Makkay József

2019. október 28., 07:23

A szeretők is emberek

Kereken négy évvel ezelőtt történt a bukaresti Colectiv klub tragédiája, amikor a teremben pusztító tűzvész 64 fiatal halálát okozta, többtucatnyian pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Az egykori szociáldemokrata miniszterelnök, Victor Ponta kormányának bukásához vezető tüntetéssorozatot a bukaresti mentőszolgálat és katasztrófavédelem apró kozmetikázásokkal vészelte át, a mentési munkálatokat végzők közül senkit nem vontak felelősségre.

A négy évvel ezelőtt a helyszínen készült, és a napokban közzétett videó a mentőegységek fejetlenségéről tulajdonképpen azt erősítette meg, amit eddig is sejtettek vagy tudtak a hozzátartozók és a közvélemény, hogy Romániában az állami intézmények rosszul és megbízhatatlanul működnek. Igazából sem a bukaresti Colectiv-tűzeset, sem a caracali gyilkosságok története vagy kisebb és emiatt kevesebb sajtóvisszhangot kapó tragédiák nem véletlenszerűen látnak napvilágot,   hanem bele vannak kódolva egy működésképtelen közintézményekkel rendelkező ország mindennapi életébe.

A valós okokra akaratlanul is egy román politikusi párbeszéd világít rá, ami nemrég hangzott el egy bukaresti hírtelevízió adásában, amikor a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Tinel Gheorghe azt mondta, az új kormánynak nagytakarítást kell végeznie a minisztériumokban, ahonnan el kell távolítania „a PSD-sek szeretőit, rokonait és ismerőseit”. A kulturális tárca még fungáló minisztere, Daniel Breaz – aki mellesleg a gyulafehérvári December 1. Egyetem rektora is – azzal vágott vissza, hogy „a szeretők, rokonok és ismerősök is emberek”.

Ebben a rövid párbeszédben benne van nem csak a román közintézmények, hanem Romániának, mint országnak is a lényege. Annak az országnak, ahol gyakorlatilag egyetlen hivatalban sem a kompetencia, a hozzáértés, a megfelelő felkészültség és a szakmai háttér a mérvadó. Ha történetesen a kulturális tárcánál politikusszeretők vagy más hozzá nem értők foglalkoznak különböző kulturális projektek felügyeletével, az ugyan nem kerül emberéletekbe, de amikor a történet megismétlődik a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó katasztrófavédelemnél, a rendőrségen vagy éppen a csendőrségen, annak igen komoly következményei vannak.  

A nem szakmai alapon, álversenyvizsgákkal feltöltött romániai közhivatal persze, nem feltétlenül PSD-sajátosság. De mivel a rendszerváltás óta legtöbbet a szociáldemokraták tanyáztak hatalmon, az ő ismeretségi körükből kerültek be hivatalnokok legnagyobb számban a közintézményekbe. A köztisztviselői státus miatt legtöbbjük onnan fog nyugdíjba vonulni, hiszen ebből a bebetonozott romániai rendszerből nagyon nehéz bárkit is kirúgni. Míg magáncégeknél is többnyire a munkavállalónak ad igazat a bíróság, közintézményből még nehezebb bárkit is eltávolítani. Lehet az csapnivalóan rossz pedagógus, az ügyfél szemébe ásító, durcás, a munkáját nem végző hivatali alkalmazott, vagy politikai alapon kinevezett bármilyen hivatalvezető, állása biztos.

A hozzá nem értést egyre busásabban honoráló szociáldemokrata kormány folyamatosan úgy emelt fizetéseket az állami szektorban, hogy az soha nem társult rendszeren belüli megbízható kiértékeléssel, és a munkájukat rosszul végzők lefokozásával és elbocsátásával. De legyünk őszinték, a mai rendszerben ezt nem is lehetne kivitelezni. A politikai alapon kinevezett hivatalvezetők nem fogják számon kérni saját sleppjüket, hiszen ők tudják legjobban, hogy a rokonokat, barátokat, szeretőket, párttársakat nem azért alkalmazták, mert azok szakmailag megfelelőek az adott munkakörbe.  

Visszakanyarodva a Colectiv tragédiájának frissen előkerült filmjéhez, elképesztő a helyszínre érkező tűzoltók céltalan téblábolása és semmittevése. Erről jut eszembe: hányszor hallottam az elmúlt harminc évben azt a szlogent, hogy „sikerült elintézni”, így valakinek az ismerőse vagy rokona gyári vagy városi tűzoltó lett, mert ez az igazán kényelmes állás.

Nos, ez az ára a romániai urambátyám világnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. október 25., péntek

Lesz-e EMNP-MPP-nász?

Igencsak sikerült meglepniük a közvéleményt a botrányok és belviszályok tépázta Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőinek, amikor két tagkizárás között arról is döntöttek, hogy egyesülési javaslattal keresik meg az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP).

Pataky István 2019. október 24., csütörtök

Mentsétek meg Dan Barnát

Dzsihádot indítottak Dan Barna ellen. Ezt a frappáns megállapítást tette a Mentsétek meg Románia (USR) egyik ifjú titánja. A remek színész, Ion Caramitru fia azután szakértett egyet Facebook-oldalán, hogy a DNA hivatalból indított vizsgálatot az USR államfőjelöltje ellen.

Kiss Judit 2019. október 23., szerda

A szükséges rossz

Senki sem gondolja, hogy nem ró többletterhet a romániai magyar diákokra, hogy a fontos megmérettetéseken, az érettségin és kisérettségin, valamint nem mellékesen a 12 évnyi iskolai időszak alatt is többet kell tanulniuk többségi társaiknál.

Balogh Levente 2019. október 22., kedd

Magyarország: győztesek és győztesek

Több mint egy hét eltelt már a magyarországi önkormányzati választások óta, amely után mind a kormányoldal, mind az ellenzék győztesnek tartja magát, de a kedélyek még mindig nehezen csillapodnak.

Makkay József 2019. október 21., hétfő

Klímahiszti vagy valós aggodalom?

Nem kell környezetvédelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érezzük a gyors éghajlatváltozás következményeit. Amiről nem csak tévéhíradókból értesülhet az ember, hanem közvetlen környezetéből is.

Balogh Levente 2019. október 18., péntek

Káoszkoalíció

Szinte már szórakoztató azt látni, ahogy a szociáldemokrata párti (PSD) kormányt megbuktató ellenzéki pártok a sikeres akció utáni örömmámorból felocsúdva hirtelen rádöbbentek: tulajdonképpen semmi, vagy legalábbis nagyon kevés közös van bennük azon kívül, hogy egyetlen céljuk volt: a Viorica Dăncilă vezette kormány &a

Pataky István 2019. október 17., csütörtök

Imázsromboló kormánybuktatók

Ma még nem tudjuk, hogy bizalmat kap-e a parlamenttől Ludovic Orban csapata. Abban viszont már most egészen biztosak lehetünk, hogy szinte lényegtelen a miniszterelnök személye egy olyan kormány élén, amelynek vázát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képezi.

Kiss Judit 2019. október 16., szerda

Kinél van a nádpálca?

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor nádpálcával, körmössel, sarokba térdeltetéssel büntették a gyerekeket az iskolában, vagy amikor az óvodásoknak hátratett kézzel, csendben kellett üldögélniük a teremben, hogy ne csináljanak rosszat.

Rostás Szabolcs 2019. október 15., kedd

Csak forint ne legyen?

Isteni szerencse, hogy felívelő pályán a román gazdaság, amelynek rövid és középtávú kilátásait nem lengik körül semmiféle baljós árnyak.

Bálint Eszter 2019. október 14., hétfő

Gazdasági kihívások, avagy a PSD öröksége

Nincs könnyű helyzetben a kormánybuktató román ellenzék. És nem csupán amiatt mondjuk ezt, hogy eltérő politikai nézeteik, illetve a kormányzást illető elképzeléseik miatt nem lesz olyan egyszerű kormányt alakítani, és azt a parlamenttel elfogadtatni, mint amilyen egyszerűen sikerült eltávolítani a hatalomról a Dăncilă-kabinetet.

Vélemény
Balogh Levente: Lesz-e EMNP-MPP-nász?

Igencsak sikerült meglepniük a közvéleményt a botrányok és belviszályok tépázta Magyar ...

Pataky István: Mentsétek meg Dan Barnát

Dzsihádot indítottak Dan Barna ellen. Ezt a frappáns megállapítást tette a Mentsétek meg Románia ...

Kiss Judit: A szükséges rossz

Senki sem gondolja, hogy nem ró többletterhet a romániai magyar diákokra, hogy a fontos megmérettetéseken, az ...