Szuperhősvégtagnak álcázható robotkezeket készít sérült gyerekeknek az esztergomi Vas Alexa Zsófia

Bede Laura 2018. június 13., 09:29

Végtaghiányos kisgyerekek számára tervez háromdimenziós nyomtatással készült, színes robotkezet Vas Alexa Zsófia, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium végzős diákja. A fiatal feltaláló az inspiráló projektről, az eszköz előállítási folyamatáról mesélt a Krónikának.

Fotó: Hilák Antónia

– Hogyan jött az ötlet, hogy a csuklóízület-hiánnyal világra jött gyerekeknek tervezzél robotkezet?

– Az ötlet már megvolt, hiszen az e-NABLE nevű, önkéntesekből álló szervezet tagjai már elkészítették a robotkéz terveit. Ezek szabadon felhasználhatók, le lehet tölteni, szabadon lehet rajtuk alakítani, és háromdimenziós nyomtatóval létrehozni.

Ez az e-NABLE lényege: bárki, bárhol, bármikor be tud kapcsolódni az önkéntességbe, és tud másokon segíteni. Ennek a szervezetnek a magyarországi csapatánál ismerkedtem meg a projekttel.

– Milyen eszközök, alapanyagok szükségesek a munkálatokhoz?

– Elsősorban szükséges a terv, amelyen igény szerint alakítunk. A nyomtatáshoz ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) vagy PLA (politejsav) műanyagot használunk. Szükség van még többek között kalapgumira, horgászzsinórra, szervomotorra, áramforrásra, sok-sok kábelre, és rengeteg kitartásra, illetve némi segítségre és támogatásra dr. Cserey György infobionikai mérnöktől.

– Mennyi idő alatt készül el egy ilyen robotkéz, illetve milyen összeget kell belefektetni?

– Az egész projekten összesen másfél évet dolgoztam. Az elején az ötletelés vett el sok időt, bár mindig is volt konkrét tervem, kellett valaki, aki segített konkretizálni. A mentorom, dr. Cserey György ebben sokat segített, illetve a laborban dolgozó hallgatóktól is rengeteg ötletet, segítséget, támogatást kaptam.

A kéz összegét tekintve határ a csillagos ég.

Ennek a prototípusnak az összege 3-4 ezer forint (45-60 lej) körül van, szállítási és egyéb pluszdíjakkal körülbelül 5 ezer forintba (72 lej) kerül.  

A legdrágább rész egyértelműen a nyomtatás: ha közösségi alkotóműhelyben szeretnénk nyomtatni, akkor kb. 3 ezer Ft-tal (43 lej) számolhatunk. Ez persze függ a műanyagtól és a mérettől, valamint attól, hogy kell-e pótolni alkatrészt. A nyomtatás után a szervomotor a legdrágább, 930 Ft-tal (13 lej). A többi anyag/alkatrész ára elenyésző ezekhez képest. A mikrochipet talán 80 Ft-ért (1 lej) rendeltük, a horgászzsinór és a kalapgumi is hasonló árban van. De, mint említettem, lehetnek magasabbak is az árak. Vannak nagyon profi eszközök, viszont még ezek használatával is 20 ezer Ft (290 lej) alatt lehet tartani a végösszeget.

Fotó: Hilák Antónia

– Körülbelül hány éves kortól vehetik igénybe ezt a robotkezet a gyerekek?

– Alsó korhatárnak azt mondanám, amikor a kisgyerek már elkezdi tudatosan használni a kezét. 5-6 éves kort javasolnék, de például a prototípus 3-4 éves kisgyerek méreteihez igazodik.

Bár az általam tervezett kéz nincs összeköttetésben az idegekkel, megkönnyíti a fogást. A színes, szuperhősvégtagnak álcázható, vagy mesefigurák képeivel díszíthető kéz magabiztosságot is kölcsönöz a sokszor csúfolódás célpontjává váló gyerekeknek.

– Már gyakorlatban is kipróbáltátok az eszközt, működik?

– Élesben, kisgyereken sajnos még nem. Előbb el szeretném készíteni a tökéletes modellt, amit aztán nyugodt szívvel tudnék rendelkezésre bocsátani. Utána jön az igazán nehéz rész, mivel érdemes dokumentálni a használatot és fényképes/írásos beszámolót készíteni róla, viszont nem biztos, hogy a szülők beleegyeznének ebbe. Ez a tesztelés még várat magára.

Nagyon kezdetleges, „prototípusállapotban” vagyunk, még van hova fejlődni, de töretlenül dolgozunk rajta.

– A növekedéssel állítható a robotkéz mérete, vagy szükséges új készítése?

– Sajnos nem lehet cserélni. Ha a kisgyerek kinövi, akkor kell neki újat készíteni. De ha a felhasznált eszközök épségben maradnak, akkor csak a nyomtatás költségét kell újra kifizetni. Igazából ezek „eldobható” kezeknek készülnek: akárcsak a ruhákat, ezeket is nagyon gyors ütemben kinövik a kis csemeték. Ezért

igyekszünk alacsonyan tartani a költségeket, bár így is csak a tizedét kell kifizetni egy profi, űrtechnológiával készült robotkézhez képest.

– Mutatkozik lehetőség arra, hogy a jövőben piacra dobjátok a robotkezet?

– Nem szeretném piacra dobni. Ahogy az e-NABLE, én is szeretném mindenki által elérhetővé tenni. Ha már minden tökéletes lesz, összeállítok egy készletet, minden tervvel és leírással együtt, hogy aki affinitást érez ez iránt, tudja elkészíteni magának vagy másnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat