Jelképes térfoglalás: átadták a magyarság számára visszaszerzett felújított Központi Szállót Kolozsváron

Jelképes térfoglalás: átadták a magyarság számára visszaszerzett felújított Központi Szállót Kolozsváron

Szenkovics Dezső dékán, Tonk Márton rektor, Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, Kató Béla püspök és Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kuratóriumának elnöke átvágja a felújított épület avatószalagját

Fotó: Rostás Szabolcs

Egyházi és világi főméltóságok részvételével avatták fel pénteken Kolozsvár egyik ikonikus épületét, a magyar állam támogatásával megvásárolt és felújított egykori Központi Szállót. A többnyire Melodyként emlegetett, a Sapientia Tudományegyetem és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által használt ingatlan átadási ünnepségén elhangzott: az épület visszaszerzése, élettel való megtöltése, a magyar oktatás és kultúra szolgálatába állítása óriási lépés az erdélyi magyar közösség számára.

Rostás Szabolcs

2024. április 19., 17:382024. április 19., 17:38

2024. április 19., 19:572024. április 19., 19:57

„A mai esemény is azt bizonyítja, hogy mi itt Kolozsváron itthon vagyunk” – szögezte le Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kincses városi Központi Szálló pénteki avatóünnepségén. Amelynek szónokai kivétel nélkül jelentős momentumnak, történelmi pillanatnak nevezték, hogy a magyar kormány támogatásával 2020-ban sikerült megvásárolni, majd felújítani a 19. századi, a magyar néptáncoktatás, a hagyományőrzés egyik erdélyi fellegvárának szánt impozáns épületet.

Semjén Zsolt az ünnepségen elmondta, gratuláció és köszönet jár a Sapientia Alapítványnak, hogy leleményességet is bevetve, a magyar állam támogatásával (5,5 millió euróról van szó) megvásárolta, majd megtöltötte élettel a Kolozsvár Főterének északkeleti sarkán álló kétemeletes palotát.

Galéria

Az épületet magyar állami támogatásból, 5,5 millió euróból vásárolta meg, majd 1 millió euróból felújította a Sapientia Alapítvány

Fotó: Rostás Szabolcs

A kereszténydemokrata politikus hosszasan méltatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, amely szerinte kiemelkedik a magyar kormány projektjei közül, nem csak Erdély, hanem Magyarország és a többi nemzetrész számára is megtartó erőt jelent. „A Sapientia elismert és integráns része a Kárpát-medencei felsőoktatásnak, az összmagyar szellemi életnek, kijár neki a jogos elismerés Romániában is, ugyanakkor jelen van a nemzetközi tudományos életben is. Meghatározó intézmény a magyar megmaradás szempontjából” – hangsúlyozta a kormányfőhelyettes, hozzátéve: a felsőoktatási intézményben az a „zseniális”, hogy nem elefántcsonttoronyként működik, hanem versenyképes tudást nyújt, ami megélhetést jelent az erdélyi magyar fiatalok, az egész közösség számára.

Galéria

Semjén Zsolt szerint a Sapientia EMTE-t a teljességre törekvés jellemzi a tudományok területe és földrajzi tekintetben is

Fotó: Rostás Szabolcs

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök betakarítási ünnephez hasonlította a felújított épület átadását, aláhúzva: igazságtalanság történt, amikor a múlt század negyvenes éveiben elkobozták a katolikus státustól. Úgy vélte, miközben az adományozók (a magyar kormány) támogatásukért cserébe nem kérnek semmit, minden ajándéknak hálára kell buzdítania a magyar közösséget. Az egyházi elöljáró szerint az épület és annak rendeltetése erősíti az erdélyi magyar közösséget szülőföldjén való megmaradásában, ugyanakkor azt kívánta, Sapientia–EMTE és az Erdélyi Hagyományok Háza „az idők végezetéig használhassa”, és a cégtáblát ne kelljen se lecserélni, se lefesteni többé.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Tonk Márton, a Sapientia rektora az egyetem ambícióit, stratégiai célkitűzéseit vázolva kiemelte, az évtizedeken keresztül Melodyként emlegetett egykori Központi Szálló megszerzése újabb bástyát jelent a felsőoktatási intézmény számára a kincses városban.

Többek között földrajzilag, hiszen a rektori hivatalnak otthont adó Bocskai-ház, a Tordai úti egyetemépület és a Jókai utcai Groisz-Veres-ház mellett a mostani „keleti nyitással” immár mind a négy égtáj irányában megtelepedett az egyetem. Tonk Márton méltatta az egyetem és a magyar kormány stratégiai szövetségét, emlékeztetve: negyed évszázaddal ezelőtt valamennyien komolyan gondolták az „egyetemépítősdit”.

Galéria

Pál István „Szalonna” és bandája muzsikál, a sapientiás hallgatók táncolnak

Fotó: Rostás Szabolcs

„A Sapientiának hittel teli, ambiciózus törekvései vannak, fundamentumára nem csak egyetemet, hanem országot is lehet építeni” – állapította meg a rektor, hozzátéve: az intézmény igazi indikátorait a padokban ülő hallgatók minőségi oktatása jelentik.

Kelemen Hunor személyes élményét is megosztotta a hallgatósággal, felidézve, hogy első éves egyetemi hallgatóként, 1987-ben járt először az akkor szállodaként, kocsmaként működő Melodyban, barátaival sörözve.

Galéria

A főbejárat mellett négy (magyar, román, német, angol) nyelven olvasható a Liszt Ferenctől származó idézet: „Minden művészet egyazon forrásból ered”.

Fotó: Rostás Szabolcs

Az RMDSZ elnöke a kétezres években az egyházak javára beindult restitúciós folyamat folytatásának, szimbolikus térfoglalásnak nevezte az épület visszaszerzését, üdvözölve, hogy évekkel ezelőtt – szándékaival ellentétben – végül nem az OTP Bank romániai fiókja vásárolta meg a Központi Szállót, hiszen akkor most a Transilvania Bank tulajdonába kerülne. „Az épített örökség nemzeti identitásunk, kultúránk része, ugyanúgy, ahogy a nyelv, a néptánc megőrzése is. Lassan-lassan olyan épületek kerülnek vissza a magyar közösség birtokába Kolozsvár Főterén, amiről azt hittük, örökre elveszítettük. Mi a merjünk kicsik lenni életfilozófia ellentétét választjuk azzal, hogy erős közösséget építünk” – hangoztatta a politikus.

Galéria

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében fontosnak nevezte, hogy a „nagy globális szószban” ne veszítsük el identitásunkat. „Nem hagyhatjuk, hogy a globális pusztításban odavesszen az erdélyi kultúra, a népzene” – hangoztatta Kelemen László, aki szerint a Sapientia néptánc szaka és a Hagyományok Háza irodája támogató, erősítő egységet alkot. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja egészen onnan indulva vázolta az épület felújításának folyamatát, amikor még a Melody éttermében még látszottak a vendégeknek felszolgált reggeli nyomai, és felemelő pillanatnak nevezte, amikor az ingatlan Magyar utcai részének homlokzatáról lebontották az állványokat, és láthatóvá vált a felfestett kétnyelvű felirat: Központi Szálloda. Hotel Central.

Az ünnepség részvevői megcsodálhatták többek között a Sapientia Kolozsvári Kara táncművészet szaka hallgatóinak előadását, ami széki négyest, legényest is magában foglalt. Továbbá fellépett Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész és bandája és a kolozsvári Tokos zenekar.

Pincétől a padlásig új funkcionalitást kapott a volt Melody
Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja a Krónikának elmondta, a 2020-ban megvásárolt épület teljes körű felújításon esett át; a munkálatok 1 millió euróra rúgó költségeit teljes egészében a magyar állam állta. A hatalmas, táncház rendezésére is alkalmassá tett pincerészt az Erdélyi Hagyományok Háza fogja használni, itt kiállítóteret is kialakítottak.

Galéria

A hatalmas pincét is belakja a Sapientia és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Fotó: Rostás Szabolcs


A földszinten, a régi vendéglőből konferenciaterem lett, ami galériaként is alkalmas, a konyhák helyén három műhelyt alakítottak ki gyerekek kézműves-tevékenysége számára. Az első emeleten adminisztratív irodák találhatók, a régi szobákat tantermekké, előadó- és szemináriumtermekké alakították, itt található a táncstúdió is. „Ezt a táncképzés céljaira alakítottuk ki, de további fejlesztéseket igényel, fény- és hangtechnikát kell még beszerelni, továbbá 40-50 fős mini nézőteret” – magyarázta lapunknak a felújítás folyamatát koordináló Szenkovics Dezső.
Galéria

Az emeleti táncstúdió kiválóan alkalmas a néptánctanulásra

Fotó: Rostás Szabolcs


Ugyancsak az első emeleten található egy télikertszerű, fedett belső udvar, amely csoportos beszélgetésekre, de tanulásra, olvasásra is alkalmas. A második emeleten megőrizték az egykori szálloda funkcióját, itt 13 vendégszoba található, itt szállásolják el a Sapientia és az Erdélyi Hagyományok Háza meghívottait. Bizonyos önkormányzati, építészeti engedélyeket még be kell szereznie a fenntartónak, a dékán szerint abban bíznak, hogy a Kolozsvári Magyar Napok idején, augusztusban már számos eseménynek otthont adhatnak. A néptáncoktatás egyébként már a megvásárláskor, 2020 őszén beindult az épületben, de sokáig együtt kellett élniük a munkateleppel a hallgatók.

Palotatörténet dióhéjban
A Kolozsvár északkeleti sarkán, a Bánffy-palota tőszomszédságában álló egykori Központi Szálló 1830 körül épült. Annak idején a földszinten üzlethelyiségeket, az emeleten szobákat lehetett bérelni. A reformkorban kocsma működött benne Fiskus néven (ami arra utalt, hogy az államkincstár építtette), majd szálloda Pannonia néven. Nagy Gábor, a kincses város legjelentősebb vendéglő- és szállodatulajdonosa Központi Szállodára keresztelte a létesítményt. A Mátyás-szobor leleplezésekor itt szállt meg Jókai és fiatal felesége. Kolozsvári koncertje során itt lakott Johannes Brahms és Joachim József. 1873-ban a kincstár vallási alapjához tartozó javak az Erdélyi Római Katolikus Státus tulajdonába kerültek, amely az 1949-ben bekövetkezett államosításig birtokolta a palotát. Államosítása után a szállodából átmenetileg diákotthont létesítettek, az étterem viszont Pescăruș (Sirály) néven tovább működött. Az 1950-es években a szállodát is újra megnyitották az étteremmel azonos néven, a hatvanas években a pincehelyiségekben éjjeli bárt alakítottak ki Melody néven. A kilencvenes években a MEBO-módszerrel privatizálták, majd 2020-ban az épületet a Sapientia Alapítvány vásárolta meg a Sapientia Egyetem néptánc szakának céljaira, ugyanakkor itt működik az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári fiókja is.

korábban írtuk

Elkezdte az egykori kolozsvári Melody szálló felújítását a Sapientia, a megújuló ingatlanban rendezvények is lesznek
Elkezdte az egykori kolozsvári Melody szálló felújítását a Sapientia, a megújuló ingatlanban rendezvények is lesznek

Elkezdte főtéri épületének, az egykori Melody Szállodának a felújítását a Sapientia Alapítvány Kolozsváron, a megújuló ingatlanban a jövőben rendezvények is lesznek – közölte az MTI-vel Szenkovics Dezső, a Sapientia Kolozsvári Karának dékánja.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 20., hétfő

Magyar állampolgárt tartóztattak le drogkereskedelem gyanújával Székelyudvarhelyen

Előzetes letartóztatásba került a hét végén egy 31 éves magyar állampolgár kábítószer illegális birtoklása és drogkereskedelem gyanújával – számolt be hétfőn a Hargita megyei rendőrség.

Magyar állampolgárt tartóztattak le drogkereskedelem gyanújával Székelyudvarhelyen
2024. május 20., hétfő

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szilágy megye folyóira

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több Szilágy megyei folyóra.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el Szilágy megye folyóira
2024. május 20., hétfő

Bölényből készült tokánnyal várják az érdeklődőket a brassói tavaszi sokadalomba

Kézműves vásárral, színes zenei programokkal, gasztronómiai kínálattal és sok-sok tánccal várja az érdeklődőket a május 25-én megszervezésre kerülő brassói tavaszi sokadalom.

Bölényből készült tokánnyal várják az érdeklődőket a brassói tavaszi sokadalomba
2024. május 20., hétfő

Megnyitották a forgalom előtt az első körgyűrűt a Bihar megyében épülő nyolc közül

Különösebb felhajtás és szalagvágás nélkül nyitották meg vasárnap délután a forgalom előtt a Nagyváraddal határos Biharszentandrás körgyűrűjét.

Megnyitották a forgalom előtt az első körgyűrűt a Bihar megyében épülő nyolc közül
2024. május 20., hétfő

„A magyar örökség ápolása olyan, mint az oldalbordám” – díszpolgári címet kapott a pécskai Nagy István tanár és közösségszervező

Pedagógusi és közösségszervezői tevékenysége elismeréseként díszpolgári címmel tüntették ki Pécskán Nagy István nyugalmazott fizikatanárt, míg tudományos kutatói munkájáért Pécskai gyökerek-díjat adományoztak dr. Kovács Gábor vegyésznek.

„A magyar örökség ápolása olyan, mint az oldalbordám” – díszpolgári címet kapott a pécskai Nagy István tanár és közösségszervező
2024. május 20., hétfő

Nyárias időre, de lehűlésre és esőkre is számíthatunk a következő két hétben

Május 20-a és június 2-a között az időszakra jellemző időjárás várható, a hőmérsékleti értékek megfelelnek majd a május végi, június eleji sokévi átlagnak – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nyárias időre, de lehűlésre és esőkre is számíthatunk a következő két hétben
2024. május 19., vasárnap

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE

Őrizetbe vették azt a 24 éves Szeben megyei fiatalembert, akit barátnője megölésével gyanúsítanak – közölte vasárnap Elena Welter, a Szeben megyei rendőrség szóvivője.

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE
2024. május 18., szombat

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)

Átadták szombaton a nagyváradi repülőtér új, 40 millió eurós beruházással épült utasterminálját.

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)
2024. május 18., szombat

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra – mondta Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke.

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak
2024. május 18., szombat

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház építési munkálatainak hivatalos avatóünnepségén vett részt szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki ez alkalomból kijelentette: érezhetően javulni fog az egészségügyi ellátás minősége Romániában.

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron