Kiss Judit

2019. július 18., 12:45

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Merthogy úgy tűnik, régóta és még mindig jó mélyen gyökerezik a beteg- és orvostársadalom mentalitásában. Úgy „illik”, úgy „kell”, úgy „szabályos”, hogy borítékba csúsztatott összeget nyújt át a páciens a gyógyítónak – asszisztensek „közvetítésével” vagy közvetlenül – a kezelésért. Magyarán azért fizet a beteg, mert az orvos végzi a munkáját. Tegyük hozzá, nem kevés pénzért, hiszen nemrég jócskán megemelkedett a kórházi alkalmazottak bére.

Félreértés ne essék, korántsem sajnálja senki az orvosoktól, egészségügyi dolgozóktól a világ legnehezebb, legfelelősségteljesebb hivatásáért járó törvényes, méltányos juttatást, hiszen egészen biztosan megérdemlik. De az, hogy ezen felül elvárják, sőt horribile dictu, egyes esetekben egyenesen kérjék a pénzt a betegbiztosítással rendelkező páciensnek egyébként térítésmentesen járó egészségügyi szolgáltatásért, vérlázító. Az is megtörtént nemrég, hogy a sebész nem kertelt, határozottan válaszút elé állította a műtétre váró kisnyugdíjast: vagy lepengeti ezt és ezt az összeget, vagy nem hajlandó operálni.

Nyilván általánosítani nem lehet, nem is szabad. Egészen biztos, hogy éjt nappallá téve dolgozik a szakmában számos lelkiismeretes, a hippokratészi esküt komolyan vevő orvos, de azt is tudjuk, igencsak széles körben elterjedt a hálapénz gyakorlata. Ennek ellensúlyozására, a társadalomban alaposan meggyökerezett gyakorlat visszaszorítására dolgozott ki korrupcióellenes stratégiát az egészségügyi minisztérium, amely a jelek szerint nem riad vissza meglehetősen szokatlan, egyenesen filmbe illő módszerektől sem: a tárca most „álbetegek” bevetésével próbálja leleplezni a kórházakban működő hálapénzmaffiát. Jelenlegi szaktárcavezetőnk kedvelheti a rendszer megreformálását célzó rajtaütésszerű akciókat, mert már korábban is kísérletezett hasonlóval: váratlan időpontokban, olykor késő este tette tiszteletét kórházakban, hogy ellenőrizze az ott uralkodó, sokszor bizony áldatlan állapotokat.

Kíváncsiak lennénk, mennyi kézzelfogható, a hálapénzmaffia masszív rendszerén valódi sebet ejtő hozadéka lenne ezeknek a miniszteri akcióknak. Hogy elindulhat-e ténylegesen egy olyan folyamat, amelynek eredményeként orvos és páciens is úgy gondolkozna valamikor a távoli jövőben: NEM „kell”, nem „szabályos”, sőt nem „illendő” a hálapénz gyakorlata.

Már egyáltalán ha megvalósulhatnak ezek a korrupcióellenes elképzelések. Ugyanis az egészségügyi szakszervezetek elkezdtek élesen tiltakozni a stratégia egyes elemei ellen, mondván, hogy a szaktárca „terrorizálja” az egészségügyi dolgozókat, az „álbetegek” bevetése nem törvényes. (Vajon a csúszópénz elfogadása törvényes? – kérdeznénk halkan.) Innentől valószínűleg egyfajta adok-kapok vette kezdetét a szaktárca és az egészségügyi alkalmazottak között, amely nem tudni, milyen irányba viszi, ha egyáltalán viszi a korrupcióellenes stratégia ügyét.

Végezetül nézzük a dolgokat a páciens szemszögéből. Egy nemrég készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a megkérdezettek a kórházakban megkövetelt csúszópénzt tartják a román egészségügyi rendszert sújtó problémák legsúlyosabbikának, ezt követi a kórházban kapott fertőzések jelensége, a szakképzett személyzet és az infrastruktúra hiánya, de a sort a felméréstől függetlenül hosszan, nagyon hosszan folytathatnánk. Felmerül a kérdés: vajon melyik lenne az az adok-kapok, az az akciófilmbe illő miniszteri manőver vagy csendben zajló mentalitásváltási kísérlet, amely elkezdené az igazi betegek valódi érdekeit szolgálni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Vélemény
Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...

Makkay József: Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy ...