Pataky István

2019. május 22., 08:45

Átok Románián

Európai parlamenti választások következnek, ami a nevéből könnyen következtethetően annyit jelent, hogy a politikai pártok képviselőket küldenek az uniós ügyek vitafórumába, abba a testületbe, amely igyekszik alakítgatni az egyelőre még huszonnyolc tagállamból álló szövetség közös ügyeit.

Ehhez képest a különböző bukaresti hírtelevíziók műsoraiban emelt hangon érvelő román politikusok témája továbbra is Liviu Dragnea és a korrupció. Ha valakit a holdról holnap ide küldenek közénk, s ért románul, azt hiheti, hogy bármelyik pillanatban kitörhet a forradalom a diktatúra ellen. Az ügyesen megrendezett romantikus akciófilm felvezető képkockái szerint megéri harcba szállni, mert a tiszta szívű, európéer fiatal értelmiségiek felülkerekednek a minden rosszért felelős gonoszokon, és felszámolják a „vörös pestist”. A valóságban persze forradalmi hangulatról szó nincs, még kormányváltó lázról sem beszélhetünk. Vannak ugyanakkor a hatalommal joggal elégedetlen tömegek, és vannak felheccelt vagy őszintén ideges, a fő kormánypárt politikusait gyűlölő emberek, ők azok, akik demokráciát emlegetnek, de nem tűrik el az ellenvéleményt. Pfújolnak, esetenként dobálóznak. Európára hivatkoznak, viszont fogalmuk sincs arról, kiknek a szekerét tolják.

A PSD múltját és jelenét jól ismerjük. A posztkommunista és a korrupt jelzők akkor is illenek rá, ha mostani külpolitikai retorikája közel áll az európai konzervatívokéhoz. A fényt ígérő PNL mindenáron elhajtaná a szociáldemokratákat. Mert korruptak, és nem tudnak kormányozni. Most éppen. Nem is olyan régen a PSD-sek még becsületesek voltak és profik. Alig nyolc évvel ezelőtt a liberálisok szerelmi vallomások közepette léptek koalícióra a „velejéig korrupt” PSD-vel. 2012 decemberében közösen nyerték meg a választásokat, és két évig együtt kormányoztak. Hogy egy ilyen szoros kapcsolatban a PNL-t hogyan kerülte el a fertőző „vörös lepra”, máig rejtély. Az USR az egész politikai rendszert a kukába vágná. Kivéve a PNL-t meg még azokat, akik jól jönnének egy új többséghez. Jöjjenek a fiatalok! – üvöltik teli torokból, majd pajzsukra emelik a sok helyen megfordult Dacian Cioloșt. Akinek a kormányát alig három és fél évvel ezelőtt a PSD is megszavazta a parlamentben, miután a Brüsszelből hazatért uniós exbiztos egyeztetett a szociáldemokraták vezetőjével. Bizonyos Liviu Dragneával.

Corneliu Coposu, a romániai forradalom után újjáalakult Nemzeti Parasztpárt legendás vezetője 1990 áprilisában a következőt nyilatkozta: a Románián ülő átok az lesz, hogy húsz-huszonöt évvel a rendszerváltást követően a politikai paletta bal, illetve jobb oldalán egyaránt a Nemzeti Megmentési Front, a FSN található majd. Jóslata bevált. A most vérre menő harcot színlelő román parlamenti pártok vezetői tulajdonképpen egyazon akolból indultak. Erkölcsi megfontolásokról beszélni a mostani választások kapcsán felesleges. Nem Európáról, nem a jövőről s a legkevésbé Dragneáról és a korrupcióról szól a küzdelem. A megszokott, klasszikus román pártvetélkedő ez erőteljesebb hangolással, hiszen nyakunkon az elnökválasztás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...