Pataky István

2019. október 03., 08:10

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. Inkább maradjon ez az országrontó, szégyentelen kormány, amelyik még Dincă pszichopata úrtól sem tudta megmenteni a hazát. Ha az a kérdés, hogy folytassa Dăncilă, vagy feláldozzuk a hétvége egyik kedvenc szabadnapját, egyértelmű a válasz: nem ér meg egy szombatot a szőke miniszterelnök elkeserítése.

Valahogy így zajlott a mérlegelés Románia önjelölt megmentői körében. A bizalmatlansági indítványról szóló döntés időzítésével a szociáldemokraták azt gondolták, akkorát húznak, hogy az ellenzék körül elfogy a levegő. Csakhogy kiderült, már ennek a furfangos taktikának a megvalósításához is kevesen vannak. Ami azt jelenti, hogy a napjaik tényleg meg vannak számlálva. Jelen állás szerint pontosan hét nappalt és éjszakát tölt még el a hatalomban a PSD. Ha az indulás az igazságszolgáltatást érintő hírhedt kormányhatározattal tragikusra sikeredett, a búcsú ugyancsak szánalmasnak ígérkezik. Görcsös, de sikertelennek tűnő kapaszkodást láthatunk egy politikai szempontból már most bukottnak számító kabinettől.

Vessünk egy pillantást a hogyan továbbra is. A szombatról nagy nehezen jövő csütörtökre halasztott, mindent eldöntő ülésre bevonul az összes kormányváltást ígérő honatya, és megszavazza a Dăncilă-csapatot hazaküldő indítványt. A vörös pestis szomorúan elhúz balra, a jobboldali-liberális-marxista-szélsőjobboldali s magyar européerek pedig egymás vállába kapaszkodva, győzelmi dalokat énekelve lepik el a bukaresti kocsmanegyed vendéglátóipari egységeit.

Aztán másnap délelőtt több hírtelevízió is úgy értesül, hogy spontán verekedés tört ki a román főváros központjában. A Realitatea Tv szerint USR-s képviselőnők füves cigerettáktól bódultan, nem egyértelmű szándékkal estek neki pocakos, őszülő PNL-s törvényhozóknak, utóbbiak nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A Digi24 riportere feldúltan jelentkezik be egy szétvert bukaresti terasz elől, ahol állítólag merevrészeg liberálisok ütöttek-vertek USR-seket, amiért azok a „bozgor” Barnát szolgálják. Az RMDSZ közleményt ír, és egyben panaszt helyez kilátásba minden létező európai fórumnál, amiért Marius Pașcan irányításával magyarellenes koalícióba tömörült ittas román törvényhozók kitessékelték a kocsmából – más hírek szerint az országból – az ünneplő magyar politikusokat, mert Húzd rá, cigány! felkiáltással nógattak egy maneléra szakosodott sötétebb bőrű zenészt.

Klaus Johannis – aki ebből a buliból is kimaradt – egy héttel a randalírozás után sértődötten visszatér szabadságáról, és Angela Merkel javaslatára egy neves német bank nagyszebeni fiókjának biztonsági őrét nevezi ki technokrata miniszterelnöknek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. október 02., szerda

Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem megnyitóján közvetített szívhez szóló gondolatokat a hallgatóknak.

Makkay József 2019. szeptember 30., hétfő

Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. A részvételi díjat befizető cégek már annak is örülnének, ha bárki megfordulna a standjuk előtt, a szervezők szlogenjét azonban valószínűleg ők is megmosolyogják.

Balogh Levente 2019. szeptember 27., péntek

Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, most hétvégén ülnek össze, hogy a még júliusban Tusványoson született megállapodás értelmében megvitassák a közös fellépés lehetőségeit.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Kiss Judit 2019. szeptember 25., szerda

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Vélemény
Kiss Judit: Ördögi körforgás

Üres szlogenek dobálása terén ügyesnek bizonyul a művelődési miniszter, aki a gyulafehérvári egyetem ...

Makkay József: Szárnyaszegett nagyvárosi álmok

Nagy fizetés, kevés munka – ez az egyik jelmondata az éppen soron levő kolozsvári munkaerővásárnak. ...

Balogh Levente: Közösen – de mit?

Meg kell hagyni, nem siették el a dolgot az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek, amikor úgy döntöttek, ...