román érdekek ellen.

A sajtóhadjárat üzenete az, hogy a közép-európai térség népeire, országaira egyetlen szerep hárul: hogy meghunyászkodjanak a minden témában mindent is jobban tudó nyugatiak előtt, és vakon teljesítsék minden utasításukat. Az, hogy a térségből valakinek saját álláspontja legyen, ne adj’Isten, a régió több országa is a regionális érdekek mentén, közösen akarjon bizonyos témákban politizálni, elfogadhatatlan blaszfémia.

Aki nem áll be a sorba, az előbb-utóbb azzal szembesül, hogy Európa-ellenes, „Orbán-párti” lesz – még akkor is, ha ennek pont annyi a valóságmagva, mint annak, hogy a magát az européerség kizárólagos képviselőjének hirdető oldal valóban az európai emberek érdekeit képviseli.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.