Pataky István

2019. február 21., 07:49

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Minden évben megvannak azok a jelöltek, nyertesek, helyzetek, amelyek néhány napra az újságok hasábjaira emelik a seregszemlét. Közeledik a pillanat, amikor a dalfesztiválon való szerepvállalás egy igazi zenei tehetség számára kényelmetlenné válik ebben a kutyakomédiában. Mint minden grandiózus médiaesemény, az eurovíziós hacacáré is egy társadalmi látlelet arról, hol tart az elkényelmesedett, értékét vesztett öreg kontinens vagy legalábbis annak egy része.

Szemezgessünk kicsit az idei felhozatalból. Franciaországot a meleg, marokkói származású tizenkilenc éves fiú, bizonyos Bilal Hassani képviseli majd a tel-avivi döntőben. A „szakállas nőt”, azaz a korábbi győztes Conchita Wurstot példaképének tekintő ifjú tehetség nemcsak női ruhaviselete és parókái miatt került a címlapokra hazájában, hanem nyílt Izrael-ellenessége okán is, ami máris izgalmassá teszi fellépését Tel-Avivban. Persze Bilalnak meggyűlt a baja a homoszexuálisokat fenntartásokkal kezelőkkel is. A francia LMBTQ-szervezetek már több száz panaszt nyújtottak be gyűlöletbeszéd miatt, amiért homofób támadások érték az énekest a közösségi oldalakon.

De minálunk is áll a bál az eurovíziós dalfesztivál válogatója után, a bukaresti sajtó szerint ugyanis a verseny döntőjében nem kizárólag szakmai szempontok alapján történt a kiválasztás. Idén első alkalommal külföldi szakértőket is meghívtak a romániai seregszemle döntnökei közé, azt remélve, hogy ezzel objektívebb elbírálás történik. Csakhogy Deban Aderemi és William Lee Adams, az eurovíziós jelenséggel foglalkozó wiwibloggs.com portál újságírói a zenerajongók célkeresztjébe kerültek, miután a döntőben megváltoztatták véleményüket, s a korábban általuk is nagyon dicsért Laura Bretant látványosan leszavazták. Olyan alacsony pontszámokat adtak a mindössze tizenhat esztendős tehetségnek, hogy a közönség szavazatai sem segítettek, és Ester Peony lett a befutó.

A bukaresti sajtó tudni véli a zsűritagok hátraarcának okát. Állítólag a zenei portál zsenijeinek tudomására jutott, hogy az Egyesült Államokban született Laura Bretan tavaly októberben szerepelt egy olyan kampányfilmben, amely a hagyományos család mellett foglalt állást a házasság alkotmányos megfogalmazásáról szóló népszavazás előtt, amely végül az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. „Az Úristen által ránk hagyott formában kell megmaradjanak családjaink” – állt egyebek mellett a klipben. Az Adevărul című napilap írása szerint Adereminek és Adamsnak már csak azért sem tetszett ez a szerepvállalás, mert mindketten vállaltan a saját nemükhöz vonzódnak. Ráadásul az eurovíziós dalfesztivál általában nyilvánosan támogatja az LMBTQ-közösséghez tartozók ügyét – teszi hozzá a bukaresti újság.

Itt tartunk az eurovíziós dalversenynek nevezett akármi tekintetében, s még csak február van, a májusi döntőig nyilván lesz még műsor. Akinek gusztusa van hozzá, annak jó szórakozást és sikeres szavazást a döntőben!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...