Kiss Judit

2019. október 23., 08:22

A szükséges rossz

Senki sem gondolja, hogy nem ró többletterhet a romániai magyar diákokra, hogy a fontos megmérettetéseken, az érettségin és kisérettségin, valamint nem mellékesen a 12 évnyi iskolai időszak alatt is többet kell tanulniuk többségi társaiknál. Nyilván sokkal többet, feszített tempóban kell dolgozniuk, mert a hazai oktatási rendszer bizony még mindig úgy tekint a kisebbségi gyerekekre, mintha nekik is a román lenne az anyanyelvük, így túlnyomórészt éppolyan elvárásokat támaszt velük, mint a többségiekkel szemben. Ez bizony – sokszor, sokan elmondták már – embertelen és abszurd is egyben.

Ha madártávlatból nézzük, valóban nem fair, hogy egy magyar gyereknek a román nyelv és irodalom követelmények miatt sokkal többet kell tanulnia. De érdemes nem csak madártávlatból, hanem a rögvalóság talaján maradva is szemlélni a kérdést.

Persze jól tudjuk, hogy a román nyelv- és irodalomoktatás legtöbb esetben köszönő viszonyban sincs a helyes és hatékony kommunikáció gyakorlatát célul kitűző, a szó igazi értelmében vett nyelvoktatással. Jól tudjuk, hogy a magyar gyereknek betéve tudnia kell a szinte megemészthetetlenül archaikus nyelvezetű irodalmi alkotások elemzését, viszont gyakorta megesik, hogy nem tud helyesen villanykörtét kérni románul az üzletben. Mindazonáltal több tekintetben is a hasznára válhat a magyar gyerekeknek, ha igenis hozzászoknak ahhoz, hogy a hazai valóság törvényei közel sem kezelik őket egyenlőként a többségiekkel. Ha a farkastörvények mindenhol jelenlévő dominanciája szempontjából és Románia kisebbségeket kezelő, mozdulatlannak látszó, elnyomó gyakorlata felől nézzük, nem válik a magyar gyerekek kárára, ha a jelenlegi rendszerhez igazodva megmérettetnek románból. Hiszen így egyrészt hozzászoknak ahhoz, hogy esetleg majd a munkaerőpiacon is hátrányból indulnak nem tökéletes nyelvtudásuk miatt, és talán sikeresebbek lesznek, ha mostoha körülmények közt is megtanulnak a víz színén maradni.

Ilyen megközelítésből nézve sok tekintetben nem volt alaposan átgondolt és célszerű a hétfőn a szenátus által elutasított törvénykezdeményezés, amely eltörölte volna a román nyelv és irodalom érettségit a kisebbségi tannyelvű iskolák végzősei számára. Ha jól belegondolunk, a kezdeményezés kapcsán felmerülhet az a kérdés is, miként is várjuk el fiataljainktól, hogy itthon keressenek boldogulást és ne menjenek tömegesen külföldre, ha hasonló ötletekkel azt akarjuk meggátolni, hogy elsajátítsák ennek az országnak a nyelvét és megtanuljanak az itthoni kemény körülmények közt is boldogulni. Hiszen ha nem edződnek hozzá az iskolai évek román nyelv- és irodalom követelményeihez, az oktatási rendszer embertelen, és bizonyos tekintetben valóban észszerűtlen, de mégiscsak kikerülhetetlen elvárásaihoz, akkor a jövőben, a munkaerőpiacon is kevesebb esélyük lesz az itthoni boldogulásra. Szóval lehet, hogy a hazai román oktatás a magyar gyerekek számára a szükséges rossz. És e tekintetben talán nem is annyira a rossz-on, hanem inkább a szükségesen van a hangsúly.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. október 22., kedd

Magyarország: győztesek és győztesek

Több mint egy hét eltelt már a magyarországi önkormányzati választások óta, amely után mind a kormányoldal, mind az ellenzék győztesnek tartja magát, de a kedélyek még mindig nehezen csillapodnak.

Makkay József 2019. október 21., hétfő

Klímahiszti vagy valós aggodalom?

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érezzük a gyors éghajlatváltozás következményeit. Amiről nem csak tévéhíradókból értesülhet az ember, hanem közvetlen környezetéből is.

Balogh Levente 2019. október 18., péntek

Káoszkoalíció

Szinte már szórakoztató azt látni, ahogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormányt megbuktató ellenzéki pártok a sikeres akció utáni örömmámorból felocsúdva hirtelen rádöbbentek: tulajdonképpen semmi, vagy legalábbis nagyon kevés közös van bennük azon kívül, hogy egyetlen céljuk volt: a Viorica Dăncilă vezette kormány &a

Pataky István 2019. október 17., csütörtök

Imázsromboló kormánybuktatók

Ma még nem tudjuk, hogy bizalmat kap-e a parlamenttől Ludovic Orban csapata. Abban viszont már most egészen biztosak lehetünk, hogy szinte lényegtelen a miniszterelnök személye egy olyan kormány élén, amelynek vázát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képezi.

Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel büntették a gyerekeket az iskolában, vagy amikor az óvodásoknak hátratett kézzel, csendben kellett üldögélniük a teremben, hogy ne csináljanak rosszat.

Rostás Szabolcs 2019. október 15., kedd

Csak forint ne legyen?

Isteni szerencse, hogy felívelő pályán a román gazdaság, amelynek rövid és középtávú kilátásait nem lengik körül semmiféle baljós árnyak.

Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő politikai nézeteik, illetve a kormányzást illető elképzeléseik miatt nem lesz olyan egyszerű kormányt alakítani, és azt a parlamenttel elfogadtatni, mint amilyen egyszerűen sikerült eltávolítani a hatalomról a Dăncilă-kabinetet.

Pataky István 2019. október 10., csütörtök

Nincs román igény magyar szavazatokra

Az utóbbi harminc év szomorú tapasztalatai alapján kijelenthető: addig jó, amíg a román közbeszédben, sajtóban nincs szó magyarokról.

Kiss Judit 2019. október 09., szerda

Az okostelefon árnyéka

Okostelefonnal a kezében kel és fekszik a gyerek, képernyőn keresztül barátkozik, kommunikál, tanul (ha tanul), játszik, szórakozik. Ha szólnak hozzá, oda sem figyel, teljes mértékben leköti a pillanatonként sok-sok villódzó képet kínáló virtuális világ.

Balogh Levente 2019. október 08., kedd

Amitől Bukarest retteg

Románia továbbra sem ad mást, csak ami a lényege: következetesen megpróbál ellenszegülni minden olyan kezdeményezésnek, amely a kisebbségi jogok ügyének nemzetköziesítésével kapcsolatos.

Vélemény
Balogh Levente: Magyarország: győztesek és győztesek

Több mint egy hét eltelt már a magyarországi önkormányzati választások óta, amely után ...

Makkay József: Klímahiszti vagy valós aggodalom?

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érezzük a gyors éghajlatváltozás következményeit. ...

Balogh Levente: Káoszkoalíció

Szinte már szórakoztató azt látni, ahogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormányt megbuktató ...