Tizedik alkalommal szervezte meg a kolozsvári unitárius kollégium a lengyelországi tanulmányutat

Bede Laura 2017. október 18., 12:52 utolsó módosítás: 2017. október 18., 15:14

Új ismeretekkel, tapasztalatokkal és élményekkel tértek haza a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai a hagyományos lengyelországi tanulmányútról. A kezdeményezésről Solymosi Zsolt, az intézmény aligazgatója számolt be a Krónikának.

Fotó: Vincze Csenge

Rekordszámú diák vett részt az október 13–15. között a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium által szervezett lengyelországi tanulmányúton, melynek keretében az auschwitz–birkenaui haláltáborok helyszínein tanultak a holokausztról, majd csapatos felfedezőkalandban volt részük Krakkóban.

Tíz éve hagyományosan visszajárunk Lengyelországba, a tanulmányútra a tizedik osztályos diákokat viszem. A kollégiumban etikát tanítok, és úgy gondolom, hogy nagyon gyakorlatias, hogy a holokausztról a helyszínen beszélgetünk,

valamint hogy megmutatjuk a gyerekeknek Auschwitz múzeumát, illetve a birkenaui haláltáborok helyszínét. Itt fél napot töltünk, és tizenévesen ez elég kegyetlen szembenézés az ott történt dolgokkal” – mondta el a Krónika megkeresésére Solymosi Zsolt, az intézmény aligazgatója, a kezdeményezés ötletgazdája.

Hozzátette, előre betervezett, idegenvezetőkkel előkészített útvonalat járnak be, melynek elég sok magyar vonatkozása van, hiszen Magyarországról is sok zsidót deportáltak Auschwitzba.

A tanulmányút programját úgy alakítottuk ki, hogy másnap ezt a feszültséget oldandó egy olyan krakkói városismereti vetélkedőt szerveztünk, amely hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy élményszerűen fedezzék fel ezt a várost.

Az ötfős csapatok olyan feladatokat oldottak meg, amelyek tele voltak élménnyel, fejlesztette az angoltudásukat, többek között a lengyel–magyar barátságról kérdezték a helyieket, de lehetőségük volt megismerkedni Lengyelországgal is. Például amikor az aktuálpolitikáról érdeklődtek, megkérdezték, hogy jelenleg milyen törvények vannak, amelyek zavarják a lengyelek szabadságérzetét”

– részletezte az aligazgató. Mint kifejtette, jellegzetes lengyel ételeket is kóstoltak, és alaposan bejárták a főtér nevezetesebb látványosságait. Solymosi Zsolt lapunknak arról is beszámolt, hogy a diákok szabadidős tevékenységekben vehettek részt.

Röviden erről szól a tanulmányút, egy éjszakát utaztunk oda, és egy napot jöttünk haza.

Most 78 diákkal voltam, ez rekordszám, csak egy emeletes busz volt elég ahhoz, hogy mindenki beférjen.

Közel hatvan tizedik osztályos diák mellett sokan másodjára vagy harmadjára vettek részt a tanulmányúton” – magyarázta az ötletgazda. Hozzátette, biciklitúrákat is szoktak szervezni, és elmentek már két keréken Krakkóig, de volt olyan diák, aki busszal is meg akarta tenni ezt az útvonalat.

Ezt a kirándulást azért nevezem tanulmányútnak, mert pár nap alatt rengeteget tanulunk egyrészt a holokausztról, másrészt a gyakorlatiasságról.

A legizgalmasabb az egészben, hogy a gyerek egyedül vagy osztálytársaival fedez fel egy európai várost, és olyan ismereteket sajátít el, amit az iskola nem tanít meg. Ez kiváló alkalom arra, hogy a diákok a saját kezükbe vegyék a várost” – fogalmazott Solymosi Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat