Balogh Levente

2019. szeptember 24., 08:20

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után szombaton megerősítették pártvezetői tisztségében.

Csak néhány óráig kellett várni, hogy kiderüljön: a megállapítás túlzóan derűlátó volt. A párt Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalán olyan, egyértelműen kompromittálónak szánt fiatalkori fényképet tettek közzé róla, amelyen határozottan olybá tűnik, mintha egy társaság többi tagjával együtt náci karlendítéssel pózolna a fotós előtt. A kép és az azon megörökített esemény háttere egyelőre ismeretlen, de alkalmas lehet arra, hogy derékba törje a pártelnök karrierjét. Még akkor is, ha igaz: fiatal korukban sokan követtek el olyan ostoba megnyilvánulásokat, amelyekre ma már, érett fejjel egyáltalán nem büszkék.

Az ügy mindenesetre újfent rávilágít arra, hogy az erdélyi magyar közösség szénája egyáltalán nem áll jól, már ami a politikai képviseletet illeti. Csak néhány nap múlt el azóta, hogy a közélet iránt érdeklődő polgárok megrökönyödésére az RMDSZ függelékévé vált Magyar Polgári Párt (MPP) kizárta legsikeresebb politikusát, Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert a párton belüli konfliktusok miatt.

Ehhez képest az RMDSZ könyörtelen – legalábbis a két parlamenti képviselői hellyel pacifikált MPP-hez képest magát könyörtelenebbnek hirdető – ellenfeleként fellépni szándékozó EMNP, ahelyett, hogy megpróbálna építkezni, a jelek szerint megirigyelte a „polgáriak” önpusztító gyakorlatát, és az RMDSZ-szel szembeni alternatíva építése helyett inkább maga is önfeledten önsorsrontó belső csatározásokba merül. És – ha már náci karlendítés – az egykori náci párton belüli, hosszú kések éjszakája néven ismert leszámolásnál ugyan kevésbé radikális eszközökkel, de hasonlóan könyörtelen módon, a „hosszú képek éjszakájával” emészti fel önmagát.

Ilyen körülmények között az RMDSZ illetékesei jogosan dörzsölhetnék a markukat – már ha nem lenne az RMDSZ is bajban. Mert az egy dolog, hogy a magyar riválisok éppen önmaguk felfalásával foglalatoskodnak, de ettől még a magyar közösség egyre jelentősebb része ábrándul ki az RMDSZ-ből. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult a PSD–ALDE-kormánynak nyújtott támogatás, a sokat vitatott igazságügyi törvénymódosításokban való aktív részvétel, ami nyomán az új, magukat a korrupció rettenthetetlen ellenfeleinek beállító román pártok némi joggal kampányolhattak azzal, hogy a magyar szervezet is része a leváltásra megérett, a polgárok helyett a korrupt politikusok mellé álló „régi gárdának”.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség már egyértelműen be is jelentkezett a magyarok szavazataiért, amikor Dan Barna pártelnök az etnikai szavazással való felhagyásra szólította fel a magyarokat, és a szociáldemokrata kormány is azért mutatkozik magyarbarátnak, hogy magyar voksokat gyűjtsön.

Hogy mindez nem eredménytelen, az RMDSZ európai parlamenti választáson elért eredménye is mutatja. Mint emlékezetes, épp hogy átlépte az 5 százalékos küszöböt, és még a mai napig sem sikerült egyértelműen és megnyugtatóan tisztázni, hogyan és milyen körülmények között kapott rekordmennyiségű szavazatot a PSD felségterületének számító Kárpátokon túli vidékeken. Vagyis valóban egyre fontosabb lenne, hogy az RMDSZ végre leszálljon a magas lóról, és érdemben egyeztessen a két másik párttal a közös cselekvésről, az esetleges együttműködésről azon településeken, ahol a magyarok számaránya miatt a vérre menő rivalizálás a magyar önkormányzati képviselők számának csökkenését eredményezi.

Amíg azonban a csökkenő támogatottságú RMDSZ-szel szemben alternatívát kínálni akaró magyar pártok elsősorban önmagukkal vannak elfoglalva, és a saját belháborúikat vívják, addig a még meglévőnek tűnő kevés esély is elszállni látszik az erdélyi magyar politikai élet érdemi megújítására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Páva Adorján 2019. szeptember 09., hétfő

Románia sötétlő napos oldala

Ma újabb fejezet kezdődik a Románia egyik legnépszerűbb lakosságtámogató programját övező idegeskedésben.

Balogh Levente 2019. szeptember 06., péntek

Balkáni politikai játszmák

Kőkemény, hamisítatlanul balkáni politikai játszmák révén próbálja megtartani hatalmát – bár úgy is értelmezhető, hogy meghosszabbítani az agóniáját – a jelenleg csupán a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta bukaresti kormány.

Pataky István 2019. szeptember 05., csütörtök

Célkeresztben Románia?

A végtelenségig lebutított romániai médiavilágból tájékozódva esélyünk sincs arra, hogy felismerjük a valóban fontos és a szenzációhajhász vagy a bulvár beszámolók közötti különbséget.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, ...

Balogh Levente: A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi ...

Kiss Judit: Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz ...