Rostás Szabolcs

2018. június 25., 10:51

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Tömören így lehet összefoglalni a jelenlegi román kormánykoalíció viszonyulását igazságszolgáltatáshoz, jogállamhoz és hatalomgyakorláshoz, különösen Liviu Dragnea másodszori elítélése óta. Ha valakinek eddig kétségei voltak afelől, hogy a PSD–ALDE-tandem a bírósági ítéletek szelektív végrehajtásában, a politikus bűnözők számára mentsvárat nyújtó cikkelyek és paragrafusok elfogadásában érdekelt, az most alaposan megbizonyosodhatott ennek valóságtartalmáról, ráadásul a koalíciós gőzhenger csak ezután indul be igazán. A börtöncella hűvös levegőjétől megcsapott szociáldemokrata pártvezér az alapfokú verdikt kihirdetése után egyértelműen értésre adta, hogy nem egykönnyen adja a bőrét, és kész fenekestül felforgatni az országot és a jogrendet, csak hogy elkerülje az ítélet végrehajtását.

Nehéz eldönteni, Dragnea melyik magatartása jelent nagyobb veszélyt a demokráciára: amelyben a parlament törvényalkotói alkalmasságát kérdőjelezi meg, amelyben bírósági ítélet el nem ismerésére buzdít, vagy amelyikben bűncselekményt elkövetőktől kér bocsánatot azért, mert elítélték őket. Az elszabadult hajóágyúként vaktában lövöldöző Dragnea és a politikust védelmező balliberális koalíció a már eddig is jócskán megtépázott hitele maradékát is elveszítette, ma már teljesen nyilvánvaló, hogy az igazságügyi törvények módosításával egyáltalán nem az alkotmánybíróság döntéseivel akarták megfeleltetni a jogszabályokat, hanem a korrupció elleni harc megakasztása az érdekük. A legnagyobb baj pedig az, hogy Dragnea és a vele együtt vesztébe rohanó szociáldemokraták káoszba taszítják az országot, a civileket utcára szólító államfő által felbiztatott aktivisták ugyanis bevallottan készek zavargások, sőt polgárháború árán is megakadályozni a hatalom tervét.

Nem tehetjük meg, hogy szó nélkül hagyjuk az RMDSZ szerepét a mostani képletben. Bármennyire is erőlködik, és igyekszik védelmébe venni az igazságügyi törvényeket, a szövetség nem képes lemosni magáról, hogy a vádlottak, a korrupt politikusok számára kedvező cikkelyek elfogadásához adta a nevét. „Az ártalmasság vélelme nagyon fontos” – igyekezett cáfolni a perrendtartás kapcsán megfogalmazott „valótlanságokat és csúsztatásokat” egy tévéműsorban a minap az RMDSZ egyik képviselője. Akiben nem is tudatosult, hogy elszólása mekkora igazságot hordoz a jelenlegi hatalom és kiszolgálói vonatkozásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...