Nyitott és érzékeny közeg, együttes élmény: elérte a „felnőttkort” a kolozsvári Interkulti gyerektábor

Nyitott és érzékeny közeg, együttes élmény: elérte a „felnőttkort” a kolozsvári Interkulti gyerektábor

Fotó: Facebook/ Tranzit House

Innovatív jellege és a társadalmi szükségesség az, amely mind a mai napig élteti az Interkulti gyerektábort – vallja Magyari Noémi, az elmúlt napokban immáron 18. alkalommal megszervezett interkulturális és öko-művészeti gyerektábor egyik szervezője. 

Simó Helga

2022. június 26., 13:072022. június 26., 13:07

2022. június 26., 13:282022. június 26., 13:28

A kolozsvári Tranzit Házban június 13–25. között szervezett esemény az oktatási rendszer hiányosságaira kíván reflektálni, miközben nonformális oktatást kínál. Célja, hogy eltérő nyelvi, társadalmi, etnikai háttérrel rendelkező gyerekek egy helyen, egy kontextusban kerüljenek közel egymáshoz. Az esemény a 7–13 éves korosztálynak többek között olyan izgalmas és változatos programokat kínált, mint a zsonglőr-, cirkuszművészeti, vizuális művészeti, animációs, fotó-videó, modellező, illetve ökoart műhelyek.

Etnikai sokszínűség

A Krónika megkeresésére Magyari Noémi, az esemény egyik szervezője elmondta, a program kontextusában

mindig kiemelten fontos volt, hogy eltérő nyelvi, társadalmi, etnikai háttérrel rendelkező gyerekek egy helyen, egy kontextusban kerüljenek közel egymáshoz. Az alapötlet, hogy magyarul, románul, romani vagy más nyelven beszélő gyerekek dolgozzanak együtt, ez a fajta sokféleség a tábor alapkoncepciója.

A Tranzit Alapítvány közössége már a 2000-es évek elején olyan tapasztalati kultúrából próbált építkezni, ahol az adott lokális társadalomban felmerülő kérdésekre gyakorlati megoldásokat igyekezett biztosítani. „Ilyen volt az akkor még multikulturálisnak nevezett alkotótábor is, ahol különböző műhelyek mentén a saját erőforrásaira építve dolgozott ki a művészközösség egy olyan alternatív oktatási programot, amelyik az akkori oktatási rendszer hiányosságaira reflektált. Így született a vizuális, kézműves, kontakttánc-, zsonglőrműhely” – emlékezett vissza a szervező.

Úgy véli, ezek a programok az elmúlt több mint 10 évben bizonyítottak. Olyan szükségleteket elégítettek ki és olyan készségeket fejlesztenek a 7-13 éves gyerekek körében, amelyekre a közoktatási rendszer nem talált megoldást, így az Interkulti tábor műhelyfoglalkozásait mind a mai napig változtatás nélkül tartják.

Galéria

Fotó: Facebook/ Tranzit House

A nonformális oktatás lehetőségei

Az interkulturális művészeti alkotótábort a Tranzit Alapítvány szervezi. Művészekből álló közösség és pedagógusok csapata képezi a magját, akik számára

a nonformális oktatás nyújtotta lehetőségek teret biztosítanak nemcsak a gyerekek kreativitásának fejlesztésében, hanem ötletként szolgálnak a saját munkájuk, pedagógiai gyakorlatuk frissítéséhez is. 

Az első tábort 2001-ben szervezte meg az alapítvány. Néhány nehéz évet leszámítva, mint például a világjárvány, a munka folyamata állandó. Idén 18. alkalommal találkoztak és dolgoztak együtt gyerekek, művészek, pedagógusok a Tranzit Házban. Céljuk megmutatni a gyerekeknek a világ egy másik arcát, a másik gyereket, illetve azt a felnőttet, aki vezetget és nem irányít. „Nyitott és érzékeny közeget akarunk teremteni, együttes élményt biztosítani, a társas hatóképességben rejlő lehetőségeket kiemelni” – húzta alá Magyari Noémi.

A szervező felhívta a figyelmet arra, hogy a helyek száma a kiscsoportos foglalkozások és a műhelymunkák jellegéből adódóan is korlátozott. A csoportok szerkezeti felépítése 2001 óta ugyanazt a struktúrát követi. A művészeti alkotótábor létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a meghirdetés után rövid idővel betelkek a rendelkezésre álló helyek.

Többnyelvűség, más-más szociális háttér

Kiemelte, hogy innovatív jellege és a társadalmi szükségesség az, amely mind a mai napig élteti az Interkulti tábort.

Idézet
Idén 31 gyermeket tudtunk fogadni. Ezen belül pedig törekszünk arra, hogy a különböző etnikai, társadalmi és szociális háttér és a többnyelvűség érvényesüljön.

Vannak románul, romani nyelven és magyarul beszélő gyerekek, akik nagyon különböző társadalmi, szociális háttérrel rendelkeznek, különféle oktatási intézményekből jönnek. Jelen vannak a belvárosi és a külvárosi iskolák diákjai is, ők egyéni jelentkezések alapján kerülnek be a programba” – avatott be a szervező.

Hozzáfűzte, hogy a roma gyerekeket kiemelten kezelik. Számukra évente fenntartanak tíz helyet. Közöttük is vannak olyanok, akik városi környezetben élnek, de nagy részük Patarétről jön, és a szamosfalvi gettóiskola diákja. Velük a kapocs több szálú, azonban kiemeli Florin Ioan Tala szerepét, aki iskolai mediátorként került be a csapatba, és már több mint tíz éve az alkotótábor „szerves részeként” dolgozik, és hozza a pataréti gyerekeket.

Galéria

Fotó: Facebook/ Tranzit House

 

Folyamatos fejlődés, tréningek

Magyari Noémi kitért arra is, hogy a szervezőcsapat hamar összecsiszolódott, hiszen adott volt a keret, amelybe bele kellett helyezkedniük, ez azonban nagy alkotói szabadságot biztosít számukra. „Másfelől pedig igyekszünk évente lehetőséget nyújtani a részt vevő csapatnak a fejlődésre, az új oktatási trendek megismerésére, az esetleges adaptációs lehetőségek kidolgozására. Ennek megfelelően

Idézet
az alkotótábort megelőzi egy tréning, de nevezhetjük szakmai képzésnek is, ahol beszélünk elméletről és gyakorlatról, alkalmazott interkulturalitásról, értékek és kultúrák közötti kommunikációról, tanulási stratégiákról, de volt már szó a kritikai pedagógia nyújtotta lehetőségekről is”

– avatott be a szervező.

Vannak pedagógiai irányok, amelyekkel az Interkulti koncepciója, munkamódszere könnyen tud azonosulni, ilyen például a Paulo Freire nevével fémjelzett „elnyomottak pedagógiája”. Elméleti, gyakorlati tapasztalatok megosztásának tere ez a szakmai képzés, ahol meghívott szakemberek és kiscsoportos munkák mentén beszélnek a valóságról, arról, hogy nem merev struktúrákkal dolgozó, nem előre kategorizálható, nem megjósolható az emberrel folyó társas kapcsolat.

A szervezés, lebonyolítás zökkenőmentességét a Tranzit Ház csapata biztosítja, rajtuk kívül pedig két csoport foglalkozott a gyerekekkel. Egyfelől vannak azok, akik segítőként, kísérőként vannak jelen egész héten a gyerekcsoportok életében, ők az animátorok. 

A feladatuk pedig az, hogy minden olyan helyzetben, amelyben a résztvevők segítséget igényelnek, legyen az munkában való megtorpanás, kommunikációs helyzet, vagy akár csak egy beszélgetés szükségessége, jelen legyenek, és a lehető legtöbbet nyújtsák. Ők többnyire gyakorló pedagógusok, iskolai mediátorok. 

A műhelymunkákat egyenként két-két művész vezeti. Itt a cél az volt, hogy gyakorló művészekből állítsák össze a csapatot. Az idei műhelyvezetők: Alina Bradu-Pintea, Makkai Bence, Andreea Bolovan Ana Leoca, Maria Brudasca, Márkos Tamás, Iudita Buia, Nurainto Dumitrescu. „Róluk fontos megemlíteni, hogy már több éve dolgoznak a művészeti alkotótáborban, tehát nem egyszeri alkalommal voltak jelen, így folyamatában is látni tudják, és ami a legfontosabb: építeni tudják az itt folyó munkát” – mutatott rá Magyari Noémi.

Galéria

Fotó: Facebook/ Tranzit House

Jelezte: folyamatosan nyitottak az új ötletekre is. Az ökoart műhelyek például tavaly kerültek be a már több mint tíz éve működő programok közé. Ezáltal kerültek új emberek is a csapatba, mint Sándor Dóra és Szabó Csilla. „Minden műhelyünket kiemelten fontosnak tartjuk.

Idézet
A készségfejlesztésen, a kommunikáción, a közös tevékenységen túl a munka, az alkotás élményszerűségét szeretnénk átadni.

A program végén szervezett kiállítást nevezhetjük meg olyan pontként, amely reflektál az egész heti tevékenységre, lehetőséget biztosít nemcsak a hozzátartozóknak, de a nagyközönségnek is a betekintésre” – mondta Magyari Noémi.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk

A hagyományokat követve a Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk című mozifilmben is tizenhárom mesét láthatnak a gyerekek, akiket újdonságokkal is meglepnek a KEDD Animációs Stúdió által forgalmazott alkotásban.

Hétvégétől az erdélyi mozik műsorán az új Bogyó és Babóca animációs film – M. Tóth Géza rendezővel beszélgettünk
2024. április 05., péntek

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat

Útjára indítja a Szatmári tavasz elnevezésű, koncerteket felsorakoztató rendezvénysorozatot a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, amely ezzel a programmal felpezsdítené a felújított és nemrég átadott történelmi városközpont életét.

 

Tavaszi koncerteket tartanak Szatmárnémeti felújított történelmi központjában, hétvégén rajtol a rendezvénysorozat
2024. április 04., csütörtök

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Teqball-asztalt adott át a NATO részére az észak-atlanti szövetség alapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben.

Szijjártó Péter a feszültségoldás reményében Teqball-asztalt ajándékozott a szülinapos NATO-nak
2024. április 04., csütörtök

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket

Velencében április 25-től bevezetik egyelőre kísérleti jelleggel és 29 különböző napon a napi 5 eurós belépőjegyet. Ennek részleteiről Luigi Brugnaro polgármester számolt be csütörtöki római sajtótájékoztatóján.

Hamarosan fizetőssé válik a belépés Velencébe, a polgármester bejelentette a részleteket
2024. április 04., csütörtök

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban

Az emberek elkezdték összetörni a csokoládé nyuszikat, abban a reményben, hogy pénzt találnak bennük, miután hamis információk terjedtek el az interneten. A gyártók és a kiskereskedők kénytelenek arról kommunikálni, hogy az édességek belseje üres.

A TikTokon terjedő álhír miatt törik össze a csokinyuszikat és -tojásokat a boltokban
2024. április 01., hétfő

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben

Nemcsak élményt, hanem ismeretterjesztést is kínál a korondi madárkert, ahol közel 40 faj található a különféle páváktól a vízimadarakon át a fácánokig és papagájokig. Szász Emilt, a Hargita megyei létesítmény ötletgazdáját kérdeztük a madárkertről.

Röpködő színkavalkád és ismeretterjesztés a becsületkasszával működő korondi madárkertben
2024. március 30., szombat

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app

Immár Romániában is elérhető Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb, ételpazarlást megelőzni kívánó mobiltelefonos alkalmazása, a Munch, melyet Magyarországon fejlesztettek ki, és azóta Csehországban és Szlovákiában is működik.

Ételmentő Munch „őrjárat”: Romániában is használható a magyarországi fejlesztésű app
2024. március 30., szombat

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar

Új együttessel bővült az erdélyi zenei színtér: a frissen megalakult gyergyószentmiklósi NÉKED banda a Süt A Nap Az Égen című dallal és videóklippel debütált.

Energikus dallal és klippel mutatkozott be a frissen megalakult gyergyói NÉKED zenekar
2024. március 30., szombat

Még több sivatagi por érkezhet a Kárpát-medence fölé, bizonytalanná válhatnak az előrejelzések

Sivatagi por étkezett a Kárpát-medence fölé, a magasszintű felhőzet a por hatására a vártnál jobban szűrheti a napsütést – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombaton.

Még több sivatagi por érkezhet a Kárpát-medence fölé, bizonytalanná válhatnak az előrejelzések
2024. március 29., péntek

A csapatmunka adta a lendületet a „legbölcsebb” nagyváradi diáklányoknak

Egymást inspirálva a legtöbbet hozták ki magukból a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium tanulói, akik első helyezést értek el a 14. Bölcs Diákok vetélkedő országos, múlt hétvégi döntőjén.

A csapatmunka adta a lendületet a „legbölcsebb” nagyváradi diáklányoknak