Balogh Levente

2019. május 03., 10:38

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Most nem a közelgő európai parlamenti választásokon első helyre esélyes pártok párbajára gondolunk – borítékolható volt, hogy a kormány esztelen kapkodása és a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök büntetőügyeihez kapcsolódó igazságügyi botrányok miatt a PSD előnye előbb-utóbb nemhogy elolvad, de legfőbb kihívója, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) meg is előzi.

Hanem a Traian Băsescu volt államfő fémjelezte Népi Mozgalom Pártra (PMP), amelyet az eddigi közvélemény-kutatások egyhangúlag a parlamenti küszöb alatt mértek, most azonban, alig néhány héttel a választás előtt az IMAS közvélemény-kutató azt jelezte előre, hogy mégiscsak bejutna az uniós törvényhozásba.

Arról a PMP-ről van szó, amely identitását kizárólag két dologra építi: egyrészt Băsescu igencsak megtépázott, de nyomokban még meglevő népszerűségére, másrészt pedig a parttalan magyarellenes uszításra.

A párt elnöke, Eugen Tomac legutóbb éppen ezen a héten látta szükségét annak, hogy hergeljen egy kicsit a magyarok ellen, amikor az ortodox húsvét és a május elsejei szabadnap között arról vázolt fel hagymázas víziókat, hogy a Fidesz és az RMDSZ EP-választási együttműködése azt célozza, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok mind a két országban szavazhassanak majd. Ezért felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy akadályozza meg a feltételezett visszaélést.

Mindez persze úgy elképesztő baromság, ahogy van, de kitűnően alkalmas arra, hogy tovább erősítse a már amúgy sem gyenge magyarellenességet Romániában. Tomac azzal próbálta lejáratni az RMDSZ-szel parlamenti megállapodási szerződést kötött kormányt, illetve a nagyobbik kormánypártot, hogy törvénytelenség elkövetésének szándékával vádolta meg a velük gyakran együttműködő magyarokat. Akiket amúgy ellenségként is tételezett, hiszen az a kifejezés, miszerint az RMDSZ a főgonosznak kikiáltott Fidesz romániai „kirendeltsége” – amelyet egyébként egyes szélsőballiberális vagy szélsőbalos erdélyi magyar értelmiségiek is előszeretettel szajkóznak –, azt sugallja: Budapest Románia vesztére tör, az RMDSZ pedig a budapesti románellenes tervek itteni kivitelezője.

A jelek szerint bejönni látszik a magyargyűlölet gerjesztése, amelyben amúgy maga a párt mentora, korábbi első embere, illetve jelenlegi tiszteletbeli elnöke, Traian Băsescu jár elöl, amikor lépten-nyomon a jogos magyar önrendelkezési törekvések ellen uszít – miközben a következő mondatában már az irredentizmusbiciklire pattan fel, amikor azt követeli, hogy Románia kebelezze be a szomszédos Moldovát.

A mostani IMAS-felmérés legalábbis azt mutatja, hogy a román szavazópolgárok körében igenis jókora igény van a magyarokban mindenféle mondvacsinált, kitalált ürügyekkel ellenséget láttatni akaró pártokra. Ez minden józan megfontolást felülír – fájdalmasan sokan nem igénylik, hogy koherens gazdaságpolitikával, az ország fejlesztését célzó tervekkel álljanak elő, még az ígéretek szintjén sem. Elég, ha rámutatnak az „ellenségre”, akit gyűlölni kell, és aki a románok minden nyomorúságáért felelőssé tehető.

Persze nincs min csodálkozni abban az országban, ahol az állami hatóságok is élen állnak a magyar közösség üldözésében, és a magyar katonai temetők ellopására tett kísérlettel még „a halott katona nem ellenség többé” elvét is semmibe veszik, ami pedig az emberiesség, a kegyelet és a civilizált magatartás alapvető ismérve. Igaz, a klasszikus bonmot szerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni, így még megtörténhet, hogy a PMP nem uszíthat az EP-ben. Csakhogy a trend így is egyértelmű.

Másrészt, ha a PMP mégsem jut EP-mandátumhoz, attól a helyzet még nem lesz sokkal jobb. Az EP-választás megnyerésére esélyesnek tartott nemzeti liberálisok ugyanúgy a magyargyűlölet véresszájú apostolai. És hát a többiek sem mennek a szomszédba egy jó kis magyargyalázásért, ha éppen azt látják hasznosnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...