Páva Adorján

2017. október 18., 22:55

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

A minap Ilan Laufer üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter azt nyilatkozta, egy felmérés szerint az idegenbe szakadt polgárok 70 százaléka öt éven belül visszatérne, 40 százalékuk pedig már három éven belül hazatelepedne.

Arról azonban rendszerint hallgatnak az adatközlők, hogy az elvándoroltak milyen feltételekhez kötik a „csak ide” repülőjegy megvásárlását. Mert egyértelmű, hogy az erős érzelmi kötődések nem engedik végleg bezárulni a visszatéréssel kecsegtető kaput, de amikor a lehetőségek észszerű összevetéséről van szó, fizetésről, munkakörülményekről, megbecsülésről, közérzetről, tervezésről, jólétről és biztonságról, akkor a honvágy illendően elcsitul.

Rendkívül nehéz hazacsalogatni azokat, akik aktív részeseivé váltak a nyugati társadalmaknak, akiknek már beivódott a mindennapjaikba egy nagyon más világ életvitele, értékrendszere. A többi közép-kelet-európai ország kormányához hasonlóan Bukarest is kidolgozott már egy-két programot, ám néhány tucat vállalkozás beindításának felkarolása, anyagi támogatása, üzleti tervek kidolgozása, továbbképzések biztosítása sajnos vajmi keveset segít, szépít azon a problémahalmazon, amelyet röviden Romániának nevezünk, és aminek újbóli „felfedezése” óhatatlanul sokkolja a hazatérőket.

Örvendetes, hogy a külföldön élő, dolgozó több millió romániai többsége nem zárkózik el a hazatérés gondolatától, de álságos hozzáállásról tesz tanúbizonyságot az, aki ezt az érzelmi tanúságtételt arra használja fel, hogy szépítse, vonzóként tüntesse fel a valójában továbbra is lehangoló itthoni viszonyokat. Amelyek ismeretében középiskolás diákjaink, egyetemistáink jelentős hányada továbbra is azt tervezi, hogy tanulmányai végeztével elhagyja az országot.

Bizonyos, hogy amíg Románia nem kászálódik ki a korrupció, a bürokrácia, a minden hájjal megkent nagymenők és kiskirályok hálójából, nem várható az egyéni és közösségi életszínvonal hirtelen megugrása, a fiatal munkaerő itthon tartása, az emigráltak tömeges hazatérése.

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a mindenkori bukaresti kormány csak ímmel-ámmal foglalkozik az elvándoroltak hazacsábításával. Köztudott, hogy a kenyerüket külföldön megkeresők évente több milliárd eurót postáznak gyakorlatilag a román gazdaság címére, ami távolról sem elhanyagolható bevételforrás. Közben pedig egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kint élő románok szervezetei is a kormányra, hogy Bukarest hathatósan segítse őket identitásuk megőrzésében – azaz ottlétüket tegye otthonosabbá.

Ilyen körülmények között csakis látszatmegoldások születhetnek, a vészjósló demográfiai folyamatokhoz passzívan viszonyuló román államtól e téren sem lehet sok jóra számítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...