Kiss Judit

Kiss Judit

Aminek a fogyasztó issza meg a levét

2022. augusztus 10., 09:25

2022. augusztus 10., 09:25

Újfent ékesen bizonyították a romániai hatóságok, mennyire otthonosan mozognak ama bizonyos, megszokott gyakorlatban, amit úgy is lehetne nevezni: „felfedezték, hogy korábban nem fedezték fel”.

Ugyanis számos területen, rengeteg esetben derül ki: szabálytalanságok bizony jó ideje történnek, de az illetékes, ellenőrizni hivatott szervek valahogy elsiklottak, szemet hunytak fölötte, valami miatt nem vették észre, és mire a rendellenesség nyilvánosságra kerül, arra már régóta issza a levét a jóhiszemű vásárló, fogyasztó.

Ez történt a minap is: a román tengerpart egyik legnépszerűbb üdülőtelepén, Costineşti-en csodálkozott rá a fogyasztóvédelem, hogy évek óta lejárt szavatosságú élelmiszereket, több tonna régi húst, fűszereket, savanyúságot, miegyebet forgalmazott egy helyi vállalkozás. Vagyis – az árak egyre gyorsabb növekedésének forgatagában – szépen eladta jó pénzért a gyanútlan nyaralóknak. A hatóság erre széttárja a (nem tudni, hová, mikor elérő és mikor tétlenül malmozó) kezét, mondván: még soha nem találkozott ilyen mértékű szabálytalansággal. Közben az is kiderül a fogyasztóvédők „feltételezéséből”, hogy az egyik legfelkapottabb tengerparti üdülőtelepen – és nemcsak ott – számos vállalkozás működhet, amely nem mentes az effajta szabálytalanságtól. Magyarán a vásárló galád módon való átverésétől.

Persze azt is joggal megkérdezheti a gyanútlan polgár, vajon aludtak a fogyasztóvédők azok alatt az évek (!) alatt, amíg az illető vállalkozás felhalmozta és „gondosan őrizgette” a vásárló számára a lejárt szavatosságú, tetemes mennyiségű élelmiszert? A kérdésre valószínűleg nincsenek hiteles válaszok, egy dolog azonban nagyon valószínűnek látszik. Mégpedig az, hogy a nyaralni vágyó turista kedve egyre inkább elmegy attól, hogy a román tengerparton tervezzen vakációzni. Már eddig sem volt makulátlan híre az ország értelemszerűen legnépszerűbb üdülőrégiójának, ezt az is mutatja, hogy a pandémia okozta megszorítások után, az idei felmérések szerint a hazai turisták döntő többsége inkább külföldi tengerparti nyaralásokat részesít előnyben.

Hiszen a szolgáltatások minősége, az ár-érték arány korántsem olyan kedvező a román tengerparton, mint külföldön. Mindeközben az is figyelemre méltó, hogy a hazai hatóságok mennyire nemtörődöm módon viszonyulnak ahhoz, hogy miképp alakul (egyre rosszabb irányba) a romániai turistacélpontok imidzse. De hát úgy tűnik, nekünk ez a hírnév is megfelel. Turisztikai „cégérünk” lehet nyugodtan a mindent elborító szemét, az indokolatlanul magas ár, a kétes minőségű szolgáltatás, sőt a lejárt szavatosságú, többtonnányi hús is, amit valahogy „nem fedeznek fel” a hatóságok.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Magyar EU-elnökség: erős diplomáciai kezdés, erős ellenszél

Sikerült elérni, hogy igencsak nagyot szóljon a soros magyar EU-elnökség első hete, Orbán Viktor Kijevtől Moszkván és Pekingen keresztül Washingtonig tartó körútja és a Patrióták Európáért EP-frakció megalakítása azóta is vezető téma a világsajtóban.

Makkay József

Makkay József

Többet ér a medve élete, mint az emberé

Szappanoperához hasonlít a romániai politikai osztály viszonyulása a túlszaporodott medveállományhoz. Miközben a környezetvédők bagatellizálják a problémát, újabb és újabb emberáldozatok jelzik, hogy a vadgazdálkodást kivették a szakemberek kezéből.

Ábrám Zoltán

Ábrám Zoltán

Foci-e a futball?

Egy korábbi, a 2018-as világbajnoki döntő után megszülető írásomban feltettem az első látásra ügyefogyottnak tűnő kérdést: Kik nyerték meg a focivébét?

Balogh Levente

Balogh Levente

Konzultációs színjáték, elnökválasztási figyelemelterelés

A közmondásból ismert helyzetbe hozta magát Macrel Ciolacu miniszterelnök az elnökválasztás időpontjáról kezdeményezett egyeztetéssel: megásta a vermet a koalíciós partner liberálisoknak, majd ezt követően határozott, peckes léptekkel belegyalogolt.

Makkay József

Makkay József

A zöld álmok és a való élet viszonya

Nem fogjuk túlélni ezt a ,,zöld őrületet” – fakadt ki idén tavasszal egy francia traktoros tüntető Párizs külvárosában, amikor az újságírók arról faggatták, mi a gazdákra leselkedő legnagyobb veszély.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Bukás

Mint általában oly sokszor, a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok román nyelv és irodalomból írt érettségi dolgozatainak javítása körüli mizéria közepette sem könnyű rámutatni a felelősökre, viszont azért mégsem annyira bonyolult a képlet.

Balogh Levente

Balogh Levente

Egy félidő a pokolban

Azért a fene gondolta volna, hogy az előző foci Eb-hez képest – legalábbis a hivatalos „könyvelésben” rögzített eredmény szerint – jobb magyar szereplés után keserű szájízzel marad az ember Szoboszlaiék kontinensbajnoki kalandjának vége után.