Harminckétezer eurót fizettek Ceaușescu vadászfegyveréért

Krónika 2017. július 12., 19:27 utolsó módosítás: 2017. július 12., 19:29

A bukaresti Artmark aukciósház 32 500 euróért árverezte el Nicolae Ceaușescu volt román kommunista diktátor 1933-ban gyártott vadászfegyverét.

Fotó: Artmark

Az aukciósház honlapján elérhető adatok szerint a Holland & Holland márkájú fegyver II. Károly román királyé volt, akitől elkobozták, majd később az 1965-ben hatalomra került Ceaușescu birtokába került.

Az egykori diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára a fegyverrel, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét, Elenát kivégző osztag elé állították. A Ceaușescu házaspárt Târgoviștén egy kaszárnyában végezték ki, miután Romániában kitört az 1989-es forradalom. A működőképes vadászfegyver kikiáltási ára 12 ezer euró volt.

A véres és kegyetlen vadászatairól hírhedt diktátor csak látszólag volt jó vadász, valójában nem tudott rutinosan bánni a fegyverrel.

A rendszerváltozás után a családhoz közel álló személyek árulták el, hogy olykor mesterlövészeket is bevetettek, hogy minél sikeresebbnek tűnjön a diktátor vadászata.

Az MTI tájékoztatása szerint a Bukarestben kedd este megtartott aukción a legnagyobb érdeklődést a Wehrmacht által a II. világháború ideje alatt használt Enigma márkájú, üzenetek rejtjelezésére és megfejtésére használt gép váltotta ki, amelyet eredetileg száz euróért vásároltak egy régiségkereskedésből. Most az Enigma 45 ezer euróért kelt el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat