Lehet etetni az énekesmadarakat, de csak kellő odafigyeléssel

Bede Laura 2019. december 08., 10:35 utolsó módosítás: 2019. december 08., 11:44

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely az országban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.

Kedves vendég. A madáretetés nemes és hasznos gesztus, ugyanakkor felelősséggel is jár. Fotó: MTI

 A mintegy ötven etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élmény. Ugyanakkor fontos, hogy a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etesse a lakosság, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja – közölte a Magyar Madártani Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint

az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek között van a napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni, állati zsiradék, háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó, alma és bogyók például vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa és fagyal.

Ivó- és fürdővízről is gondoskodni kell, és a befagyott itatókban naponként cserélni kell a vizet. Bármi mással felesleges kísérletezni és a madarakra nézve kockázatos lehet – áll a közleményben.

Az összegzés rámutat arra is, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek az énekesmadarakétól. Etetésük megbetegíti és pusztulásra ítéli az állatokat, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbefagyásukat okozza. Táplálásuk növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés az emberre is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat