Balogh Levente

Balogh Levente

Hiszterománia Schengen kapuját döngeti

2022. december 16., 12:24

2022. december 16., 12:24

Az elmúlt jó egy hétben a schengeni csatlakozás osztrák megvétózása miatt kialakult, majd a média és egyes politikusok, illetve pártok által tovább gerjesztett hisztérikus osztrákellenes hangulat nyomán az ország lassan rászolgált a névcserére, és Románia helyett nyugodtan felvehetné a Hiszterománia nevet is.

Hiszen olyan szintet értek el az osztrák cégek és érdekeltségek elleni bojkottfelhívások, illetve az Ausztriával és az osztrákokkal szembeni lejárató, becsületsértő kijelentések, hogy az lassan már össznépi pszichózissá válással fenyeget.

Ami legfeljebb egy dologra jó: hogy tovább erősítse a bővítéstől még mindig ódzkodó nyugati országokban és polgáraikban az ellenszenvet. Arra azonban, hogy álláspontja megváltoztatására sarkallja Ausztriát, tökéletesen alkalmatlan. Éppen ezért jött jól, hogy Klaus Iohannis államfő – még ha közel egy hét késéssel is – kiállt, és mindenkit higgadtságra intve jelezte: a román állam részéről kizárólag diplomáciai eszközök várhatók Ausztria megpuhítása érdekében, az állami és intézményes szintű bojkott nem jöhet szóba.

Bár nem vagyunk túlságosan nagy véleménnyel Klaus Iohannis államfőről, ebben a témában bizony igaza van. Azt már ezeken a hasábokon is leírtuk, milyen hatással lenne az ország gazdaságára, ha most hirtelen beteljesülne az osztrák cégek eltakarodását követelők óhaja: több tízezer ember válna munkanélkülivé, az állam jelentős adóbevételektől esne el, a bankok, illetve a kőolaj- és földgázcég eltűnése pedig tovább mélyítené a gazdasági válságot.

Viszont Románia ettől még nem válna a schengeni övezet tagjává. És ha Ausztrián múlik, akkor még jó ideig kellene a küszöbön ácsingóznia.

Persze azt is megírtuk, hogy Ausztria részéről valóban nem volt korrekt a vétó, hiszen belpolitikai okokból, egy tartományi választás miatt csapta be az ajtót Románia és Bulgária orra előtt. Igaz, legalább határozottan felhívta az EU illetékeseinek figyelmét a tarthatatlan migrációs helyzetre. Ám annak ellenére, hogy Bécs valóban sáros az ügyben, Bukarest részéről mindenképpen a megfontoltság lenne a legjobb fegyver.

A gond csupán az, hogy Romániában valamiért egyre inkább kampányhangulat kezd eluralkodni. Ez pedig óhatatlanul maga után vonta azt is, hogy a schengeni csatlakozás ügye is kampánytémává vált. Bár hivatalosan csak 2024-ben lesznek választások, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyre inkább úgy viselkedik, mintha nem a kormány vezető ereje lenne, hanem olyan ellenzéki alakulat, amelynek a legfőbb feladata a más pártból való államfő, miniszterelnök és kormánytagok támadása.

Mintha nem arra készülne, hogy a koalíciós megállapodás értelmében jövőre békésen átvegye a kormányfői tisztséget, hanem előre hozott választásokra hangolna, úgy állt bele a párt elnöke, Marcel Ciolacu a nacionalista retorikába – még mindig képes a december elsejével kapcsolatos kényelmetlen igazságok kimondásán rugózva az RMDSZ bocsánatkérését követelni –, és pártjával együtt a schengeni vétó ügyében is radikális álláspontot foglalt el. Hiszen miközben ő viszonzásként azzal fenyeget, hogy Bukarest megvétózhatja az EBESZ-elnökség osztrák átvételét, párttársa, Sorin Grindeanu közlekedési miniszter már azzal büszkélkedett, hogy a tárcának alárendelt intézmények felmondják számláikat az egyik osztrák tulajdonú banknál.

Nem mintha Iohannis egykori alakulatán, a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belül nem létezne ugyanez a vonulat. Persze a hisztérikus magyarellenesség propagálásáért EP-képviselői hellyel jutalmazott egykori tévéstől, Rareş Bogdantól nem is várunk egyebet, mint ahogy Emil Boc kolozsvári polgármestertől sem, aki az osztrák bankok elleni bojkott hirdetése mellett annyira volt képes, hogy megállapítsa: Ausztria megcsúfolta Avram Iancu szellemét.

Előfordulhat persze, hogy mindez csupán azt szolgálja, hogy az újabb schengeni fiaskó miatti jogos felháborodást kihasználva az ügyet egyfajta szelepként használják, amely levezetheti, illetve Bécs felé csatornázhatja be a bukaresti kormány gazdasági és politikai ballépései miatti elégedetlenséget.

Ám ha túlságosan elvetik a sulykot, azzal önmaguk alatt is vágják a fát. Hiába ugyanis a jogos düh a semmiből, hajuknál fogva előhúzott érvek alapján született osztrák vétó miatt, egy, a schengeni övezet kapuját bunkósbottal döngető, agyatlanul vagdalkozó mélybalkáni Hiszterománia lényegesen kisebb esélyekkel pályázik a helyzet orvoslására, vagyis a mihamarabbi csatlakozásra, mint egy, a méltatlan bánásmód áldozatával szembeni rokonszenvet taktikusan kihasználó, európai, higgadt, de határozott hangnemben megszólaló Románia.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.