Időutazás retró musicallel, közkedvelt magyar slágerekkel

Krónika 2017. november 06., 11:29

A 90-es évek legnagyobb magyar diszkóslágereiből összeállított, Retro­poly című musicalt mutatják be november 14–18. között Székelyud­var­helyen, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen.

Fotó: Retropoly

A népszerű retró dalok történetét dolgozza fel az a musical, amelyet Varga Zsolt művészeti vezető és koreográfus, illetve Vizeli Csaba rendező-író álmodott meg. A Retropoly című produkcióban a 90-es évek népszerű magyar slágerei mellett, a korszakot idéző történet, 21. századi látványelemek és elismert színművészek, énekesek tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a nézőket egy felejthetetlen időutazásra vigyék.

Varga Zsolt, az Ufo Update frontembere és alapítója a csapatával máig népszerű fellépője a retró fesztiváloknak és programoknak.

Az elismert táncos-koreográfus valami újat szeretett volna behozni ebbe a megunhatatlan műfajba, ötletét neves alkotói és szereplőgárdával próbálja sikerre vinni. „Ezeket a dalokat ismerve rájöttem, hogy mindegyiknek van egy saját története, és ezek a sztorik egységeket is képezhetnek, így fogalmazódott meg bennem, hogy egy musical formájában összegyűjtsem őket.

A dalok esetében az volt a legfontosabb, hogy közismert, népszerű slágerek legyenek, amik ha felcsendülnek, azonnal éneklésre, dúdolásra késztetik a közönséget, és nem utolsósorban előtörnek belőlük az emlékek”

– mondta Varga Zsolt, aki külön hangsúlyt fektet a koreográfiára és arra, hogy a színpadi és látványshow a mai kort idézze. Az ötletgazda szerint önmagában kevés a jó ötlet, egy tapasztalt, a műfajban jártas és elismert rendező is szükséges.

Vizeli Csaba több sikeres produkcióval tette le névjegyét a musical műfajában, így nem meglepő, hogy 2017 legizgalmasabbnak ígérkező zenei produkciójának ő lett a rendezője. A Magyarock Dalszínház alapítója, vezetője, és a komáromi Monostori Erőd ügyvezetője nemcsak rendezői, hanem írói tehetségét is megmutatja a Retropolyban. „Nem volt kérdés, hogy igent mondok. Érdekes kihívás ez nemcsak rendezői, hanem írói szempontból is. Közel áll hozzám ez a zenei világ, hiszen a fiatalságomat eleveníti fel, és nem utolsósorban úgy éreztem, ezeknek a daloknak új értelmet, lendületet tud adni a színházi közeg” – fogalmazott a rendező.

Hozzátette, mindegyik dalnak története van, különleges hangulatot árasztanak, tele vannak pozitív üzenettel, és olyanok, mint egy hangos fényképalbum, amit mindenki szívesen lapozgat.

A táncos-rapper és a rendező a sztori alapján próbálta megtalálni a legmegfelelőbb szereplőket, és olyanokat kértek fel a munkára, akik értékelik ezt a műfajt, nagy közönséget vonzanak, és hitelesek tudnak lenni az adott szerepekben. Vizeli Csaba szerint a musicalben mindössze a látvány és a show idézi a 21. századot, a többi valóságos időutazás.

A kétórás produkció szereplői: Zoltán Erika, Danics Dóra, Kecskés Tímea, Kuczmann Ágnes, Sári Évi, Somorjai Ilone Bee, Barabás Kiss Zoltán, Baronits Gábor, Ganxta Zolee, Kerényi Miklós Máté, Magyar Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Mr. Busta, Sipos Tamás, Száraz Tamás.

A Székelyudvarhelyi Sportarénában november 14-én, a Sepsi Arénában november 16-án, míg a Marosvásárhelyi Sportarénában november 18-án mutatják be a musicalt, amelyre a jegy 40 lejbe kerül.


Fesztiválon lehet hangolódni a musicalre - A Retropoly előtt, november 11-én szintén múltidézés lesz Marosvásárhelyen. A Sláger Fesztivál keretében ugyanis érkeznek az igazi „slágergyárosok”: a Neoton Famíliából jól ismert varázslatos énekesnő, Csepregi Éva a több, mint 30 éve a pályán lévő „diszkókirálynő”, Zoltán Erika, az X-Faktor egykori nyertese, a hölgyek nagy kedvence, Vastag Csaba, a Kicsi gesztenye, a Nem jön álom a szememre és a Titkos üzenet című slágerek előadói, Dobrády Ákos és Inti, azaz a TNT zenekar, illetve a nyári slágereiről jól ismert (Napolaj, Nyár van, Karibi party) UFO együttes, amelynek négy éve már egy erdélyi énekesnő, a székelyudvarhelyi származású Varga Szidónia is tagja. A fesztiválra 30 lejért lehet jegyet vásárolni.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat