Pataky István

Pataky István

2021: a kételyek éve?

2021. január 06., 09:18

2021. január 06., 09:18

Láttam egy remek karikatúrát. Egy, a 2021-es esztendőt ábrázoló figura megtörten ül a pszichológusnál. Azt mondja: úgy érzem, az embereknek túl nagy elvárásaik vannak velem szemben.

Hát igen, nagyon sokat várunk az idei évtől. Újrakezdenénk életünket, pontosabban éppen ott szeretnénk folytatni, ahol valamikor tavaly márciusban abbahagytuk. Már ősszel is sokan éreztük úgy, hogy a koronavírus úgynevezett második hulláma, illetve az ezzel járó korlátozások, gazdasági következmények túllépnek a tűrőképességünkön. Most, a vakcina megjelenésével nem a fényt véljük felfedezni annak a bizonyos alagútnak a végén, hanem ennek a rémálomnak a végére kerülő óriási pontot. Egyetlen tűszúrással visszakapni a társasági életet, a korlátlan utazásokat, a normális mederben folyó, félelemmentes mindennapokat, a kiszámíthatóságot. „Csak” ennyit kell teljesítenie 2021-nek. Attól tartok, nem fogja venni az akadályt.

A félelem nyíltan vagy a tudatalattiban, de jelen van mindannyiunk életében, s ennek számos következményét láthatjuk idehaza is. Az oltást elutasítók viszonylag nagy létszáma is a félelemmel magyarázható. „Békeidőben” elenyészően kevesen vannak azok, akik kétségbe vonják a különböző, egykor pusztító járványokat okozó betegségek elleni vakcina elfogadását. Most viszont egy érthető módon felfokozott lelkiállapotban lévő társadalom reagál a hírekre, a tudományos eredményekre, mindenre, ami történik. A félelemmel járó bizonytalanság állapota a legkézzelfoghatóbb dolgokban is megrendítheti a bizalmat. Tényleg védelmet biztosít az oltás? Valóban igazat mondanak az orvosok, a politikusok, a média, a közvélemény formálói? Sorakoznak a józan ész diktálta logikát nélkülöző kérdések, virágzik a bizalmatlanság.

Közben az állam sincs a helyzet magaslatán. Mifelénk emberemlékezet óta nem is volt. És érkezik a gazdasági válság, mert mi más érkezne, ha hónapokon keresztül akadályoztuk a természetes életmenetet? Szakértők szerint a romániai lakosság leginkább azt érzékeli a járvány és az amiatt kialakult gazdasági válság hatásaként, hogy megdrágultak az élelmiszerek, többe kerül a megélhetés, ugyanakkor az ágazatok egy része fellendült, másik része összeomlott, új iparágak, szolgáltatások jönnek létre, a meglévők átalakulnak. Tudunk-e alkalmazkodni a félelem és bizalomvesztés uralta hangulatban a nem feltétlenül drámai, de mindenképpen új helyzetekhez? Mennyire tudnak visszaélni a kiszámíthatatlanság nyújtotta lehetőségekkel a politikai kufárok?

2020 a döbbenet éve volt. Tán egy világháború sem lepte volna meg jóléti társadalmainkat annyira, mint a koronavírus, s annak életünkre való kihatása. 2021 az újrakezdés esztendeje lehetne, de félő, hogy a mindent elárasztó bizonytalanság és bizalmatlanság éve lesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Fegyverrel a külhoni románok védelmében?

Ha minden rosszul megy, nem csupán Oroszországgal, de akár még a szomszédaival is konfliktusba kerülhet Románia azon törvénymódosítás nyomán, amely szerint Bukarest akár katonai erővel is megvédheti az ország határain kívül élő román állampolgárokat.

Makkay József

Makkay József

Ki oltja le utolsóként a villanyt Romániában?

A demográfiai szakemberek kongatják a vészharangot az ország lakosságának drasztikus fogyásáról. Már olyan szintű az apadás, hogy hónapról hónapra dőlnek meg a negatív rekordok. Az ország jövője azonban nem foglalkoztatja a román politikai osztályt.

Balogh Levente

Balogh Levente

A TikTok-AUR-generáció

Nem a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem a TikTok közösségi alkalmazás a felelős azért, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb párt az AUR – legalábbis maguk a fősodratú pártok ezt szeretnék elhitetni a nyilvánossággal.

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.