Medvefesztivál medve nélkül Tusnádfürdőn

Péter Beáta 2016. augusztus 30., 18:47

Kétnapos rendezvényt tartanak Tusnádfürdőn a hétvégén, a Medvefesztivál elnevezésű eseménnyel a helyi turisztikai szolgáltatásokra hívná fel a figyelmet a szervező Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület.

Fotó: Kristó Róbert

Érdemes Tusnádfürdőre menni – ezt szeretnék bizonyítani a szeptember 3-án és 4-én tartandó, első alkalommal szervezett fesztivállal. „Az egyesület, amely több turisztikai egységet foglal magában, a helyi önkormányzatnál pályázott a támogatásra, hogy meg tudja szervezni a fesztivált. Honlapot is szerkesztettek, amelyet e napokban fejlesztenek. A www.hailatusnad.ro oldal összesíti majd a helybéli szálláshelyeket, és ezzel is próbálja fellendíteni a tusnádfürdői turizmust” – mutatott rá Endes-Ábrahám Ibolya, a rendezvény kommunikációsfelelőse.

Mint kifejtette, bukarestiek, konstancaiak is szeretik Tus­nád­fürdőt, sokan látogatnak ide, csakhogy elég rövid a szezon, ezt a szervezők valamilyen módon szeretnék kicsit megnyújtani. „Azt is szeretnénk megmutatni, hogy Tusnádfürdő nemcsak a távolabbról érkezők számára lehet vonzó, hanem a környékbeliek számára is. Régen jó hírneve volt a fürdőnek, mostanra kicsit megkopott, és ideje lenne ezt visszaszerezni” – mondta Endes-Ábrahám Ibolya. Hozzátette, bár a turisztikai egységek elsősorban szervezett csoportoknak kínálnak programokat, de sok tevékenységgel bővült a helyi kínálat mostanában, amiért érdemes egy vagy több napot a fürdővárosban tölteni. A fesztivállal alkalmat teremtenének ezeknek a programlehetőségeknek a bemutatására is.

„Tusnád mostanában a medvékről híres. Úton-útfélen szembe megyünk velük, ez persze ijesztő is, de azért szeretnénk egy kicsit úgy kezelni a jelenséget, hogy hozzátartozik a tusnádfürdői mindennapokhoz. Ez a település jellegzetessége, nem feltétlenül rossz, és nem feltétlenül kell úgy megközelíteni a kérdést, hogy ki kell lőni a vadakat” – véli Endes-Ábrahám. A Medvefesztivál szombaton tíz órától kezdődik a város központjában, és főként a gyerekek számára igyekeznek a szervezők minél több tevékenységet biztosítani. Lesz kézműveskuckó, többféle ügyességi játék, arcfestés, sétalovaglás, aszfaltrajzverseny. Az Ozon hotelben pedig a Mása és a medve rajzfilmmaratonra lehet beülni.

Szombaton egész nap, vasárnap pedig délután két óráig lehet megtekinteni a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Kiállítás egy részét. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lehet a balánbányai medve-visszavadító központ vezetőjének, Bereczki Leonárdónak az előadása. A színpadon fellép a Rio Dance versenytánccsoport, a tusnádfürdői Gyöngyvirág néptáncegyüttes is. Este táncház és tábortűz is lesz. Vasárnap kézműves- és iparművészeti vásárt tartanak, ki lehet próbálni az íjazást és a lézerfegyvereket. A szervezők ígérik, hogy lesz bőven enni- és innivaló is, zene és jó hangulat.

„A kiállításon látható lesz kitömött medve, a rendezvényen remélhetőleg élő példány nem lesz. A résztvevők biztonsága érdekében nem csalogatunk be medvét. Tusnádfürdőn mindig van lehetőség egy-egy példánnyal találkozni, de amennyire tudjuk, bebiztosítjuk a rendezvény helyszínét” – válaszolta Endes-Ábrahám Ibolya arra a kérdésünkre, hogy lesz-e medve a fesztiválon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat