Pataky István

2019. április 24., 10:03

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Klaus Johannis korai magabiztos nyilatkozata újrázási hajlandóságáról meglepő volt, hiszen a „Fikusz” gúnynévvel élni kénytelen egykori nagyszebeni polgármester általában arról sincs teljesen meggyőződve, melyik szóval folytatja megkezdett tőmondatát. Elnöki teljesítménye a nullával egyenlő, az őt körülvevő tanácsadók, jogászok hadát a kimerültségig lefoglalta a parlamenti többség törvényalkotói és kormányzási kísérleteinek állandó akadályoztatása.

Azt tán még ma sem bánta meg egyetlen erdélyi magyar szavazó sem, hogy az Orbán Viktort rendszeresen gyalázó Victor Ponta helyett a nagydarab német nevű embert segítette az államfői székbe, de a megméretés célegyenesébe fordulva Johannis elutasítottsága éppen a magyarok körében lehet a legmagasabb. Még akkor is, ha a nagyszebeni liberálisnak húsvétkor magyarul is sikerült kipréselnie fogai között egy ünnepi jókívánságot.

A háborús övezetté vált román politikai porondon most még verhetetlennek tűnik Klaus Johannis. De ne felejtsük el, röviddel a 2014-es elnökválasztás előtt a fiatal Ponta is biztos befutónak számított. A május végi európai parlamenti megméretés eredménye alapvetően befolyásolhatja a Cotroceni-palotáért zajló küzdelem kiindulópontját. Ha a PSD nyer, az ALDE pedig javít eddigi pozícióin, az ellenzék könnyen válságba kerülhet. És ez nyilván fordítva is így van: egy PNL-győzelem az USR–PLUS sikerével párosulva végveszélybe sodorná a Liviu Dragnea-féle kormányzást. Hétfőn ugyanakkor született egy, a bukaresti média által alig észlelt ítélet, amely meghatározhatja az elnökválasztási küzdelmet. A román legfelsőbb bíróság felmentette Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-vezetőt, akit 2016-ban hamis tanúzás és bűnpártolás vádjával állított bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.

A Dâmbovița-parti politikai történéseket illetően egy hónapra előre jósolni nem jelent többet egyszerű hasra ütésnél. Mégis megkockáztatom: mostantól Tăriceanu lehet az egyetlen, győzelmi esélyekkel induló jelölt Johannis ellen. Az ellenzék – az Európai Unió intézményvezetőinek támogatásával – négy éven keresztül egyetlen témára fűzte fel a mondanivalóját: a korrupt vezetők saját bűnügyeik eltüntetésére használják fel hatalmukat. Mostantól az idő rövidsége miatt már nehéz is lenne váltani, így vélhetően az üzenet végigkíséri az elnökválasztási kampányt is. De mit kezd az ellenzék ezzel a retorikával Tăriceanu ellen? Akinek a pere önmagában ékes bizonyítéka annak, hogy korrupcióellenes harc ide vagy oda, a DNA is a politikai harc részévé vált. Megvádolás, megbélyegzés, aztán valamikor évek múlva bírósági felmentés. A jogerős döntést pedig politikai célból kétségbe vonni, megkérdőjelezni nem lehet – ezt ugye szintén az ellenzéktől tudjuk.

Amennyiben a főleg saját maga okozta válságokkal elfoglalt kormánykoalícióban maradt még egy csepp racionalitás, Tăriceanut nevezi meg közös államfőjelöltnek. A startnál nem ő lenne az esélyes a győzelemre, de a gépiesen ismételt jelszavaitól szabadulni képtelen Johannis bajban lenne. Ami máris garancia a jó műsorra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...