avatar
Balogh Levente

2023. április 28., 11:32

A magyarlakta megyéket is veszélyeztetheti a technokrata reformdüh

Egy kicsit olyannak tűnik Románia közigazgatási átszervezésének felülről, egy kaptafára történő szorgalmazása az üzleti szféra részéről, mint a borotválógépet feltaláló szovjet tudósról szóló klasszikus vicc.

Ebben a tudós bejelenti, hogy a gép működése pofonegyszerű: az ügyfél bedugja a fejét, a gép pedig megborotválja.

Arra a felvetésre, hogy De hát nem mindenkinek egyforma a fejformája, lazán csak annyit válaszol: Ja, előtte nem!

Mint ismeretes, a radikális közigazgatási átszervezés ötlete a kereskedelmi és iparkamarától érkezett, amely 41-ről 15-re csökkentené a megyék számát, emellett a megyei jogú városok, városok és községek számát is lefaragná azáltal, hogy szigorítaná a lakosság számához kötött kritériumokat, amelyek alapján a települések ezeket a rangokat birtokolhatják.

Indoklásként a költségcsökkentést hozták fel, mondván: így kisebb létszámú személyzet dolgozna az önkormányzati apparátusokban, amivel jelentős megtakarításokat lehetne elérni.

Az, hogy Romániában a közalkalmazottak száma túlságosan nagy, az apparátus fenntartására rengeteg pénzt költenek, egyes önkormányzatoknál pedig előfordul, hogy politikai vagy családi alapon mesterségesen felduzzasztott személyzettel dolgoznak, régóta közismert.

Ezen gyakorlat megváltoztatása – főleg azzal az indokkal, hogy ezzel jelentős összegeket lehessen megtakarítani – természetesen legitim felvetés.

Persze nem mindegy, hogyan próbálnak az illetékesek változtatni a helyzeten.

Sokan üdvözlik az üzleti szféra képviselőinek javaslatát, amely azonban a jelek szerint nem alaposan kimunkált, a realitásokat figyelembe vevő program, hanem inkább virtigli technokrata hozzáállást tükröz, amely felülről próbálná ráerőszakolni az általa helyesnek vélt megoldásokat a közigazgatási rendszerre.

Márpedig egy ilyen átszervezés hosszú időre befolyásolja az érintettek – vagyis gyakorlatilag az összes román állampolgár – életét, attól kezdve, hogy milyen oktatási lehetőségekhez jutnak, egészen addig, hogy milyen elhelyezkedései esélyeik nyílnak a munkaerőpiacon.

A megyék számának csökkentése persze elsőre akár jó ötletnek is tűnhet – de nem lehet öncél.

Az is kérdés, hogy miért pont tizenöt ilyen „nagyrégió” – mert megyének egy ekkora területet már nemigen lehet nevezni – szerepel a tervben, miért nem tizenhárom vagy tizennyolc?

Az egyik legsúlyosabb következménye egy ilyen lépésnek az lenne, ha az EU egyik alapját jelentő szubszidiaritás – vagyis hogy minden problémát a forrásához a lehető legközelebb eső szinten kezeljenek – helyett a centralizációt erősítené.

Ismeretes, hogy Romániában voltak már kísérletek a megyei hatóságok számának csökkentésére a „költségcsökkentés” és a „decentralizáció” jegyében – ami többek között olyan abszurd eredményre vezetett, mint például a határrendészeti igazgatóság elköltöztetése a határ menti Nagyváradról a régióközponttá kinevezett, a határtól több mint 150 kilométerre fekvő Kolozsvárra.

Egy rosszul átgondolt átszervezés nyomán így Bukarest mellett újabb vízfejek jöhetnek létre.

Ráadásul ahhoz, hogy az átszervezést követően a létrejövő új közigazgatási entitások alkalmasak legyenek arra, hogy az emberek normális életet éljenek, és működőképes legyen a közigazgatás, mindenképpen figyelembe kell venni a helyi hagyományokat, a kulturális, nemzeti, történelmi és gazdasági sajátosságokat. Ellenkező esetben csak a káoszt és a konfliktusforrásokat sikerül majd megsokszorozni.

Elrettentő példaként ott van a három székely megyét is magába foglaló központi fejlesztési régió, ahol olyan megyéket soroltak egybe, amelyeket sem történelmileg, sem kulturálisan nem fűz sok minden egybe, már azon kívül, hogy Erdélyben találhatók.

Ebben a régióban egyértelműen politikai okokból jó messzire, a magyarok két lázadás során, a mai fogalmaink szerint emberiesség elleni bűncselekmény révén történt kiirtása nyomán régóta román többségűvé vált dél-erdélyi térségbe, Gyulafehérvárra helyezték a régióközpontot, és nehéz nem arra gondolni, hogy az indokok között a magyarok megalázása is nyomós érvként szerepelt.

Mindennek – és a mindenkori, önmagát a magyarokkal szemben meghatározó román nemzeteszme – ismeretében egyáltalán nem elhanyagolható annak a veszélye, hogy egy soron következő közigazgatási átszervezést is a román „nemzetállam” mihamarabbi megteremtésének szolgálatába állítanának.

Ha ugyanis kreatívan „tervezik” meg az új óriásmegyéket, könnyen előállhat olyan helyzet a Székelyföldön és a Partiumban, hogy a magyarság már egyikben sem képez olyan tömeget, amely hatékonyan szembe tudna szállni az asszimilációs törekvésekkel.

Ennek elkerülése a mi szempontunkból létkérdés.

Mindemellett azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a közigazgatásnak elsősorban a polgárok érdekeit kell szolgálnia. Vagyis a már említett szubszidiaritás jegyében minden hivatali ügyintézés lehetőségét a lehető legközelebb kell vinni a polgárokhoz, függetlenül attól, hogy hány megye van.

Ennek egyik életképes eszköze lehet a járási rendszer kialakítása, ahol az egymással történelmileg és kulturálisan is hagyományosan kapcsolatban álló települések kistérségeket alkotnak, amelyek járási központjaiban el lehet intézni az ügyes-bajos dolgokat, nem kell mindenért a megyei vagy a régióközpontba „felmenni”.

Vagyis mind történelmi, kulturális és nemzetiségi szempontból, mind a működőképes közigazgatás megteremtése szempontjából létfontosságú, hogy bármilyen területi átszervezés is lesz, az ne valamilyen távoli „központban” a helyi viszonyokkal köszönőviszonyban sem levő, öncélú reformdüh által elvakított technokraták által kitalált kritériumok révén megvalósítani akart egyneműsítő törekvés legyen, hanem a helyi sajátosságokat a legmesszemenőbbekig figyelembe véve ültessék gyakorlatba.

Ha ugyanis az illetékesek nem úgy hajtják végre a közigazgatási átszervezést, hogy az nemzetiségtől függetlenül minden állampolgár javát szolgálja, akkor csak hosszú évtizedekkel meghosszabbítják az agóniát, és még élhetetlenebbé teszik az országot.

De legalább elmondhatják magukról, hogy mekkora reformerek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Macron hozza el Európa stratégiai autonómiáját?
Balogh Levente 2023. április 21., péntek

Macron hozza el Európa stratégiai autonómiáját?

Az Európai Uniónak saját célok mentén, az európaiak érdekeit követve kell az világpolitikában és -gazdaságban részt vennie.

Bukaresti kampányhelyezkedések
Balogh Levente 2023. április 14., péntek

Bukaresti kampányhelyezkedések

Ahogy közeledik a 2024-es választási „szuperév”, egyre intenzívebb a mozgolódás a romániai pártok táján.

Visszaélés, küszöbérték és kaotikus kormányzati kapkodás
Balogh Levente 2023. április 07., péntek

Visszaélés, küszöbérték és kaotikus kormányzati kapkodás

Mintha azóta nem lett volna covid-járvány és nem tört volna ki az orosz-ukrán háború: a romániai közélet még mindig a hivatali visszaélés bűncselekménnyé nyilvánításának alsó határa és a kiváltságosok különleges nyugdíjai miatti botránytól hangos.

A „szélsőséges” Nagy-Magyarország
Balogh Levente 2023. március 31., péntek

A „szélsőséges” Nagy-Magyarország

Hogyan gerjesszünk Romániában össznépi felháborodást, országos szintű felzúdulást?

Nos, a leghatékonyabb mód a jelek szerint nem az, ha mondjuk sikerül milliókat sikkasztani befolyásos politikusként vagy egyéb közhivatal betöltőjeként.

Védjen meg téged a román rendőrség!
Rostás Szabolcs 2023. március 30., csütörtök

Védjen meg téged a román rendőrség!

Hál’ Istennek távol áll tőlünk az az Amerika, ahol a szabad fegyvertartásnak betudhatóan rendszeresek az erőszakos támadások, ám sajnos ugyanilyen messze vagyunk attól is, hogy a fegyveres erők munkatársai professzionális szinten végezzék a munkájukat.

Kínai, orosz két jó barát?
Balogh Levente 2023. március 24., péntek

Kínai, orosz két jó barát?

Hogy a nagy román „klasszikust”, Traian Băsescu volt államfőt idézzük, úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem menekülhetnek attól, amitől a legjobban tartanak.

Miért nincs becsülete a szakmunkásnak?
Makkay József 2023. március 21., kedd

Miért nincs becsülete a szakmunkásnak?

Mindenki elégedetlen, hogy nincs elég szakmunkás, de ha szóba kerül, hogy saját gyereke iratkozzon szakiskolába, a legtöbb embernek összerándul a gyomra: éppen az ő gyereke legyen munkás?

Hajrá, magyargyűlölők!
Balogh Levente 2023. március 17., péntek

Hajrá, magyargyűlölők!

Függetlenül attól, hogy mi lett a Sepsi OSK és az FCU Craiova közötti mérkőzés eredménye, egy dolog biztos: a FRF a magyarellenes bekiabálások miatt félbeszakított mérkőzés újrajátszatásával legitimálta a magyargyűlölet megnyilvánulásait

Akkor most őrizzük vagy kioltjuk Európa erdélyi lángját?
Páva Adorján 2023. március 13., hétfő

Akkor most őrizzük vagy kioltjuk Európa erdélyi lángját?

Nehezen megemészthető tény: a balkáni gyökerű haddelhadd világban a civilizált nyugatiság bástyáit őrző (vagy csak ebben a pózban tetszelgő?) erdélyi magyarság jelentős hányada most már az Európa- és Nyugat-ellenesség zászlóvivője.

A „Kasszás Erzsik” munkája és a virtuális géprombolás
Balogh Levente 2023. március 10., péntek

A „Kasszás Erzsik” munkája és a virtuális géprombolás

Ukrajnai háború ide, infláció és gazdasági problémák oda, a romániai nyilvánosság és a politikum ismét csak talált egy olyan témát, amelyet a jelek szerint sokkal, de sokkal fontosabbnak tekint ezeknél.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Macron hozza el Európa stratégiai autonómiáját?

Az Európai Uniónak saját célok mentén, az európaiak érdekeit követve kell az világpolitikában ...

avatar
Balogh Levente: Bukaresti kampányhelyezkedések

Ahogy közeledik a 2024-es választási „szuperév”, egyre intenzívebb a mozgolódás a romániai ...

avatar
Balogh Levente: Visszaélés, küszöbérték és kaotikus kormányzati kapkodás

Mintha azóta nem lett volna covid-járvány és nem tört volna ki az orosz-ukrán háború: a romániai ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport