Rostás Szabolcs

2017. május 02., 00:07

Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően nem árt megvizsgálni kicsit, mit tartogat a bérből és fizetésből élők számára a Grindeanu-kormány által kidolgozott egységes bérezési törvénytervezet.

Helyes és üdvözlendő meggondolás, hogy az egy héttel ezelőtt a törvényhozás elé terjesztett dokumentum eltörölné a közalkalmazotti bérek között tetten érhető jelentős – és tegyük hozzá: igazságtalan – különbségeket, egyenlőtlenségeket.

Tudniillik a közszférában dolgozó mintegy 1,2 millió alkalmazott javadalmazása között óriási szakadék tátong, harmincötszörös a legalacsonyabb és a legmagasabb bér közötti különbség. Tarthatatlan például, hogy miközben az államfő 1500, a miniszterelnök pedig ezer eurót keres havonta, addig a jegybank elnökének jövedelme 15 ezer, a Pénzügyi Felügyelet vezetőjének pedig 14 ezer euróra rúg. De lényeges egyenlőtlenségek érhetők tetten „alsóbb szinteken” is: miközben a közigazgatásban és a védelem területén dolgozók átlagfizetése 500 euró, a pedagógusok és az egészségügyi alkalmazottak ennél lényegesen kevesebbet, átlagosan 322 eurót visznek haza.

Üdvözlendő, hogy a kormány megkülönböztetett figyelmet szentel az olyan ágazatok bérezése felzárkóztatásának, mint az egészségügy vagy az oktatás, mert bár az orvosok és a pedagógusok a világon mindenütt alappillérei egy társadalomnak, nálunk sajnos évtizedeken keresztül páriaként kezelték őket, még a törvényhozók speciális nyugdíjának odaítélése is fontosabb volt az orvoselvándorlás megakadályozásánál.

A szándék tehát nemes, a baj csak az, hogy nem látni, miből teremti elő a kormány a masszív béremelésekhez szükséges tízmilliárdokat. Vagy ami ugyanilyen fontos: honnan, milyen beruházások elől vonja el az ehhez szükséges pénzeket. Miközben a balliberális kormányzat öt százalékot meghaladó gazdasági növekedéssel számol idén, a belföldi és nemzetközi becslések közel sem ilyen optimisták, és három-négy százalék körüli GDP-bővülést vetítenek előre. Vagyis öreg hiba lenne Kánaánban bízni.

Ugyanakkor rengeteg ismeretlent tartogat az adórendszer jövőre, a béremelések „vastagával” egy időben bevezetni tervezett reformja, ami szakértők szerint rendkívül merész húzás lenne, és az adóbevételek jelentős megcsappanásához vezethet. Azaz üresebb zsákból kell majd többet osztogatni.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter annyira beindult, hogy már nemcsak a közszolgáknak ígér – helyenként 150 százalékos – béremelést, de azt is tudni véli, hogy a következő időszakban 17 százalékos nettó fizetésemelés várható a versenyszférában. Mindez elég merész elvárás egy olyan munkáltató – az állam – részéről, amelyről nem tudjuk, képes lesz-e néhány év múlva előteremteni a saját alkalmazottai jövedelmére valót.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...