Román és magyar diákok írják át a történelmet – a középiskolások versenyére február 24-ig jelentkezhetnek a háromfős csapatok

Bede Laura 2019. február 20., 18:42

Közösségépítő szerepe van a Problema Solvenda Romania történelmi témájú esetmegoldó versenynek, amely a tapasztalatok alapján közelebb hozza egymáshoz a román és magyar diákokat. Likker Zsuzsanna projektvezető a középiskolásokat megszólító megmérettetés céljáról, szakaszairól beszélt a Krónikának.

Történelmi utazás. A verseny tavalyi kiadását a Dragonii Negri (Fekete Sárkányok) nevű csapat nyerte Fotó: Facebook/Problema Solvenda Romania

A Problema Solvenda Romania elnevezésű verseny fő célja újragondolni a történelmet, kiaknázni a „mi lett volna ha” lehetőségeket – mondta el lapunknak Likker Zsuzsanna projektvezető. A történelmi témájú csapatverseny szervezői szeretnék, hogy egyrészt a fiatalok már középiskolás korban megismerjék a problémamegoldás hivatalos módszertani hátterét, másrészt

bővítenék a diákok történelmi ismereteit, játékos, interaktív módon.

Mindezt úgy, hogy történelmi személyiségek helyzetébe képzelhetik magukat és ezáltal átírhatják a múltat. „A verseny során a diákok több képességet és készséget fejlesztenek, amelyeket a hétköznapokban is fel tudnak használni és kamatoztatni. Ilyen a problémamegoldó képesség, az előadástechnika, retorikai- és beszédkészség, illetve fejlődik a kooperációra való hajlamuk, kreativitásuk is. A megmérettetés felkészülési ideje alatt megtanulnak a tényekre koncentrálni, mérlegelni és valós helyzeteket, megoldásokat elemezni szempontrendszerek alapján” – részletezte a projektvezető.

A kolozsvári Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers közös szervezésű, romániai középiskolás diákokat megszólító problémamegoldó versenye három szakaszból áll: online forduló, elődöntő, döntő. Az online fordulóban a csapatok logikai kérdéseket és esszéírási feladatokat kapnak. Az elődöntőben és döntőben viszont már egy előre meghatározott történelmi esetet kell feldolgozniuk az elsajátított tudásukra alapozva. Erre 72 óra áll rendelkezésükre, majd a végleges prezentációt szakmai zsűri előtt mutatják be.

Az esetmegoldás során a csapatok dolgozhatnak többek között SWOT elemzéssel, döntésfával, opciófával, amelyek segítségével elemzik és alátámasztják az elképzelésüket a múlt történéseivel és annak megváltoztatásával kapcsolatban.

„A verseny negyedik kiadását szervezzük, és az elmúlt három év tapasztalata azt mutatja, hogy az elődöntő alkalmával, amikor a legjobb kilenc csapat találkozik, nagyon nagy érdeklődést mutatnak egymás iránt. Annak ellenére, hogy konkurens helyzetben állnak, sokat beszélgetnek, kíváncsiak egymás tapasztalataira. A román és magyar anyanyelvű diákok egy közösséget alkotnak, és az egész napot csapatként élik meg” – mutatott rá Likker Zsuzsanna. Hozzátette, a verseny tematikája már egyértelműen közelebb hozza a tanulókat egymáshoz, hiszen hasonló érdeklődési kört feltételez a jelentkezés. A személyes találkozáskor viszont egyértelműen látszik, hogy a különböző anyanyelvű és különböző helyekről érkező csapatok összekovácsolódnak. Kifejtette, azok a diákok, akik már részt vettek a Problema Solvenda Romania valamelyik kiadásán, keresni szokták az ismerős arcokat, és nem csak a jelen tapasztalatokat osztják meg egymással, hanem az emlékeket is felelevenítik.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezhetnek február 24-ig a http://problemasolvenda.com/ro/hu/ oldalon. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy

a csapatot nem feltétlenül egy osztályközösség három tagja kell hogy alkossa, csupán az a feltétel, hogy középiskolás diákok legyenek.

Február 25. és március 10. között zajlik az online felkészülési időszak, a honlapon található videók segítségével. Március 11–16. között lesz az online forduló, innen kerül ki a kilenc legjobb csapat, akik továbbjutnak az elődöntőbe. Április 2-án az elődöntőbe jutott csapatok megkapják a megoldandó esetet. A verseny elődöntőjét, illetve ezt követően az országos döntőt április 6-án rendezik meg Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. E két forduló során tolmács fordítja majd magyar nyelvről román nyelvre, és fordítva az elhangzottakat.

Likker Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy az online fordulón az értékeléshez javítókulcs áll a rendelkezésükre. Ezzel szemben az elődöntőben és döntőben szakmai zsűri értékeli a prezentációkat.

A zsűri minden évben neves oktatókból, intézményvezetőkből és történészekből áll,

akik többek között figyelik a prezentáció- és előadástechnikát, a logikus érvrendszer kidolgozottságát, továbbá azt, hogy a csapatok hogyan használták fel a problémamegoldó eszközöket (SWOT, opciófa stb.). A esetmegoldások bemutatása után a csapatok kérdéseket kapnak a szakemberek részéről, így az azokra adott válaszok is beszámítanak az összpontszám értékébe.

Az első három helyezett csapat nyereménye minden évben gazdag könyvcsomagból és a támogatók által összeállított értékes ajándékcsomagból áll. Az első helyen végző diákok és kísérőtanáruk továbbá részt vehetnek egy hétvégi budapesti kiránduláson.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat