avatar
Balogh Levente

2023. június 30., 11:33

A puccs, ami meg sem történt

Az Ukrajna ellen több mint egy éve háborút indító Oroszországban súlyos belső problémák vannak, jelentős az instabilitásra való hajlam, a társadalom nagy része azonban jelenleg nem akar a Putyin-rendszer ellen fordulni – egyelőre ennyi szűrhető le a szombaton lezajlott Wagner-lázadásból.

A Wagner zsoldoscsoportot létrehozó Jevgenyij Prigozsin – aki a vendéglátó-ipari érdekeltségei révén hatalmas vagyonra tett szert, miután Putyin orosz elnök belső köreibe is bekerült – eddig amolyan „hangembernek” tűnt, aki csak össze-vissza vagdalkozott. Igaz, az azért már az oroszországi állapotokat ismerve komoly elszántságra vallott, hogy a nyilvánosság előtt merte megkérdőjelezni Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök hozzáértését. Majd amikor egy olyan videó is nyilvánosságra került, amelyen a wagneresek az orosz reguláris haderő egyik tisztjét fogolyként vallatják, miután az embereivel rálőtt a zsoldosok egyik járművére, már érezhető volt, hogy egyre nagyobb a feszültség.

Az azonban még így is döbbenetes, hogy Prigozsin – arra hivatkozva, hogy az orosz hadsereg támadást intézett az emberei ellen – Ukrajnából bevonult Oroszországba, majd megindult Moszkva ellen, Sojgu és Geraszimov felelősségre vonását ígérve.

Sokakban felmerülhetett, hogy mindez valójában csak amolyan „maszkirovka” lehetett, amely arra szolgált, hogy az orosz haderő eddig legsikeresebbnek bizonyuló egysége és a katonai vezetés közötti ellentét látszatát keltve tévessze meg a Nyugatot és Ukrajnát, arra ösztönözve utóbbit, hogy az óvatosságot félretéve teljes erővel indítsa meg az offenzívát. A fejlemények alapján azonban úgy tűnik: a moszkvai illetékesek tényleg úgy érezték, hogy Prigozsin a zsoldoshadserege sikerei nyomán túlságosan megerősödött, és túlságosan arcátlanná vált, ami ellen tenni akartak, Prigozsin pedig valóban komolyan gondolta, hogy akár katonái segítségével is „igazságot” tesz, és felelősségre vonja az orosz katonai vezetést, amiért az ukrajnai hadjárat nem az elképzelések szerint alakul.

Így aztán – annak ellenére, hogy sokan talán nem gondolták, hogy Európában ilyesmi a 21. században előfordulhat – a történelem során már sokszor megvalósult, klasszikus forgatókönyv szerint zajlottak az események: egy zsoldosvezér a zsoldosai élén megpróbálta megdönteni az aktuális uralkodó – vagy ebben az esetben hivatalosan csak az uralkodó néhány alárendeltje – hatalmát. Ehhez megvoltak az eszközei, hiszen a Wagner Bahmut hosszú hónapokig tartó, végül orosz sikerrel végződött ostroma révén komoly hírnevet vívott ki magának, mint az Ukrajnában eddig meglehetősen lanyha teljesítményt nyújtó orosz haderő legütőképesebb egysége. Ráadásul az orosz haderő és hadianyag jelentős részét lekötik az ukrajnai hadműveletek. Vagyis akár még sikeres is lehetett volna az akció – de a jelek szerint Prigozsin elszámította magát.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Rosztov elfoglalását követő diadalittas nyilatkozatok ellenére, miszerint az emberek lelkesen fogadták a wagnereseket, az orosz reguláris haderő tagjai pedig sorozatosan álltak át, végül mégsem volt olyan tömeges a Moszkva bevételét célzó „hadjárat” támogatottsága, ahogy azt a Wagner-vezér remélte. És itt most nem is annyira a tömegtámogatottság a fontos, hanem az, hogy arról nem érkeztek hírek, miszerint bárhol, bármilyen jelentősebb létszámú orosz katonai egység, vagy akár magas rangú tiszt jelezte volna: Prigozsin mellett áll. És bár utólag felmerültek olyan hírek, hogy lehetett legalább egy tábornok Szergej Szurovikin személyében, aki a pártját fogta, ez nem volt elegendő.

Így pedig az akció kifutása nagyjából egyesélyesnek tűnt: véres, sok ezer áldozatot követelő harcok árán a Wagnert előbb-utóbb felmorzsolják. Persze ha polgárháború tört volna ki, amely során a reguláris orosz erők hosszabb ideig nem tudtak volna felülkerekedni a Wagner fölött, az még jobban megingatta volna Putyin hatalmát, és előfordulhat, hogy ebben az esetben már több tábornok is megfontolta volna, hogy katonáival együtt Prigozsin oldalára álljon. De nem így lett: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök furcsa közvetítése nyomán Prigozsin és az orosz haderő alá történő besorolásukat elutasító wagneresek Fehéroroszországba „emigrálhattak” – legalábbis egyelőre.

A kompromisszum a fentebb leírtak alapján mindkét félnek, Prigozsinnak és Putyinnak is jól jött, hiszen előbbi megelőzte, hogy egységei véres harcokban semmisüljenek meg, utóbbi pedig a polgárháborús állapotokat, amelyek alaposan megtépázták volna a Kreml presztízsét – és nem utolsó sorban az Ukrajnában zajló háborúban is esélyt adtak volna az ukránoknak a sikerre. Ráadásul megmaradtak a Wagner értékes egységei is, amelyek viszonylag jól felszereltek, és komoly harctéri tapasztalatokkal rendelkeznek, de persze ha tovább harcolhatnak, akkor is csak a hadsereg szigorú ellenőrzése alatt. Arról nem is beszélve, hogy a zsoldoscsoport Afrikában komoly ügyleteket bonyolít – gondoljunk csak a szudáni aranykitermelésre.

Tény ugyanakkor, hogy a mintegy nyolcezer fős Wagner-kontingens fehéroroszországi megjelenése nem túl jó hír, bár az azért Prigozsin minden, kalandorságra való hajlama ellenére sem tűnik jelenleg valószínűnek, hogy valamelyik NATO-tagállam megtámadására készülne.

Érdemes kitérni arra is, hogy a zsoldoshadsereg világszerte – Ukrajna mellett egyes afrikai országokban és Szíriában is – megtapasztalt kegyetlenkedései ellenére sokan a Wagner-vezérnek szurkoltak, csak azért, mert azt hitték, Az ellenségem ellensége a barátom elv itt is érvényes. Holott Prigozsin eddigi megnyilvánulásai alapján nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy sokkal rosszabb helyzet állt volna elő, ha az ő kezébe kerül a hatalom. Hogy nem az Ukrajna elleni háborúval van baja, azt az is jelzi, hogy Rosztovban elfoglalta ugyan a katonai főparancsnokságot, de csupán azért, hogy az irányítása alá tartozó orosz haderő ne a Wagner ellen harcoljon, hanem zavartalanul folytathassa az ukrajnai hadműveleteket.

Emellett a Moszkva elleni „menet” is jelzi: hajlamos az alig meggondolt, beláthatatlan következményekkel járó lépésekre, korábban pedig nem egyszer jelezte, elégedetlen az Ukrajna elleni hadműveletek intenzitásával, és újabb mozgósítást követelt. Ilyen körülmények között simán benne volt a pakliban, hogy ha a főparancsnoki tisztség közelébe kerülne, akár a taktikai atomfegyver bevetésétől sem riadna vissza. A mostani akció nyomán amúgy is fennáll a veszélye annak, hogy a moszkvai vezetés – megelőzendő egy hasonló akciót – a nacionalistáknak kedvezendő a keményebb fellépés mellett dönt Ukrajnában.

Ami a jövőt illeti, Prigozsin élete természetesen egy pillanatig sem lesz biztonságban, legalábbis nehéz elképzelni, hogy Putyin büntetlenül hagyná a nyílt lázadást. És nem csupán a de facto Oroszország részeként kezelt Fehéroroszországban kell aggódnia, ahol Moszkva bármikor ráteheti a kezét, de az FSZB vélhetően előbb-utóbb akkor is a nyomára bukkan, ha nevet változtat, és drag queenként helyezkedik el egy acapulcói melegbárban.

Ugyanakkor Putyin pozíciója sem annyira szilárd, mint szombatig volt. Prigozsin példáján, illetve az arra adott, meglehetősen renyhe és zavarodott reakción felbátorodva (különösen akkor, ha az ukrajnai háború Oroszország számára kedvezőtlenül alakul) számos oligarcha vagy hírszerző szolgálat gondolhatja úgy, hogy egy vagy akár több magánhadsereg bevetésével – ezekből jelenleg 37-et tartanak nyilván – , a reguláris haderő saját oldalára állításával magához ragadhatja a hatalmat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Iohannis és a román megfelelési kényszer
Balogh Levente 2024. február 16., péntek

Iohannis és a román megfelelési kényszer

Miközben megfelelési kényszertől hajtva buzgón visszhangozza az Európai Unió konszenzusos döntéshozatali mechanizmusának felszámolását sürgető nyilatkozatokat, Románia gyakorlatilag a saját érdekei ellen lép fel az EU-ban.

Köszönjük, Novák Katalin!
Ábrám Zoltán 2024. február 12., hétfő

Köszönjük, Novák Katalin!

Bár felmérés nincs róla, az eddigi hozzáállások alapján bizonyára nem tévedek, ha kimondom: az erdélyi magyarok döntő többsége szomorú szívvel és megdöbbenéssel vette tudomásul Novák Katalin köztársasági elnök lemondását.

Egy lemondás anatómiája
Balogh Levente 2024. február 11., vasárnap

Egy lemondás anatómiája

Több mint bűn: hiba – hangzik az Antoine de Boulay grófnak, Meurthe megye küldöttének tulajdonított, a napóleoni idők egyik vitatott döntését jellemző bonmot, és most Novák Katalin pedofilügyben hozott kegyelmi döntése is ebbe a kategóriába soroltatott.

Katonadolog
Balogh Levente 2024. február 09., péntek

Katonadolog

Egy országot kergetett pánikba a román hadsereg vezérkari főnöke felelőtlen kijelentésével, amely szerint előbb-utóbb orosz támadás várható Moldova ellen is, ezért a polgároknak katonai kiképzést kellene kapniuk.

Tanár-diák-szülő konfliktus, amit a tanügyi rendszer nem tud kezelni
Makkay József 2024. február 07., szerda

Tanár-diák-szülő konfliktus, amit a tanügyi rendszer nem tud kezelni

Tanár-szülő konfliktusokról szóló panaszok sorakoznak a megyei tanfelügyelőségeken, amelyekre megoldást kell találni. A legtöbb esetben azonban nehéz elfogulatlanul dönteni, mert ahogy mondani szokás, az igazság valahol középen van.

Erdély, a mélyromán föld
Balogh Levente 2024. február 02., péntek

Erdély, a mélyromán föld

Valaki elmondhatná Marcel Ciolacu román miniszterelnöknek: ha valakinek békeüzenetet szeretne tolmácsolni, akkor határozottan ellenjavallott, hogy ezt úgy tegye, hogy az üzenetet minden jószándék mellett virtigli provokációba csomagolja.

Színjáték választásokkal
Rostás Szabolcs 2024. február 01., csütörtök

Színjáték választásokkal

Láthatóbban kirajzolódnak immár annak a bukaresti kormánykoalíciós elképzelésnek a kontúrjai, amellyel kiszivárgott információk szintjén már hosszú ideje tesztelte a romániai nyilvánosságot a balliberális hatalom.

Vesztébe rohan az európai mezőgazdaság?
Makkay József 2024. január 31., szerda

Vesztébe rohan az európai mezőgazdaság?

Uniós rendszerhibáról beszélhetünk, amely minden tagország gazdatársadalmát sújtja, de sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora a baj. Az viszont jelzésértékű, hogy az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig mindenhol megmozdultak a gazdák.

Kétállami taktikázás Izraelben Washington és Teherán között
Balogh Levente 2024. január 26., péntek

Kétállami taktikázás Izraelben Washington és Teherán között

Miközben Izrael élet-halál harcot vív Gázában a Hamász terroristái elleni háborúban, egyre keményebb diplomáciai csatákba bonyolódik a Nyugattal is.

„Ezt nekünk hagyta feladatként” – Fejér Ákos emlékére
-- Külsős szerző -- 2024. január 24., szerda

„Ezt nekünk hagyta feladatként” – Fejér Ákos emlékére

NEKROLÓG – Beleremegett Györgyfalva közössége, amikor megtudtuk, hogy Fejér Ákos hirtelen meghalt. Felfogni, elhinni, elfogadni nem akartuk.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Iohannis és a román megfelelési kényszer

Miközben megfelelési kényszertől hajtva buzgón visszhangozza az Európai Unió konszenzusos döntéshozatali ...

avatar
Ábrám Zoltán: Köszönjük, Novák Katalin!

Bár felmérés nincs róla, az eddigi hozzáállások alapján bizonyára nem tévedek, ...

avatar
Balogh Levente: Egy lemondás anatómiája

Több mint bűn: hiba – hangzik az Antoine de Boulay grófnak, Meurthe megye küldöttének tulajdonított, a napóleoni ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport