Rostás Szabolcs

2017. november 06., 23:29

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

A bukaresti sajtós kollégák akkor azonnal készpénznek vették egy videóblogger állítását, miszerint azért nem szolgálták ki az áruházlánc székelyudvarhelyi falatozójában csórékolbásszal, mert román. Persze ha utánajárnak, és megpróbálják leellenőrizni a vádat, kiderül, hogy ordas hazugságról, előre megkomponált provokációról van szó. A román média többsége számára azonban az alaphír kritikátlan tálalása elég volt arra, hogy bizonyítottnak vélje a több évtizede nagyvárosi legendaként terjedő sztereotípiát, miszerint a Székelyföldön csak akkor szolgálják ki a vásárlót, ha magyarul beszél.

Mielőtt pálcát törnénk eme egyoldalú torzítás fölött, mi, magyar sajtómunkások valljuk be: számos esetben számunkra sem a szakmaiság, a körültekintés, az információk leellenőrzése az elsődleges. Mindezt nagyon sokszor sutba vágjuk a hírverseny, a gyorsaság, a kattintásvadászat kedvéért. Nagyon kevés kivételtől eltekintve a magyar média minden szakmai szűrő nélkül ország-világ elé tárta a kolozsvári magyar színész elbeszélését arról, hogy azért érte verbális és fizikai agresszió egy italboltban, mert az anyanyelvén beszélt.

Nem áll módunkban megkérdőjelezni az Imecs-Magdó Levente által elmondottakat, és hozzá hasonlóan mi is vérlázítónak tartjuk, hogy a 21. század Romániájában bárkit felelősségre vonjanak azért, mert az anyanyelvén társalog. Csakhogy mint kiderült, az október végi incidens nem pontosan úgy történt, ahogy azt a szenvedő alany a nyilvánosság elé tárta, ugyanakkor nem is az ominózus italkereskedés alkalmazottai voltak az agresszorok. Erre azonban csak azután derült fény, hogy a Krónika vette a fáradságot, és az újságíró-iskolákban oktatott alapszabályt tiszteletben tartva megszólaltatta a másik felet is.

Gondoljunk csak bele: többnapos magyarellenes hőzöngést és uszítást lehetett volna megelőzni, ha a miccses történet idején a román sajtó rögtön az audiatur et altera pars elvének tiszteletben tartásával kezdi. Ráadásul a mostani esetben rengeteg magyar felhasználó úgy vette össztűz alá a közösségi oldalakon a hírbe hozott italboltot, hogy a cég közben elhatárolódott a magyarveréstől. Körülbelül ugyanilyen forgatókönyv alapján hirdettek nemrég bojkottot román oldalról az áruházlánc és a magyar kőolajipari társaság ellen is.

Márpedig ha ugyanezzel a felületességgel, dilettantizmussal és slendriánsággal folytatjuk, akkor nemcsak az erdélyi magyar sajtó renoméja vész oda, hanem a román–magyar együttélést is mérgezzük, ahelyett, hogy hozzájárulnánk a normalizálásához. Másrészt régen rossz, ha úgy próbáljuk tematizálni a közbeszédet, hogy egy mondvacsinált teória („na nehogy már mentes legyen a szexuális zaklatásoktól az erdélyi magyar társadalom!”) kedvéért nekilátunk fabrikálni egy karaktergyilkosság-szagú történetet egy barátunk elmondása alapján, anélkül, hogy a szexuális zaklatónak beállított színészt megkérdeztük volna: tessék már mondani, mit szól ezekhez a vádakhoz.

Hát ha ez a színvonal, a mérce, a stílus, a követendő út, akkor itt maholnap bármi megtörténhet. Akármelyikünkkel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...