Makkay József

2019. október 07., 07:51

Ingyen sör és kisebbségi jogok

Egy merész marketingakció nyomán – ingyen sört és ingyen kolbászt kínáltak több százezer embernek – az ötéves születésnapját ünneplő Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni telephelyére mintegy negyvenezer ember özönlött székelyföldi településekről, és távolabbról is. De jöttek volna sokkal többen, ha a szervezők idejében le nem fújják nagyobb tömegek érkezését.

A rendezvényről megjelent cikk kapcsán az egyik kommentelő azt írja, hogy ezzel szemben a Székelyföldért indított európai polgári kezdeményezést négy hónap alatt mindössze 22 ezren írták alá. A kommentelő annyiban téved, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése május 7-én, azaz öt hónapja startolt. Az eddig összegyűlt 22 ezer aláírásból azonban 4952 származik Romániából, és közel háromszor annyi, 14 724 Magyarországról. De hol van még az egymillió aláírás az Európai Unió legalább hét országából?

Mondhatnánk, persze, hogy felesleges összekapcsolni a két eseményt, hiszen merőben másról van szó, a jelenség mégis sok mindent elárul a mai romániai közállapotokról. Arról a Romániáról, ahol a régiók már távolról sem különböznek annyira egymástól, mint ahogyan gondolnánk. Legalábbis az ingyen kolbász és ingyen sör szempontjából. Miközben elképedünk, hogy román nemzeti ünnepeken egymást letaposva nyomulnak az emberek a töltött káposztáért vagy a sült kolbászért, más miliőben ugyanezt megtapasztaljuk a Székelyföldön is.

Nem az ajándékba kapott kóstoló a gond itt, hiszen nem vétek az, ha egy tehetős vállalkozó a vásárlóit, a baráti körét, vagy egyszerűen egy település lakosságát akarja egy-egy rendkívüli alkalomból megörvendeztetni. Az a baj, hogy ma már az erdélyi magyarság körében sem képes semmi más tömegeket megmozgatni közösségi célok érdekében, a székelyföldi autonómiáért például. Hol vannak azok az idők – többek között az 1990-es marosvásárhelyi megmozdulások –, amikor több tízezren vonultak utcára, közterekre eltiport jogainkért? Hasonló tüntetésre manapság néhány száz, vagy jó esetben pár ezer ember „hivatalos”, mert az ingerküszöböt közéleti témák már nem érik el.

El kell gondolkodni azon, hogy az SZNT által útjára indított európai polgári kezdeményezést – melynek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje különös figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól – miért övezi ekkora érdektelenség. Miközben mindhárom erdélyi magyar párt képviselői megfogadták, hogy aktívan részt vesznek az aláírásgyűjtésben. Amihez még hét hónap áll rendelkezésre, azaz 2020. május 7-ére kell összegyűjteni az egymillió aláírást.

A szükséges egymillió aláírást meghaladó Minority SafePack elnevezésű, szintén erdélyi magyar kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés megvalósítása a formálódó új Európai Bizottságra vár. Az a tény, hogy az Európai Bíróság szeptember 24-én elutasította Románia keresetét a Minority SafePackkal kapcsolatban, azt jelzi, hogy uniós szinten változik az őshonos nemzeti kisebbségek jogait megszegő országokkal szembeni eddigi elfogadó gyakorlat. Az új polgári kezdeményezés tovább viszi az RMDSZ által korábban elindított kisebbségvédelmi elképzelést, és azt a területi autonómia irányába mozdítja el. Egymagában perdöntő lehetne számunkra az a tény, ha az erdélyi magyarságnak sikerülne két ilyen horderejű európai polgári kezdeményezést letennie az Európai Bizottság asztalára. Ez bizonyosság lehet arra, hogy a bukaresti kormányok és államfők minden szava hazugság, amikor azzal érvelnek, hogy példás módon megoldották az erdélyi magyarok jogaival kapcsolatos vitákat.

Politikusainknak a csíkszentsimoni sörgyár sikeres marketingfogásait kellene eltanulniuk. Ami nem feltétlenül ingyen sört és kolbászt jelent, hanem olyan kommunikációs módszereket, amivel sikerülne felrázni az embereket, és elmagyarázni nekik, hogy a jövőjükről van szó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. október 04., péntek

Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, hogy kétséges: eljöhet-e az idő, amikor ha nem is megszűnik, de legalább csökken valamelyest az alapértelmezett magyarellenesség.

Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Vélemény
Balogh Levente: Pancser magyarokat erősítő magyargyűlölet

A román társadalmat olyan mélységesen átitatja a magyargyűlölet vagy jobb esetben a magyarokkal szembeni bizalmatlanság, ...

Pataky István: A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak ...

Kiss Judit: Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem ...