Pataky István

2019. május 14., 08:56

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, aztán brüsszeli bürokrata lett, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt, s „technokrataként” olyan halovány teljesítményt nyújtott, hogy a szavazók tekintélyes része ma sem tudja, ki az a Dacian Cioloș.

És itt jutunk el lassan az USR körül felfújt óriási rózsaszín lufihoz. Értelmiségi, elitista fölénnyel le lehet ugyan nézni a falu népét, a vidéki embereket vagy a nyugdíjasokat, csakhogy akkor nem kell majd döbbent és savanyú arccal tudomásul venni a választások éjszakáján, hogy a Facebookon mindent ellepő szimpátiahullám távol áll a való világtól.

Magyarországon egy baloldali politikus patkányoknak nevezte a Fideszt támogató választókat, vagyis az utóbbi megméretéseken részt vevő magyarok túlnyomó többségét. Ezek azok a figurák, akik saját tehetségtelenségükért, felkészületlenségükért vagy hozzá nem értésükért másokat tesznek felelőssé. Ha őket választják meg, akkor „az érett társadalom” döntött, ha az ellenfelet, akkor a „patkányok”.

A romániai kampánygyűléseket kísérő botrányok hasonló mentalitásról tanúskodnak. Amikor USR-s politikusok, jelöltek a Facebookon azon szórakoznak, hogy egyesek pénzt dobálva aláznak meg szerencsétlen sorsú embereket csak azért, mert azok esetleg a jelenlegi kormánypárttal szimpatizálnak, ország-világ előtt árulják el, mennyire tájékozatlanok saját országuk népét illetően. A közösségi hálón öntelten okoskodó USR-sek gondosan elkerülik a falvakat, kisvárosokat, nem is akarják megérteni a nagyvárosi üzletláncoktól és divatos éttermektől távol eső romániai valóságot. Ha ezek a márkás ruhákban mutatkozó, raccsoló emberkék megjelennének egy román vagy akár székely faluban, hamarabb tekintenék őket ufóknak, mint a jövő vezető politikusainak.

De ne legyünk igazságtalanok! A franciaországi Pointe-à-Pitr nevű városkában született Clotilde Marie Brigitte Armand romániai USR-jelölt elárulta, melyik frakciónak lesznek majd alapító tagjai az Európai Parlamentben. Na, mire tippelnek? Eltalálták: az Emmanuel Macron francia elnök által alapítandónak. Elit társaságban kívánnak harcba szállni a liberális Európa megmentéséért. De hogy a liberalizmusuk sem az igazi, azt személyesen tapasztalhattam meg. Interjút kértem az USR–Plus-lista ékkövétől, Dacian Cioloștól. Úgy gondoltam, a Krónika olvasói kíváncsiak lehetnek a jelenleg a romániai demokrácia megmentőjének szerepében tetszelgő volt miniszterelnök véleményére. A liberális hozzáállás már ott akadozott, amikor Cioloș sajtósa arra kért, küldjem át a témákat, amelyeket érinteni szeretnék. Köztük volt egyebek mellett az is, hogy támogatnának-e egy olyan európai szabályozást, amely az őshonos kisebbségek jogait védené. Tán ez, talán más zavarta az USR médiafelelőseit vagy Cioloșt, de valami miatt elmaradt az interjú. Még egy mondvacsinált indok sem kísérte az elutasítást Macron helyi rajongói részéről. Ennyit az USR nyitottságáról, európaiságáról. További sok lájkot kívánok nekik!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. július 22., hétfő

A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk számos ismerősünk Facebook- vagy Instagram-bejegyzéseiben az elmúlt bő három héten.

Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Vélemény
Bálint Eszter: A zöld ötven árnyalata

Vállalom a műanyagmentes július kihívást, vagy csak egyszerűen #plasticfreejuly #műanyagmentesjúlius – láthattuk ...

Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...